Αποκαρδιωτικό σκηνικό στην Κνωσό όπου κατέρρευσε η εμβληματική τοιχογραφία των δελφινιών
Απογοήτευση, οργή και έντονες αντιδράσεις καταγράφονται στο Ηράκλειο μετά τη σημερινή (16/05) κατάρρευση μέρους της τοιχογραφίας των δελφινιών στο Μινωικό ανάκτορο της Κνωσού.
Τμήμα της εμβληματικής τοιχογραφίας που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τον Μινωικό ανάκτορο κατέρρευσε ξαφνικά νωρίς το μεσημέρι, σκορπώντας θλίψη και εύλογες απορίες για το τί γίνεται με τη συντήρηση του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου. Χώρου, σημειωτέον, που αποδίδει πακτωλό εσόδων στον κρατικό κορβανά κάθε χρόνο.
Χώρια δε το γεγονός ότι υποτίθεται, καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια για να ενταχθεί η Κνωσός μαζί με άλλα Μινωικά ανάκτορα της Κρήτης στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Θα πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι δεν πρόκειται για την αυθεντική τοιχογραφία, η οποία φιλοξενείται στο χώρο του Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αλλά για αντίγραφο της . Ωστόσο σε καμία περίπτωση αυτό δεν αναιρεί η δικαιολογεί το απόλυτα θλιβερό γεγονός , με την σημερινή κατάρρευση.
Ήδη καταγράφονται έντονες αντιδράσεις από πλευράς των ξεναγών ενώ σε παρέμβαση προχώρησε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Φραγκίσκος Παρασύρης, με επερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη,
Ο Φραγκίσκος Παρασύρης αναφέρει συγκεκριμένα:
«Στον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, σε ένας από τους κορυφαίους σε εθνικό επίπεδο αρχαιολογικούς χώρους, στην καρδιά του Μινωικού Ανακτόρου της Κνωσού, μια ξεναγός σοκαρισμένη ενημερώνει τους Ισπανούς τουρίστες «είστε οι τελευταίοι επισκέπτες που την είδαν». Ο λόγος για την περίφημη «τοιχογραφία των δελφινιών», τμήμα της μακράς μινωικής παράδοσης απεικόνισης του θαλάσσιου τοπίου με θαυμάσια δείγματα ήδη από τις αρχές της νεοανακτορικής περιόδου.
Η σημερινή κατάρρευση της τοιχογραφίας προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις, καθώς αναδεικνύει με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος τα ζητήματα της συντήρησης του πλέον φημισμένου μνημείου της Κρήτης.
Το τμήμα της τοιχογραφίες που εξεπλάκησε και κατέρρευσε, ως εξωτερικό κονίαμα, αποτελεί αναπόσπαστο τμήματος του Μινωικού Ανακτόρου, καθώς σύμφωνα με την κείμενη αρχαιολογική νομοθεσία, οι αναστηλώσεις του Έβανς και οι αποκαταστάσεις αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα του αρχαίου μνημείου. Για τους αρχαιολόγους και όλους τους επιστήμονες δεν υφίσταται παλαιό και νέο μνημείο. Η Κνωσός είναι ένα και ενιαίο αρχαιολογικό μνημείο και μάλιστα παγκόσμιας σημασίας.
Τονίζεται πως τοιχογραφίες όπως είναι στην Κνωσό μέχρι σήμερα αποδίδονται και στον Emile Gillieron (1850-1924), έναν Ελβετό καλλιτέχνη και αρχαιολόγο, ο οποίος έμεινε γνωστός για τις ανακατασκευές των μινωικών αντικειμένων και τοιχογραφιών που συνεργάστηκε με τον Σλήμαν και τον Έβανς. Δίπλα στον Έβανς δούλεψε και ο γιος του Emile Gillieron, με αποτέλεσμα να αναφέρεται πως «η πολυδεκαετής κρητική περιπέτεια, στην οποία διαμόρφωσαν πλήρως τη σύγχρονη εικόνα της μινωικής τέχνης που εδραιώθηκε από τις αρχές του 20ού αιώνα, συνιστά αυτόνομο σχεδόν κεφάλαιο στη βιογραφία των δύο Ζιλιερόν, με το οποίο καταπιάνονται ερευνητικά οι ειδικοί της εποχής». Όλες αυτές οι τοιχογραφίες δεν έχουν συντηρηθεί τα τελευταία χρόνια.
Κυρία Υπουργέ,
Η σημερινή εικόνα της Κνωσού σε καμία περίπτωση δεν αξίζει σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας.
Οι πόροι που εισρέουν στον κρατικό προϋπολογισμό από την Κνωσό σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στα έργα συντήρησης που απαιτούνται. Είναι ενδεικτικό πως σήμερα αποφασίστηκε, πριν την κατάρρευση το κλείσιμο του ανακτόρου, λόγω ισχυρών νοτιάδων και υπό το φόβο πτώσης δέντρων ή τμημάτων του.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ
Ποια συγκεκριμένα έργα συντήρησης ολοκληρώθηκαν στην Κνωσό από το 2019 μέχρι σήμερα και ποιος ο προϋπολογισμός τους;
Σκοπεύετε να στρέψετε, επιτέλους, το ενδιαφέρον του Υπουργείου σας στην «κορωνίδα» των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συντήρησης;
Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσετε τα τρέχοντα ζητήματα που ανακύπτουν διαρκούσης και της φετινής τουριστικής περιόδου;
Σκοπεύετε να κατευθύνετε τα επόμενα χρόνια πόρους στην Κνωσό αντίστοιχους με τα έσοδα του αρχαιολογικού χώρου; Ποια έργα έχετε σχεδιάσει και από ποιους πόρους θα προκύψει η χρηματοδότησή τους;»
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα