Κρήτη 09.07.2024, 20:24

Ηράκλειο: Κατά 60% έχει υπερβεί το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” τη μέγιστη χωρητικότητά του – Διαρκείς αναβαθμίσεις υποδομών

Ο Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου για ακόμη μια χρονιά παρουσιάζει αύξηση της επιβατικής κίνησης

Νέες παρεμβάσεις, πέραν αυτών που έχουν δρομολογηθεί και έχουν γίνει μέχρι σήμερα, για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Ηρακλείου “Ν. Καζαντζάκης” ανακοίνωσε η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας την Τρίτη 9 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα στον δεύτερο σε κίνηση αερολιμένα της χώρας.

Ο Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου (ΚΑΗΚ), όπως επισημαίνεται από την ΥΠΑ, για ακόμη μια χρονιά παρουσιάζει αύξηση της επιβατικής κίνησης, η οποία πλέον υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 60% τη μέγιστη ονομαστική χωρητικότητα του αεροδρομίου τους θερινούς μήνες.

Με τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία αεροπορικής κίνησης το αεροδρόμιο Ηρακλείου θα ξεπεράσει το περσυνό ιστορικό ρεκόρ κίνησης επιβατών για το 2024. Μέχρι τέλη Ιουνίου η μέση αύξηση της επιβατικής κίνησης του ΚΑΗΚ ήταν περίπου 11 %, ενώ η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσει τους 9.200.000 επιβάτες μέχρι το τέλος του χρόνου, εδραιώνοντάς τον ΚΑΗΚ ως τον δεύτερο μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας σε επιβατική κίνηση.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ο Αερολιμένας, όπως υπογραμμίζεται, καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι παλαιές και υπερκορεσμένες υποδομές, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά κόπωσής τους, να συντηρούνται και να εκσυγχρονίζονται διαρκώς μέχρι τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι τον Φεβρουάριο του 2027.

Στα πλαίσια των συστηματικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, η ΥΠΑ, με τη συνδρομή και τις χορηγίες ιδιωτικών φορέων και εταιριών, καθώς και της Περιφέρειας Κρήτης, έχει προβεί σε σειρά μέτρων που έχουν υλοποιηθεί, όπως:

1. Αντικατάσταση 24 κεντρικών κλιματιστικών μονάδων.
2. Αντικατάσταση δυο ιμάντων παραλαβής αποσκευών (carousel).
3. Προμήθεια επιπλέον ενενήντα καθισμάτων επιβατών.
4. Πλήρη αντικατάσταση αυτόματων εξωτερικών θυρών
5. Ηλεκτρονικός ανοιχτός διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση δυο (2) επιπλέον αντλιών θερμότητας αέρος / νερού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.
6.Παρεμβάσεις στη Σύμβαση παροχής υπηρεσιών καθαριότητας με αύξηση του συντελεστή συχνότητας καθαρισμού και αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, λόγω των αναγκών που προκύπτουν από τη συνεχή αύξηση της επιβατικής κίνησης.
7. Παρεμβάσεις στον εξαερισμό κλειστών χώρων.

Επίσης, με τη λήξη της καλοκαιρινής σεζόν, η ΥΠΑ σχεδιάζει την πλήρη ανακαίνιση τριών συγκροτημάτων τουαλετών του αεροσταθμού, παρότι τα περισσότερα συγκροτήματα μετράνε λιγότερο από 10 χρόνια, ενώ κάποια είχαν ανακαινιστεί πριν 2 χρόνια.

Σε ότι αφορά θέματα επιχειρησιακής ασφάλειας, η ΥΠΑ έχει ήδη προβεί στην:

1. Ασφαλτόστρωση 1300 μέτρων του κυρίως διαδρόμου προσγείωσης.
2. Μελέτη και έλεγχο αντοχής πεδίου ελιγμού και διαδρόμων.
3. Προμήθεια και τοποθέτηση υλικών για την εξυγίανση των κυκλωμάτων φωτοσήμανσης πεδίου ελιγμών, αξίας 270.000 ευρώ.
4. Προμήθεια και τοποθέτηση υλικών για την αποκατάσταση λειτουργίας φωτεινών πινακίδων διαδρόμου και τροχοδρόμων, αξίας 160.000 ευρώ.
Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

Χανιά: Θρήνος για τον 23χρονο Σήφη Γιανναράκη που απανθρακώθηκε στο αυτοκίνητό του

Ηράκλειο: Της υποσχέθηκε γενναία επιστροφή φόρου και της πήρε 3.100 ευρώ σε λίγα λεπτά!

Στο Εκθεσιακό κέντρο της Αγυϊάς οι 283 μετανάστες της Γαύδου – Ανάμεσά τους πολλά ανήλικα παιδιά

Λασίθι: Απολογείται σήμερα ο 36χρονος που έριχνε μπαλοθιές και σκότωσε τον μπατζανάκη του στο Οροπέδιο Καθαρού

Καβατζάρουν την Κρήτη οι καλύτεροι ιστιοπλόοι του κόσμου

Κρήτη: 28+1 παραλίες σε 3 λεπτά – Απολαύστε το βίντεο

Ηράκλειο: Παρίστανε τον άρρωστο συγγενή και αποσπούσε χρήματα από ηλικιωμένους


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα