Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια – Πληγή τα ετοιμόρροπα που… «κινδυνεύουν να πέσουν στα κεφάλια μας»
Ανησυχία επικρατεί και στην Κρήτη λόγω της έντονης και διαρκούς σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη, καθώς ένας ισχυρός σεισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα ετοιμόρροπα κτίρια της πόλης, αλλά και σε όλα εκείνα τα δημόσια κτίρια για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός έλεγχος από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Ελέγχου και Προστασίας (ΟΑΣΠ).
Το πρόγραμμα του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος βρίσκεται σε εξέλιξη -δεν έχει ολοκληρωθεί- και στοχεύει στην καταγραφή και στον έλεγχο 25.000 δημόσιων κτιρίων σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης Γιώργο Ταβερναράκη, στο Ηράκλειο υπάρχουν προβλήματα τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά κτίρια, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν.
Με βάση το πρόγραμμα του προσεισμικού ελέγχου, στην Κρήτη αναμένεται να ελεγχθούν περίπου 1200 δημόσια κτίρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με τα περισσότερα εξ αυτών να βρίσκονται στο Ηράκλειο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη, ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος.
Όπως εξηγεί στο Cretatimes ο κ. Ταβερναράκης, «κατά την καταγραφή θα δοθεί έμφαση στον προσεισμικό έλεγχο. Αφού ολοκληρωθούν οι πρωτοβάθμιοι, θα ακολουθήσει δευτεροβάθμιος έλεγχος, όπου χρειάζεται, σε σχέση με τα ευρήματα και σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, ενώ βάση συγκεκριμένων κριτηρίων θα γίνει κατηγοριοποίηση και προτεραιοποίηση των κτιρίων ώστε να οριστεί εάν τελικά και σε ποια κτίρια θα γίνουν μελέτες και επεμβάσεις».
Μετά από την καταγραφή, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε χρηματοδότηση για μελέτες και επεμβάσεις σε όποια κτίρια και σε όποιο βαθμό απαιτείται με στόχο την πρόληψη.
Απαραίτητος ο έλεγχος και στα ιδιωτικά κτίρια
Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ επισημαίνει ότι ο αντισεισμικός έλεγχος είναι αναγκαίος να πραγματοποιηθεί και στα ιδιωτικά κτίρια, με τους ιδιοκτήτες να πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτες μηχανικούς προκειμένου να πραγματοποιήσουν πρωτοβάθμιους ελέγχους, να δουν τις ρηγματώσεις και τελικά να αξιολογήσουν και να κατατάξουν το κτίριο με βάση την επικινδυνότητα του.
Μεγάλη πληγή τα ετοιμόρροπα
Και όλα αυτά τη στιγμή όπου τα ετοιμόρροπα κτίσματα στην πόλη, καθώς οι διαδικασίες για την κατεδάφιση τους ή για τις αναγκαίες επισκευές και παρεμβάσεις σε αυτά, προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.
Η τελευταία καταγραφή
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, έπειτα από την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογράψει με τον Δήμο Ηρακλείου το 2015 και είχε αρχίσει να υλοποιείται το 2017, τα ετοιμόρροπα κτίσματα στην πόλη ξεπερνούν τα 700, ενώ για κάθε ένα από αυτά, είχαν καταγραφεί αναλυτικά οι παρατηρήσεις των μηχανικών για τις παρεμβάσεις που απαιτούνταν να υλοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, για την άρση της επικινδυνότητας της ετοιμορροπίας, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση προστατευτικών δικτυών.
Βέβαια, ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται συνεχώς, καθώς ένα ακίνητο που είναι σήμερα ετοιμόρροπο, μετά από κάποιες συνθήκες μπορεί να γίνει επικινδύνως ετοιμόρροπο ή ένα επισκευάσιμο μπορεί μετά από λίγο καιρό να είναι ετοιμόρροπο.
Επομένως, απαιτείται συνεχής επανέλεγχος, επανακαταγραφή και κατηγοριοποίηση των ετοιμόρροπων κτισμάτων, ενέργεια που, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη, πρόκειται να υλοποιηθεί από τον Δήμο Ηρακλείου το προσεχές διάστημα.
Εντός των τειχών η συντριπτική πλειοψηφία των κτισμάτων
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργο Ταβερναράκη, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις περιοχές εντός των ενετικών τειχών της πόλης του Ηρακλείου και ειδικότερα στην Αγία Τριάδα, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Λάκκου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί μόλις τον τελευταίο χρόνο, με πτώσεις τμημάτων μπαλκονιών και σοβάδων από κτίσματα που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Φανταστείτε επομένως σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού!
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα