Η ακρίβεια επηρεάζει τους καταναλωτές, οι οποίοι είτε αγοράζουν μικρότερες ποσότητες είτε επιλέγουν φθηνότερα είδη κρέατος
Η ακρίβεια «χτυπά» για τα καλά το μοσχαρίσιο κρέας, με τις τιμές να παίρνουν συνεχώς την ανιούσα, στο Ηράκλειο και να πιέζουν τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Την ώρα που τα υπόλοιπα κρέατα χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί παραμένουν σταθερά ή με μικρές διακυμάνσεις, το μοσχάρι είναι το μεγάλο «αγκάθι», λόγω της μειωμένης παραγωγής στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
Το καλοκαίρι μειώθηκε η κίνηση των κρεοπωλείων της ενδοχώρας, καθώς πολλοί καταναλωτές απουσίαζαν λόγω διακοπών. Αντίθετα, στα παράλια και στις τουριστικές περιοχές, η κατανάλωση παρέμεινε υψηλή χάρη στους ξένους επισκέπτες. Με την έναρξη του Σεπτεμβρίου, η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, Λευτέρης Ντουράκης, μιλά στο cretatimes.gr, για τις προσπάθειες των κρεοπωλών να συγκρατήσουν τις τιμές στην Κρήτη γενικότερα και ειδικότερα στο Ηράκλειο, παρόλο που η αγορά πιέζει προς τα πάνω. Σύμφωνα με τον ίδιο το μόνο κρέας που συνεχίζει να παίρνει «φόρα» προς τα πάνω είναι το μοσχάρι. «Αν οι τιμές ήταν οι πραγματικά σωστές, θα έπρεπε να είναι ακόμη ακριβότερο», επισημαίνει ο Κ. Ντουράκης. Αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο, το άπαχο μοσχάρι πωλείται 15 – 16 ευρώ το κιλό, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα φτάνει τα 17 με 17,5 ευρώ.
Η συνεχιζόμενη αύξηση οφείλεται κυρίως στη μικρή παραγωγή σε Ελλάδα, Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος εκτροφής. «Δεν είμαστε χαρούμενοι που βάζουμε αυξήσεις. Μακάρι να μπορούσαμε να κρατήσουμε όλες τις τιμές χαμηλές, όμως δεν είναι στο χέρι μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ντουράκης.
Οι τιμές στα κρέατα αυτή τη στιγμή:
Στο Ηράκλειο, το μοσχάρι παραμένει το πιο ακριβό είδος, με την τιμή του άπαχου κομματιού να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 16 ευρώ το κιλό, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα φτάνει ακόμη και τα 17 – 17,5 ευρώ. Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες διατηρούνται στα περσινά επίπεδα, περίπου 6 – 7 ευρώ το κιλό. Το κοτόπουλο πήρε αύξηση πριν από τρεις μήνες, με την τιμή του να σταθεροποιείται και τελικά να πωλείται από 3,90 έως 4,20 ευρώ, ενώ το αρνί παραμένει ακριβό, γύρω στα 15 ευρώ το κιλό, αν και με μια μικρή πτώση σε σχέση με την περίοδο του Πάσχα. Τέλος, το χοιρινό (μπριζόλες, πανσέτες, γουρουνόπουλο) παραμένει σταθερό, χωρίς ουσιαστικές μεταβολές στις τιμές του σε σχέση με πέρυσι.
Οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερες λύσεις
Η ακρίβεια επηρεάζει αναπόφευκτα τους καταναλωτές, οι οποίοι είτε αγοράζουν μικρότερες ποσότητες είτε επιλέγουν φθηνότερα είδη κρέατος. «Το μοσχάρι είναι απαραίτητο στην οικογένεια, όμως όποιος μπορεί να το αποφύγει, στρέφεται σε πιο οικονομικά κρέατα», σημειώνει. Παράλληλα, προσθέτει πως σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλότερες, καθώς στο εξωτερικό έχουν εκτοξευθεί.
Ο Κρητικός παραμένει… μερακλής
Παρά τις δυσκολίες, οι Κρητικοί εξακολουθούν να διατηρούν το «μερακλίκι» τους για το καλό κρέας, στις παρέες και στα τραπέζια που κάνουν. «Ο πελάτης στην Κρήτη θα αγοράσει το κρέας του, ακόμη κι αν τον επηρεάζει η ακρίβεια. Θα φροντίσει να βάλει στο τραπέζι του το απαραίτητο, είτε για το γιορτινό είτε για το Κυριακάτικο γεύμα», αναφέρει ο Πρόεδρος Κρεοπωλών.
Η ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφίας
Η συνεχής αύξηση στο μοσχαρίσιο κρέας προκαλεί προβληματισμό στην αγορά, με τον Πρόεδρο Κρεοπωλών Ηρακλείου, Λευτέρη Ντουράκη, να τονίζει πως η λύση βρίσκεται μόνο στη στήριξη της εγχώριας κτηνοτροφίας. Ιδιαίτερο βάρος δίνει στο κράτος και εξηγεί πως αν συνεργαστεί με τους επαγγελματίες και δοθούν ευέλικτες λύσεις, τότε μπορεί να υπάρξει ουσιαστική διαφορά και να βαδίσει η αγορά σε μια πιο σταθερή τροχιά αναφορικά με τις τιμές. Όπως λέει ο ίδιος, «η Κρήτη δεν έχει δική της παραγωγή μοσχαριών, οπότε αναγκαζόμαστε να προμηθευόμαστε είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα είτε από το εξωτερικό», επισημαίνει ο κ. Ντουράκης.
Όπως σημειώνει, η μειωμένη παραγωγή είναι το βασικό πρόβλημα που ανεβάζει συνεχώς τις τιμές. «Όλοι εμείς στεκόμαστε δίπλα στον πρωτογενή τομέα, γιατί χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα», τονίζει.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα