Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας…
Η γεύση αυτής της σπιτικής κέτσαπ δεν συγκρίνεται με του εμπορίου. Είναι πλούσια και πολύ αρωματική, χάρη, στη συνταγή με το κινεζικό μείγμα 5 μπαχαρικών, που αποτελείται από μαραθόσπορους, γαρίφαλο, αστεροειδή γλυκάνισο, κανέλα και πιπέρι Σετσουάν.
Ο τρόπος παρασκευής της κέτσαπ
Υλικά
Βάρος: για περίπου 300 γρ.
- 170 γρ. πολτοποιημένες ντομάτες, ώριμες και σφιχτόσαρκες, χωρίς φλούδες και σπόρια
- 200 γρ. ντοματοπελτές καλής ποιότητας
- 70 γρ. ζάχαρη
- 140 ml νερό
- 6 γρ. αλάτι ψιλό
- 1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/4 κουτ. γλυκού «κινεζικό μείγμα 5 μπαχαρικών» (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
- 1/8 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
- 70 ml μηλόξιδο
Διαδικασία
- Για τη σπιτική κέτσαπ, ξεκινάμε βάζοντας όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με το σύρμα μέχρι να πάρουν βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι ο όγκος της σάλτσας να μειωθεί στα 2/3.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε: Αν θέλουμε, προσθέτουμε κάποιο από τα μπαχαρικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένο, ζεστό γυάλινο βαζάκι, γεμίζοντάς το μέχρι πάνω, το κλείνουμε αμέσως και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Διατηρούμε την κέτσαπ για αρκετό καιρό στο ψυγείο.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα