Δείτε τη συνταγή
Στις παραλίμνιες περιοχές το γριβάδι μαγειρεύεται με πάμπολλους τρόπους. Στη συγκεκριμένη συνταγή το γεμίζουμε με ρύζι με κύμινο και σταφίδες, και τη γέμιση που περισσεύει την απλώνουμε τριγύρω του στο ταψί.
Υλικά
Μερίδες: 8
- 1 μεγάλο γριβάδι (ή άλλο μεγάλο ψάρι) βάρους 2,5-3 κιλών, καθαρισμένο από λέπια και εντόσθια
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα Σερρών
- 2 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου, σπασμένοι (ή 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 3 φλιτζ. τσαγιού ζεστός ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή νερό
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες
- 3 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
- 2 μέτρια καρότα + 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση, για το ταψί (προαιρετικά)
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για το γεμιστό γριβάδι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι εξωτερικά, αλλά και μέσα στο άνοιγμα της κοιλιάς του, εκεί όπου βρίσκονταν τα εντόσθια.
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, στο μισό ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το ρύζι, το κύμινο (σπόροι ή σκόνη), αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει το ρύζι.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τον μισό ζωμό (ή νερό).
- Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ρίχνουμε τις σταφίδες και τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 2-3 λεπτά και με αυτό γεμίζουμε την κοιλιά του ψαριού κατά τα 2/3, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει στο ψήσιμο και θα χυθεί έξω (θα περισσέψει κάποια ποσότητα, την οποία αφήνουμε κατά μέρος.)
- Ράβουμε γερά την κοιλιά του ψαριού με σπάγκο μαγειρικής.
- Τοποθετούμε το ψάρι στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού που να το χωράει άνετα και γύρω του απλώνουμε τη γέμιση που περίσσεψε και το κρεμμύδι με το καρότο (αν τα χρησιμοποιήσουμε).
- Περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό (ή νερό) και ραντίζουμε ψάρι και γέμιση του ταψιού με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε το ταψί σφιχτά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να γίνουν το ψάρι και η γέμιση, και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ με αέρα (ή σκέτο γκριλ) και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το ψάρι να ροδίσει.
- Ξεφουρνίζουμε, κόβουμε με ψαλίδι και αφαιρούμε τον σπάγκο και τακτοποιούμε το ψάρι σε μεγάλη πιατέλα (ή φέρνουμε το ταψί στο κέντρο του τραπεζιού). Γύρω από το ψάρι βάζουμε τη γέμιση του ταψιού και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα