Αντί για γέφυρα-«στολίδι» για το Ηράκλειο, το γεφυράκι …Καλατράβα αποτελεί εικόνα ντροπής
Σαπίζει χρόνο με το χρόνο, μήνα με το μήνα και μέρα με τη μέρα η περίφημη γέφυρα Καλατράβα στο Ηράκλειο, που όπως έχει καταντήσει εδώ και χρόνια ντροπιάζει και τον Σαντιάγο Καλατράβα αλλά και την ίδια την πόλη!
Η μεταλλική πεζογέφυρα, μήκους 40 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων, που στοίχισε 300.000 ευρώ, τοποθετήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα τον Αύγουστο του 2004, ημέρες τότε Ολυμπιακών Αγώνων, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στο Ηράκλειο, που ήταν στις ολυμπιακές πόλεις.
Τοποθετημένη δίπλα στο Παγκρήτιο Στάδιο το 2004, στο πλαίσιο των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργάνωσε τότε η Ελλάδα, η πεζογέφυρα στήθηκε επάνω από την εκροή του ποταμού Γιόφυρου, με σκοπό να αποτελέσει ένα ειδυλλιακό σημείο της πόλης.
Το τοξωτό της σχήμα την καθιέρωσε στη συνείδηση και στα λόγια του κόσμου ως την πεζογέφυρα Καλατράβα του Ηρακλείου, ένεκα φυσικά και του περίφημου ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων με το περίφημο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και όχι μόνο.
Που να ήξερε βεβαίως ο ίδιος ο Καλατράβα ότι μια γέφυρα καινούρια, που έφερε μεταξύ των πολιτών το όνομα του, θα καταντούσε τόσο γρήγορα τόσο χάλια…Η επίμαχη γέφυρα δεν παραλήφθηκε ποτέ επισήμως από τον δήμο Ηρακλείου. Έμεινε ένα «ορφανό» έργο. Ως τέτοιο δε συντηρήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα μέσα σε μερικά χρόνια να καταντήσει δυστυχώς ένα ερείπιο . Μάλιστα το 2020 έκλεισε προς χρήση για δημότες και επισκέπτες καθώς θεωρήθηκε επικίνδυνη.
Αποκαρδιωτικές εικόνες κατέγραψε η αυτοψία του cretatimes.gr
Μέχρι και σήμερα, δεν έχουν ακόμα δρομολογηθεί οι διαδικασίες συντήρησής , αποκατάστασης ή καθαίρεσης της επικίνδυνης γέφυρας, με την εικόνα της σήμερα να είναι πραγματικά αποκαρδιωτική.
Η αυτοψία που πραγματοποίησε το cretatimes.gr σκορπά συναισθήματα θυμηδίας, θλίψης, απογοήτευσης και οργής.
Σκουριασμένη σε όλα της τα σημεία, μοιάζει με γέφυρα που μετρά πολλές δεκαετίες ζωής και όχι με γέφυρα που φτιάχτηκε πριν από μια 20ετία και κάτι.
Η φθορά και η σκουριά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της τοξωτής γέφυρας, η οποία έχει παραδοθεί στην αλμύρα των κυμάτων του κρητικού πελάγους και έχει περιέλθει πλέον σε αχρηστία.
Πέρα από την αντιαισθητική, ντροπιαστική εικόνα της είναι και άκρως επικίνδυνη λόγω της εκτεταμένης σκουριάς στις αντηρίδες που τη συγκρατούν αλλά και στα δύο ακρόβαθρα, στις όχθες του Γιόφυρου αντίστοιχα, που τη στερεώνουν!
Τα πρανή του δρόμου, πέριξ της πεζογέφυρας, έχουν υποχωρήσει και υποστεί καθιζήσεις σε ορισμένα σημεία, λόγω της κακοκαιρίας και της έλλειψης μέτρων συντήρησης και προστασίας απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.
Η μεταλλική πεζογέφυρα μοιάζει να …«κρέμεται» στον αέρα, προκαλώντας σχόλια οργής και ανησυχίας μεταξύ ντόπιων και επισκεπτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Και το εύλογο, καίριο ερώτημα που προκύπτει είναι ένα:
Μήπως ο δήμος Ηρακλείου ή κάποιος άλλος φορέας θα πρέπει να προχωρήσει έστω και μετά από 22 χρόνια, στην αποκατάσταση της γέφυρας προτού θρηνήσουμε… θύματα;
Το ερώτημα άλλωστε το έχει θέσει ήδη ένας επίσημος φορέας. Εν προκειμένω το ΤΕΕ/ΤΑΚ (Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου), το οποίο παλαιότερα είχε αποστείλει γραπτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, και τον ΟΑΚ Α.Ε, την συντήρηση και επισκευή πεζογέφυρας πλησίον του Παγκρήτιου Σταδίου
«Το 2003 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, κατασκευάστηκε η μεταλλική πεζογέφυρα γνωστή σε όλους μας ‘’Γέφυρα Καλατράβα’’, με στόχο να συνδέσει το Παγκρήτιο Στάδιο, με το αστικό οδικό δίκτυο της πόλης του Ηρακλείου, εξυπηρετώντας αθλητές και συνοδούς, η οποία κατασκευάστηκε πάνω από την εκροή του ποταμού Γιόφυρου.
Σχεδόν 20 χρόνια μετά, η περίφημη πεζογέφυρα, που φτιάχτηκε για να δώσει μια άλλη αισθητική πινελιά στην περιοχή και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες, μοιάζει πλέον ένα ερείπιο. Έχει υποστεί διάβρωση σε όλο το μήκος της και τα πρανή του δρόμου γύρω της, έχουν υποχωρήσει και έχουν υποστεί καθίζηση λόγω αφενός της κακοκαιρίας και αφετέρου της έλλειψης μέτρων συντήρησης και προστασίας απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.
Ως Δ.Ε. του ΤΕΕ\ΤΑΚ, προτείνουμε την άμεση συντήρηση και επισκευή της συγκεκριμένης γέφυρας, αφού προηγηθεί μικροσκοπικός έλεγχος από ειδικούς, ώστε να μπορούν πλέον οι πολίτες να την διασχίζουν και να μην υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της ανέφερε στην τότε επιστολή του το ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα