Τι αποκάλυψε πρόσφατη ερευνητική μελέτη
Μια πρόσφατη έρευνα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των ΕΠΤΑ πραγματοποίησε εκτενείς βιολογικές μετρήσεις ατόμων που το εμφανίζουν.
Χρησιμοποιώντας ανοσολογικά τεστ, τομογραφίες εγκεφάλου και άλλα διαγνωστικά εργαλεία, οι ερευνητές αναζήτησαν παραβολές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα συγκεκριμένα παράπονα για την υγεία, όπως κούραση και αμάνατη κατάσκοπα.
Όσοι είχαν το κακό χρόνιας κούρασης ανέφεραν ότι ήταν απολύτως υγιείς πριν αντιμετωπίσουν κάτι που φαινόταν σαν μια απλή «γρίπη», με πονόλαιμο, βήχα, πόνους στους μυς και ελαττωμένη ενέργεια. Ωστόσο, σε αντίθεση με παλαιότερες εμπειρίες τους, αυτή τη φορά δεν ανέρρωσαν ποτέ. Για χρόνια έμειναν με εξουθενωτική κούραση, δυσκολία στη σκέψη, έξαρση των συμπτωμάτων ύστερα από σωματική ή πνευματική καταπόνηση. Μερικοί ήταν τόσο εξασθενημένοι που έπρεπε να μένουν σπίτι. Όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν μια εβδομάδα στο ΝΙΗ, που βρίσκεται έξω από την Ουάσιγκτον. Κάθε μέρα ελάμβαναν εκτενή τεστ, που είναι και μεγάλη δύναμη αυτής της έρευνας.
Η ερευνητική εργασία είχε τέσσερα βασικά ευρήματα:
Όπως ίσχυε σε πολλές προηγούμενες μελέτες, ομάδα του ΝΙΗ ανακάλυψε στοιχεία χρόνιας ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Φάνηκε σαν το ανοσοποιητικό σύστημα να είχε εμπλακεί σε έναν μακρύ πόλεμο ενάντια σε ένα ξένο μικρόβιο, έναν πόλεμο που δεν μπορούσε να κερδίσει εντελώς και ως εκ τούτου έπρεπε να συνεχίσει να πολεμά.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι είναι σημαντικό για την αντίληψη της κούρασης και την ενθάρρυνση της προσπάθειας, στην κροταφοβρεγματική περιοχή, δεν λειτουργούσε σωστά. Κανονικά, όταν ζητείται από υγιείς ανθρώπους να ασκηθούν σωματικά ή διανοητικά, αυτή η περιοχή του εγκεφάλου φωτίζεται κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας. Ωστόσο, στα άτομα με το κακό φώτιζε μόνο αμυδρά. Αυτή συγκεκριμένη αλλαγή καθιστά πιο δύσκολο για τα άτομα να ασκηθούν σωματικά ή πνευματικά. Κάνει κάθε προσπάθεια σαν να προσπαθείς να κολυμπήσεις ενάντια σε ένα ρεύμα.
Στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τα επίπεδα διαφόρων χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές και δείκτες φλεγμονής διέφεραν στα άτομα με το κακό συγκριτικά με υγιή άτομα.
Βρέθηκαν σημαντικές διαφορές σε πολλές βιολογικές μετρήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών με σύνδρομο κάκου κούρασης.
Πηγή: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα