Ηράκλειο 07.01.2025, 16:36

Κρήτη: Πρόστιμο…μαμούθ σε επιχείρηση για μια υπόγεια αποθήκη

Πως  ένας πολίτης απαλλάχθηκε  δικαστικά από  το πρόστιμο-«μαμούθ» της Πολεοδομίας

Πολλά έχουν γραφτεί για τα κοινωνικά δράματα που διαδραματίζονται στη χώρα μας εξαιτίας των υπερβολικά υψηλών, σχεδόν εξοντωτικών, προστίμων που επιβάλλονται για πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

Μία τέτοια περίπτωση φέρνει σήμερα στο φως το cretatimes.gr, με πρωταγωνιστή έναν συμπολίτη μας που βρέθηκε αντιμέτωπος με πρόστιμο-«μαμούθ» ύψους σχεδόν 300.000 ευρώ, λόγω μιας απλής αλλαγής χρήσης σε υπόγεια αποθήκη. Ωστόσο, η υπόθεση είχε τελικά αίσιο τέλος, καθώς ο πολίτης δικαιώθηκε δικαστικά και το πρόστιμο ακυρώθηκε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάμε για ένα πρόστιμο ύψους συνολικά 293.454 ευρώ , που αφορά αθροιστικά σε πρόστιμο ανέγερσης  ύψους 195.636 ευρώ και σε ετήσιο πρόστιμο διατήρησης 97.818 ευρώ. Το πρόστιμο σχεδόν 300.000 ευρώ  επιβλήθηκε από την Πολεοδομία Ηρακλείου(ή Υπηρεσία Δόμησης όπως λέγεται πλέον)  σε επιχειρηματία(για ευνόητους λόγους φυσικά δεν παραθέτουμε τα στοιχεία του) για αλλαγή χρήσης ενός υπόγειου βοηθητικού χώρου, κοινής δηλαδή μιας υπόγειας αποθήκης  σε ακίνητο που βρίσκεται  έξω από το Ηράκλειο… Ο άνθρωπος εντάχθηκε στην νομοθετική ρύθμιση για τα αυθαίρετα και προχώρησε στη τακτοποίηση της αλλαγής χρήσης του χώρου . Ωστόσο η Πολεοδομία Ηρακλείου , έκρινε από την μεριά της πως η αλλαγή χρήσης της αποθήκης έγινε μετά το 2011 (που ως γνωστόν είναι το έτος ορόσημο για τη ρύθμιση τακτοποίησης αυθαιρέτων) και ως εκ τούτου εξέλαβε την όλη  διαδικασία τακτοποίησης ως μή νόμιμη.

Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί το πολύ βαρύ αυτό πρόστιμο , συνολικού ύψους 293.454 ευρώ ! Προφανώς στην Διεύθυνση Πολεοδομίας Ηρακλείου εφάρμοσαν απλώς το νόμο βγάζοντας το συγκεκριμένο ποσό με βάση τα όσα προβλέπονται θεσμικά. Ωστόσο μέσα από την συγκεκριμένη υπόθεση αναδεικνύεται το  σκηνικό υπερβολής ή εξαντλητικής αυστηρότητας  που υπάρχει με τον καθορισμό των  πολεοδομικών προστίμων… Άλλωστε στη συγκεκριμένη περίπτωση  μιλάμε για ένα εξοντωτικό…πρόστιμο σχεδόν 300.000 ευρώ  που επιβλήθηκε  όχι για την ανέγερση κάποιας αυθαίρετης οικοδομής αλλά για μια απλή αλλαγή χρήσης ενός βοηθητικού, υπόγειου χώρου που υπήρχε ήδη!

Προφανώς η αρχική εξέλιξη προκάλεσε σοκ, με τον συμπολίτη μας ωστόσο να μην το αφήνει έτσι… Ο ίδιος κατέθεσε αρχικά ένσταση κατά της σχετικής απόφασης της Πολεοδομίας Ηρακλείου στο αρμόδιο όργανο, δηλαδή το ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων). Το ΣΥΠΟΘΑ δεν έκανε δεκτή την προσφυγή του. Ωστόσο ο ίδιος επέμεινε, κινούμενος αυτή τη φορά  δικαστικά. Και εκεί δικαιώθηκε. Το Διοικητικό Εφετείο Κρήτης έκανε αποδεκτά τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε, έκρινε ότι η αλλαγή χρήσης του επίμαχου υπόγειου αποθηκευτικού χώρου είχε γίνει πριν το 2011 και όχι μετά όπως υποστήριζε η πλευρά της Πολεοδομίας. Και έτσι ο επιχειρηματίας απαλλάχθηκε δικαστικά από το τόσο βαρύ αυτό πρόστιμο .

Μάλιστα και η πλευρά του δήμου Ηρακλείου συμβιβάστηκε με την δικαστική εξέλιξη αφού αποφάσισε να μην προσβάλλει δικαστικά την ακυρωτική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κρήτης, κάτι που σημαίνει πως ο άνθρωπος γλύτωσε το πρόστιμο και τα…εγκεφαλικά!

Το χρονικό της υπόθεσης 

Το 2015  είχε υποβληθεί για το επίμαχο  ακίνητο  που βρίσκεται έξω από το Ηράκλειο … δήλωση ένταξης στις διατάξεις περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, με την οποία είχαν τακτοποιηθεί οι, καθ’ υπέρβαση της  οικοδομικής άδειας που είχε εκδοθεί γι’ αυτό, αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεων. Στη συνέχεια, η εξουσιοδοτημένη από τον αιτούντα Αρχιτέκτονας-Μηχανικός, προέβη, το 2019 , στη δήλωση ένταξης στις διατάξεις του ν.4495/2017, για την τακτοποίηση, μεταξύ άλλων, της «αλλαγής στάθμης υπογείου αποθήκης, εμβαδού 30,16 τ.μ. σε ισόγειο αποθήκη».  Το 2021,  ο αιτών υπέβαλε, μέσω του Πολιτικού Μηχανικού,  δήλωση ένταξης στις διατάξεις του ν.4495/2017, με την οποία, σύμφωνα με την οικεία τεχνική έκθεση του ως άνω Πολιτικού Μηχανικού που τη συνόδευε, προέβη στην τακτοποίηση, μεταξύ άλλων, «αυθαίρετης αλλαγής χρήσης υπογείου, εμβαδού 230,16 τ.μ, από αποθήκη σε εργαστήριο χαμηλής όχλησης…

Το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του δήμου Ηρακλείου διενήργησε αυτοψία όπου διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων, η, καθ’ υπέρβαση  οικοδομικής άδειας, αλλαγή χρήσης τακτοποιημένου  υπογείου, εμβαδού 230,16 τ.μ, η οποία χαρακτηρίσθηκε αυθαίρετη και επιβλήθηκαν στον αιτούντα τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόστιμα. Η
Πολεοδομία ανακάλεσε την δήλωση τακτοποίησης της ως άνω αυθαίρετης αλλαγής, ο αιτών κατέθεσε ένσταση κατά αυτής και το Β’ ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Ηρακλείου- στο οποίο η Διεύθυνση Πολεοδομίας του καθ’ ου Δήμου διαβίβασε, την ως άνω ένσταση- με την από 9-3-2023 απόφασή του απέρριψε την ένσταση του αντιδίκου κατά της έκθεσης αυτοψίας και κατά της πράξης ανάκλησης της τακτοποίησης. Κατά των ανωτέρω αποφάσεων ο αντίδικος άσκησε  αίτηση ακύρωσης που έγινε δεκτή με  απόφαση του Διοικητικού  Εφετείου Κρήτης.

Πως δικαιώθηκε δικαστικά ο πολίτης;

Επειδή ο ίδιος προσκόμισε φορολογικά στοιχεία που αποδεικνύουν την προ του 2011 κατασκευή, η σχετική  απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κρήτης δέχτηκε την αίτηση του ….και ακυρώνει την  πράξη της Υ.ΔΟΜ. Ηρακλείου, καθώς και την απόφαση του Β’ ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, κατά το μέρος που απέρριψε την ένσταση
του αιτούντος κατά της ανωτέρω πράξης της Υ.ΔΟΜ με την αιτιολογία ότι «από τα έγγραφα της φορολογικής αρχής,  προέκυπτε ότι η αλλαγή στη χρήση του επίμαχου, υπόγειου βοηθητικού χώρου σε χώρο κύριας χρήσης είχε πραγματοποιηθεί πριν την 2817.2011, καθώς στον χώρο αυτό λειτουργούσε, ήδη, από το έτος 2010, εργαστήριο.

Η Δημοτική Επιτροπή Ηρακλείου αποφάσισε τη μη άσκηση ενδίκου μέσου (έφεσης) κατά της απόφασης του Β’ Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Χανίων, κάτι που σημαίνει πως γίνεται αποδεκτή η ακύρωση της απόφασης για τα πρόστιμα και συνεπώς κλείνει με αίσιο για τον συμπολίτη μας επιχειρηματία-τρόπο η υπόθεση


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα