Style 27.09.2024, 5:05

Κατσίκα στο πήλινο με ρεβύθια από την Αργυρώ

Τα υλικά και η εκτέλεση

Κατσίκα με ρεβύθια μία παραδοσιακή Ροδίτικη συνταγή. Ψήνεται σε πήλινο σκεύος στον «Πηδιακό», όπως λέγεται στην Ρόδο, και σε ξυλόφουρνο για πολλές ώρες.

Υλικά

  • 1½ kg κατσίκα κομμένη σε μερίδες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. ρεβύθια μουλιασμένα
  • 3 τριμμένες ντομάτες
  • ¾ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. νερό
  • 1 κ.σ. κύμινο κοφτή
  • 2-3 δαφνόφυλλο
  • 1 κ.σ. αλάτι κοφτή
  • Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τα ρεβύθια σε ένα μπολ με μπόλικο νερό από 8-12 ώρες (ανάλογα την ποιότητα του ρεβιθιού).
  • Την επόμενη τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στο πήλινο σκεύος.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το κύμινο και τα δαφνόφυλλα.
  • Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε τα υλικά.
  • Βάζουμε την κατσίκα (κατσικερό, όπως λέγεται στη Ρόδο) σε μερίδες μέσα στα ρεβύθια.
  • Σκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε σε πυρωμένο ξυλόφουρνο, αφού πέσει η μεγάλη ένταση της φωτιάς (συνήθως 1½ ώρα μετά το αρχικό άναμμα). Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός, σε γενικές γραμμές ψήνουμε για περίπου 5 ώρες.
  • Ο ξυλόφουρνος μελώνει και σιγοψήνει όλα τα φαγητά σε μέτρια ένταση γύρω στις 5 ώρες.
  • Αν ψήσετε σε ηλεκτρικό φούρνο η θερμοκρασία πρέπει να είναι μέτρια γύρω στους 160°C μέχρι να μελώσει η κατσίκα με τα ρεβύθια.
  • Σε μερικά χωριά της Ρόδου βάζουν και λίγο δεντρολίβανο στο φαγητό.

Πηγή: argiro.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα