Οικονομία 21.02.2025, 13:12

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί στον ιδιωτκό και πόσο στον δημόσιο τομέα

Αντίστροφη μέτρηση για να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο τομέα, η οποία αναμένεται να ισχύσει από την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με τα πιο πιθανό σενάρια, οι κατώτατες μικτές αποδοχές θα αναπροσαρμοστούν από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα, στα περίπου 860 έως 870 ευρώ, με τον στόχο να φτάσουν τα 950 ευρώ το 2027.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κατώτατος μισθός στον Δημόσιο τομέα είναι 20 ευρώ υψηλότερος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Εάν, λοιπόν, η αύξηση του μισθού τον Απρίλιο ανέρθει στα 40 ευρώ, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση 20 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσουν με ισότιμες αυξήσεις το 2026. Έτσι, ο κατώτατος μισθός θα εξομοιωθεί και για τους δύο τομείς.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με τη δήλωση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκης Κεραμέως, με τον νέο τρόπο υπολογισμού, ο κατώτατος μισθός δεν θα μπορεί να μειωθεί, ενώ για πρώτη φορά η ρύθμιση αυτή επεκτείνεται και στο Δημόσιο τομέα.

Με το νέο μηχανισμό που προτείνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από το 2028 ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με βάση διαφανή, αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να ωφελεί αλλά και να διασφαλίζει τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η χρήση ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση δείκτες που θα δημιουργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ο μηχανισμός που προτείνει το υπουργείο Εργασίας προσφέρει τέσσερις καινοτομίες:

Ασφάλεια, καθώς προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί,

Σύνδεση με την οικονομία, καθώς το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη,

Διαφάνεια και αξιοπιστία, καθώς το ύψος του κατώτατου μισθού βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο σύστημα και

Επέκταση για πρώτη φορά και στους δημοσίους υπαλλήλους.

Από το 2019 έχει σημειωθεί μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ το 2019, στα 830 σήμερα. Αυτό μεταφράζεται σε συνολική αύξηση 46,2% από το 2019.

Ποιες άλλες αποδοχές και επιδόματα αυξάνονται

Οι αυξήσεις στις κατώτατες αποδοχές αναμένεται να συμπαρασύρουν αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και μια σειρά επιδομάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τις κατώτατες αποδοχές «φουσκώνει» και το βασικό ημερομίσθιο για τον ανειδίκευτο εργάτη, όπως και μια σειρά από επιδόματα για ανέργους και εποχικά εργαζόμενους.

Φυσικά θα διαμορφωθεί αναλόγως και το επίδομα γάμου, αλλά και οι κατώτατες αποδοχές με ενσωματωμένες τριετίες.

Σήμερα, οι κατώτατες αποδοχές είναι 710 ευρώ καθαρά (830 ευρώ μικτά) και είναι η βάση υπολογισμού των επιδομάτων προϋπηρεσίας.

Έτσι, οι αποδοχές με προϋπηρεσία (3ετία) διαμορφώνονται ως εξής:

Καμία τριετία: 830 ευρώ για τους άγαμους και 913 ευρώ για τους έγγαμους (83 ευρώ επίδομα γάμου)

Mία τριετία:913 ευρώ για τους άγαμους και 996 ευρώ για τους έγγαμους

Δύο τριετίες: 996 ευρώ για τους άγαμους και 1.079 για τους έγγαμους

Τρεις τριετίες: 1.079 ευρώ για τους άγαμους και 1.162 ευρώ για τους έγγαμους

 


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα