Αρθρογραφία 17.06.2024, 23:30

Κατασκοπεύοντας την Ανθοφορία και την Καρπόδεση στην Κρήτη

Συγγραφή, επιμέλεια και παρουσίαση του άρθρου από τον ΥΔ Σώτηρα Μάριο-Ιωάννη MSc Γ.Π.Α. και τη Σχοινοχωρίτη Φωτεινή Γ.Π.Α.

Η ανθοφορία επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες όπως η άρδευση, η κάλυψη των θρεπτικών αναγκών, το κλάδεμα, οι κλιματικές συνθήκες, η φυλλόπτωση, οι προσβολές από εχθρούς και ασθένειες, από το σχηματισμό τέλειων ανθέων, (https://www.olivenews.gr/el/episthmh/kalliergeia/paragontes-epireasmoy-anthoforias-tis-elias/).

Ν.Ηρακλείου

Στο νομό Ηρακλείου, και συγκεκριμένα στο χωριό Κάτω Ασίτες, οι ελιές βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης. Φόβος και ανησυχία επικρατεί καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι αφού η έλλειψη του νερού ή/και η μειωμένη βροχόπτωση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της παραγωγής. Σχετικά με το φαινολογικό στάδιο της καρπόδεση, δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη κάποια διαφορά μεταξύ των ξηρικών και αρδευομένων ελαιώνων. Οι ξηρικές έχουν καρποδέσει εξίσου πολύ καλά με τις αρδευόμενες. Στην περιοχή το ποσοστό καρπόδεσης είναι ικανοποιητικό γεγονός που προμηνύει μια καλή παραγωγική περίοδος.

Σύμφωνα με την κ. Μανουσάκη Μαρία, οι ελαιώνες στο χωριό Επισκοπή εντοπίζονται στο φαινολογικό στάδιο της καρπόδεσης. Συναντάται μεγάλη διαφορά στο στάδιο της καρπόδεσης μεταξύ των αρδευόμενων και των ξηρικών ελαιώνων καθότι οι ξηρικοί ελαιώνες εξαρτώνται αποκλειστικά από το επίπεδο των βροχοπτώσεων. Αναμένουν πως η φετινή καλλιεργητική περίοδος θα είναι καλύτερη συγκριτικά με το 2023/24 καιρού επιτρέποντος.

Ν.Χανίων

Στα Χανιά, στο χωριό Τσικαλαριά, έπειτα από επικοινωνία με την κυρία Καλογέρη Μαρία (ιδιοκτήτρια ελαιοτριβείου και παραγωγό), η ανθοφορία εντοπίζεται στο τέλος της και είναι πλήρης. Σε ορισμένα σημεία των αγροτεμαχίων έχει ξεκινήσει και συνυπάρχει το στάδιο της καρπόδεσης. Επικρατεί ανησυχία σε όλους τους παραγωγούς καθότι τα επίπεδα της βροχόπτωσης κυμάνθηκαν από σχεδόν μηδενικά έως χαμηλά. Οι παραγωγοί αναμένουν να περάσουν 2-3 εβδομάδες όπου θα φανεί τί τελικά το ποσοστό καρπόδεσης και θα έχουν μια καλύτερη εικόνα για τη μελλοντική τους παραγωγή. Οι ξηρικοί ελαιώνες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ενώ οι αρδευόμενοι έστω και με λιγοστές ποσότητες νερού δύναται να υποβοηθήσουν τόσο την ανθοφορία και καρπόδεση αλλά και τη συγκράτηση του καρπού. Η καλλιεργούμενη ποικιλία των ελιών κατά βάση είναι Κορωνέϊκη.

Τα νέα για το χωριό Παλαιοχώρα δεν είναι και τόσο ευχάριστα σύμφωνα με τον παραγωγό Β.Ε. καθότι το ποσοστό ανθοφορίας τους ήταν χαμηλό συνεπώς και η καρπόδεση τους. Σε συνδυασμό με τις επερχόμενες υψηλές θερμοκρασίες και τα μηδενικά έως χαμηλά επίπεδα βροχόπτωσης δεν αποτελούν καλοί οιωνοί για τη φετινή καλλιεργητική παραγωγή. Βέβαια η περσινή της παραγωγή ήταν ικανοποιητική έως και καλή. Η καλλιεργούμενη ποικιλία ελιάς είναι η Τσουνάτη.

Ν.Ρεθύμνης

Στην περιοχή Πέραμα Μυλοποτάμου, το φαινολογικό στάδιο που εντοπίζονται οι ελιές ποικιλίας Κορωνέϊκη, είναι το στάδιο της καρπόδεσης. Τα χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων και οι μελλοντικές υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν έντονη ανησυχία και αμφιβολία για το τελικό ποσοστό καρπόδεσης σύμφωνα με την κυρία Γιαννουσάκη Ασπασία (Ιδιοκτήτρια ελαιοτριβείου και παραγωγό). Παρόλο τις χαμηλές βροχοπτώσεις δεν έχει παρατηρηθεί έως τώρα διαφορά στο ποσοστό καρπόδεσης μεταξύ ξηρικών και αρδευόμενων ελαιώνων. Εάν ξεπεραστεί το δύσκολο σκαλοπάτι των υψηλών θερμοκρασιών και συγκρατηθεί ο καρπός στα ελαιόδεντρα (άρα δεν υπάρξει καρπόπτωση) αναμένεται πως η φετινή καλλιεργητική παραγωγή θα είναι καλύτερη συγκριτικά με την παραγωγή 2023-24.

Αντίστοιχα, στο χωριό Άγιο Ανδρέα, οι ελιές βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι η Κορωνέϊκη και Τσουνάτη. Έπειτα από επικοινωνία με τον κύριο Λιόνη Δημήτρη (παραγωγό), δε σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις αλλά σε γενικές γραμμές ο καιρός ήταν ευνοϊκός. Οι ελαιώνες τους κατά κύριο λόγο είναι ξηρικοί και ελάχιστοι είναι οι αρδευόμενοι. Αν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και δεν υπάρξει υψηλή υγρασία που θα δημιουργήσουν θέματα προσβολών από εχθρούς και ασθένειες, προβλέπεται μια καλή παραγωγική περίοδος.

Ν.Λασιθίου

Στην περιοχή Λαγκάδα Σητείας η καλλιεργούμενη ποικιλία είναι η Κορωνέϊκη και οι ελιές βρίσκονται κατά 70% στο στάδιο καρπόδεσης. Σύμφωνα με τον κύριο Τσαντάκη Ιωάννη (παραγωγό), η γενικότερη εικόνα δεν είναι καλή διότι η υψηλή υγρασία σε συνδυασμό με τη σκόνη της περιοχής που επέφερε κοκκίνισμα στις ελιές δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε ποσοστό καρπόδεσης και με τις επερχόμενες υψηλές θερμοκρασίες ότι η καρπόπτωση είναι προ των πυλών. Οι βροχοπτώσεις ήταν λίγες και σε επίπεδο χιλιοστών με συνέπεια να εντοπίζεται διαφορά μεταξύ των αρδευόμενων και μη ελαιώνων. Οι αρδευόμενοι ελαιώνες συνοδεύονται από αισιοδοξία μιας και υπάρχει προσβασιμότητα σε νερό, έστω και λιγοστό, με τα ακολουθούμενα έξοδα να είναι μεγάλα. Για τους ξηρικούς ελαιώνες η παραγωγική περίοδος προβλέπεται κακή εξαιτίας της ξηρασίας.

Αντίστοιχα, στην περιοχή της Ιεράπετρας ο κύριος Π.Μ. (ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και παραγωγός) μας ενημέρωσε πως οι ελιές βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης με τους αρδευόμενους ελαιώνες να υπερτερούν των ξηρικών. Οι λιγοστές βροχοπτώσεις έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στους ξηρικούς αλλά αν ξεπεραστεί αυτό το κύμα των υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών αναμένεται μια καλή παραγωγική περίοδος

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα