Προς εκτόνωση βαίνει η ένταση στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, καθώς ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα οι έρευνες του ιταλικού πλοίου “Ievoli Relume”
Tο ιταλικό ερευνητικό πλοίο “Ievoli Relume” ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο τμήμα των διεθνών υδάτων (εντός ελληνικής ΑΟΖ) και έβαλε πλώρη για το λιμάνι του Ηρακλείου (βρίσκεται έξω από τη Ντία) για αλλαγή πληρώματος και για καύσιμα. Μια τουρκική φρεγάτα έχει μείνει στο σημείο και πρόκειται να απομακρυνθεί σύντομα.
«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ιταλικού πλοίου levoli Relume για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου», ανακοίνωσε σήμερα ο ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει: “Ο ΑΔΜΗΕ, φορέας υλοποίησης του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3.10.2 ανακοινώνει ότι το πλοίο «Ievoli Relume» της ιταλικής εταιρείας NextGeo, που διενεργεί για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας Nexans, έρευνες βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ολοκλήρωσε τις εργασίες στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό”.
“Φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο”, τόνισε στο Open το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στην ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Κάσο. “Ξεκίνησαν λίγο πριν τις 12 στις 11 η ώρα το βράδυ χθες, ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα οι έρευνες”, πρόσθεσε.
“Η Ελλάδα ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν συζητά καν κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι δικαίωμά μας να σχεδιάζουμε την ενεργειακή μας πολιτική με τον τρόπο που θέλουμε”, επεσήμανε από την πλευρά της το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σοφία Βούλτεψη.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Άγκυρα έστειλε πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κάσου, λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου για την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.
Η Ελλάδα απάντησε με την ανάπτυξη τριών πλοίων του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού. “Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων”, είχε σημειώσει στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Παύλος Μαρινάκης.
“Η Τουρκία θα βρίσκει πάντα κάποια ευκαιρία να προκαλεί κάποια ένταση, γιατί ο στρατηγικός στόχος της είναι πολύ διαφορετικός σε βάθος χρόνου, και κατά την άποψή μου αυτό συνδέεται με το κυπριακό. Το κάνει για να υπενθυμίζει ότι ‘είμαστε εδώ και παρακολουθούμε, μην παραβιάσετε ούτε 1 μίλι’’”, σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο Γρηγόρης Μιχαηλίδης, επίκουρος καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Πρωταρχικής σημασίας είναι ο ρόλος του πολεμικού ναυτικού, τόνισε από πλευράς του ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής. “Χρειάζεται ένα ευρύτερο πλαίσιο, μαζί με τη Δύση, για ένα πλαίσιο συνεννόησης, αλλά αυτή η συνεννόηση θα τεθεί το ερώτημα αν η Τουρκία έχει πάρει κάτι πίσω από τη ‘‘Γαλάζια Πατρίδα’’”, πρόσθεσε.
Λεπτοί χειρισμοί για «ήρεμα νερά» νότια της Κάσου
Υπενθυμίζεται ότι χθες, καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση των διπλωματικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφεραν ότι δεν έχει υπάρξει ένταση ή κίνδυνος επεισοδίου ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι δίαυλοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου έμειναν ανοιχτοί και μέσα από αυτούς έγιναν οι σχετικές συνεννοήσεις.
Προσδοκία της Αθήνας, πρόσθεταν, είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το πλοίο θα συνεχίσει την έρευνά του και θα την ολοκληρώσει βάσει προγραμματισμού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το «Ievoli Relume» θα ολοκληρώσει τις εργασίες του σήμερα στις 9 το βράδυ, όπως υποδηλώνει και η τελευταία NAVTEX (718/24) του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.
Η διαχείριση αυτής της κατάστασης νοτίως Κάσου και Καρπάθου με λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, πέραν των άλλων, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη βούληση της Αθήνας να μη διαταραχθούν τα «ήρεμα νερά» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και αναμένεται να γίνουν οι δύσκολες συζητήσεις για τη συνέχιση των ελληνοτουρκικών επαφών το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μέχρι και αργά χθες το βράδυ το πλοίο «Ievoli Relume» (διεξάγει έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση GSI για την οποία Αθήνα και Λευκωσία έχουν αποκλίνουσες απόψεις) έμενε στην περιοχή, ευρύτερα της οποίας είχαν αναπτυχθεί μέχρι και πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, με την παράλληλη παρουσία και ελληνικών.
Από νωρίς το πρωί ενεργοποιήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι διπλωματικοί δίαυλοι προκειμένου το ζήτημα να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Μάλιστα, χθες το πρωί διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων. Και πρόσθεταν ότι «λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού».
Ομαλή η «συνύπαρξη» ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή – Βάσει προγραμματισμού το ιταλικό ερευνητικό ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα στις 9 μ.μ. Νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι «η κυβέρνηση απαντάει συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σ’ αυτό».
Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια» και διευκρίνισε ότι «στο τραπέζι δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».
Υπενθυμίζεται ότι η αντίδραση της Τουρκίας σημειώθηκε διότι με βάση την κατατεθειμένη στον ΟΗΕ επιστολή της 18ης Μαρτίου 2020, υποστηρίζει πως η θαλάσσια περιοχή νότια, ανατολικά και νοτιοδυτικά της Κάσου βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Είναι, βεβαίως, εξίσου ενδιαφέρον ότι η Κάσος και η Κάρπαθος καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τη Συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2020 μεταξύ Αθηνών και Καΐρου. Hδη από τις πρώτες ώρες της κρίσης, από τις τουρκικές φρεγάτες εστάλη επανειλημμένως μήνυμα δι’ ασυρμάτου προς τη γέφυρα του «Ievoli Relume», το οποίο αποτύπωνε τους τουρκικούς ισχυρισμούς.
Διαβάστε επίσης
Μυλοπόταμος: Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση
Ηράκλειο: Μηχανική βλάβη σε επιβατηγό πλοίο – Συναγερμός σήμανε στο Λιμενικό
Χανιά: Σκύλος κακοποιήθηκε και πέθανε δεμένος χωρίς νερό και τροφή
Αστυνομική επιχείρηση στα Χανιά για αφαίρεση πανό από την κατάληψη στο Λόφο Καστέλι
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα