Style 22.10.2024, 20:12

Η απόλυτη συνταγή για σπιτική κέτσαπ

Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας…

Η γεύση αυτής της σπιτικής κέτσαπ δεν συγκρίνεται με του εμπορίου. Είναι πλούσια και πολύ αρωματική, χάρη, στη συνταγή με το κινεζικό μείγμα 5 μπαχαρικών, που αποτελείται από μαραθόσπορους, γαρίφαλο, αστεροειδή γλυκάνισο, κανέλα και πιπέρι Σετσουάν.

Ο τρόπος παρασκευής της κέτσαπ

Υλικά

Βάρος: για περίπου 300 γρ.

  • 170 γρ. πολτοποιημένες ντομάτες, ώριμες και σφιχτόσαρκες, χωρίς φλούδες και σπόρια
  • 200 γρ. ντοματοπελτές καλής ποιότητας
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 140 ml νερό
  • 6 γρ. αλάτι ψιλό
  • 1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κουτ. γλυκού «κινεζικό μείγμα 5 μπαχαρικών» (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
  • 1/8 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
  • 70 ml μηλόξιδο

Διαδικασία

  1. Για τη σπιτική κέτσαπ, ξεκινάμε βάζοντας όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με το σύρμα μέχρι να πάρουν βράση.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι ο όγκος της σάλτσας να μειωθεί στα 2/3.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε: Αν θέλουμε, προσθέτουμε κάποιο από τα μπαχαρικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, και ανακατεύουμε καλά.
  4. Αδειάζουμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένο, ζεστό γυάλινο βαζάκι, γεμίζοντάς το μέχρι πάνω, το κλείνουμε αμέσως και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Διατηρούμε την κέτσαπ για αρκετό καιρό στο ψυγείο.

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα