Η πρόγνωση του Μαρουσάκη
Δύο αρκετά θερμές ημέρες θα είναι η σημερινή και η αυριανή για τη χώρα μας καθώς ο υδράργυρος θα χτυπήσει 36αρια και 38αρια σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη το σκηνικό του καιρού, δηλαδή οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το μελτέμ,ι θα είναι επικίνδυνα για την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς για αυτό θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή.
Χαλάει ο καιρός αύριο – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη «από την Παρασκευή ο καιρός θα αρχίσει να βαραίνει. Η ημέρα μπορεί να χωριστεί σε δύο τμήματα. Από τη μία πλευρά μέχρι αργά το μεσημέρι θα δούμε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες 35-38 βαθμούς. Ιδιαίτερα στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο, Αργολίδα, Λακωνία, Νότια Κρήτη και Ρόδο θα κάνει πολύ ζέστη.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ξεκινήσει η αστάθεια με έντονα φαινόμενα όπως μπόρες και καταιγίδες ενώ μπορεί να υπάρξουν μικροπροβλήματα από τον όγκο νερού, χαλαζοπτώσεις ή τους κεραυνούς. Περιοχές που θα πρέπει να προσέχουν είναι η Τρίπολη και η Αρκαδία, περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, στο Δυτικό και Βόρειο Αιγαίο, η Ήπειρος και η Θεσσαλία τα φαινόμενα θα έχουν ένταση».
Η ανάρτηση Μαρουσάκη – Τι είναι η ψυχρή Λίμνη
«Αρκετά έντονη αναμένεται να είναι η ζέστη το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή με τον υδράργυρο να προσεγγίζει τοπικά ακόμη και τους 38° βαθμούς, θερμοκρασιακή τιμή κατά 5° με 6° βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Η συνέχεια όμως αναμένεται εντελώς διαφορετική ως και επικίνδυνη θα μπορούσαμε να πούμε μιας και ψυχρή λίμνη όπως σημειώνουμε στον δεύτερο χάρτη με το λευκό βέλος από την περιοχή της Ιταλίας, θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια για ένα 48ωρο σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας.
Τι είναι η ψυχρή λίμνη
Σε ορισμένες περιπτώσεις η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που επικρατεί πάνω από μια γεωγραφική έκταση, οδηγεί σε αποκοπή ψυχρότερων αερίων μαζών με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μία κλειστή σχεδόν κυκλική έκταση η οποία εμφανίζει χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις τριγύρω περιοχές.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ψηλά στην τροπόσφαιρα και μελετάται σε συγκεκριμένες ισοβαρικές στάθμες από τους Μετεωρολόγους (500hpa –> 5.5 χιλιόμετρα ύψος, 850hpa –> 1.5 χιλιόμετρα ύψος κτλ). όπου hpa = pascal*100 = εκτοπασκάλ
Ο καιρός της ψυχρής λίμνης χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια. Με άλλα λόγια εκεί όπου επικρατεί ο ήλιος, συννεφιάζει και εκδηλώνονται για κάποιες ώρες φαινόμενα όπου και στη συνέχεια ο καιρός ανοίγει για να ξανακλείσει ενδεχομένως πιο μετά και πάει λέγοντας.
Δεν έχουμε τον καιρό ενός βαρομετρικού χαμηλού ή καλύτερα ενός οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού που περιμένουμε να περάσει, οπότε υπολογίζουμε πότε θα περάσει για να δώσει τα φαινόμενα και στη συνέχεια να πάμε σε βελτίωση κτλ.
Μπορεί να εκδηλωθούν τα φαινόμενα ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα στην ημέρα και είναι δύσκολο να εντοπιστούν με ακρίβεια αυτά τα χρονικά διαστήματα.
Επειδή δεν πρόκεται για ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό, η εκδήλωση αυτών των φαινομένων εξαρτάται άμεσα από τα ποσά θερμότητας που έχουν συσσωρευτεί κάτω χαμηλά σε συνδυασμό και με την τοπογραφία.
Ο κανόνας λέει ότι στην ξηρά τα φαινόμενα αυτά αναπτύσσονται και εξελίσσονται στο διάστημα από νωρίς το μεσημέρι μέχρι και νωρίς το βράδυ και σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές, από νωρίς το βράδυ μέχρι και το πρωί, χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο.
Αυτό συμβαίνει λόγω της διαφορετικής ικανότητας να απορροφήσουν και να απελευθερώσουν αντίστοιχα ποσά θερμότητας η ξηρά και η θάλασσα ή πιο επιστημονικά λόγω διαφορετικής θερμοχωρητικότητας που αυτές εμφανίζουν.
Ένταση των φαινομένων
Αυτή εξαρτάται από τις θερμοκρασιακές διαφορές που θα εμφανίσουν οι αέριες μάζες καθ’ ύψος, όπως επίσης και από το πεδίο ανέμων.
Λόγω εποχής που βρισκόμαστε τα φαινόμενα αυτά πολλές φορές εμφανίζουν μεγάλη ένταση, συνοδεύονται από έντονους κεραυνούς ακόμη και από χαλάζι.
Περιοχές υψηλού κινδύνου
Το προγνωστικό μας σύστημα βάζει σε πολύ υψηλό κίνδυνο την Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, το δυτικό και βόρειο Αιγαίο καθώς και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου.
Όταν ολοκληρώσει τη δράση της αυτή η διαταραχή κοντά στην Κυριακή, θα δημιουργηθεί μεγάλη διαφορά πίεσης προς το Αιγαίο, οπότε και θα ενισχυθούν οι βοριάδες στα επίπεδα θυέλλης.
Αυτό θα μας δροσίσει αρκετά, θα αυξήσει όμως σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς!
Στους χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνονται όσα αναλύσαμε με τη βοήθεια και του προγνωστικού μας συστήματος».
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα