Τα υλικά και η εκτέλεση
Κατσίκα με ρεβύθια μία παραδοσιακή Ροδίτικη συνταγή. Ψήνεται σε πήλινο σκεύος στον «Πηδιακό», όπως λέγεται στην Ρόδο, και σε ξυλόφουρνο για πολλές ώρες.
Υλικά
- 1½ kg κατσίκα κομμένη σε μερίδες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 500 γρ. ρεβύθια μουλιασμένα
- 3 τριμμένες ντομάτες
- ¾ φλ. ελαιόλαδο
- 2 φλ. νερό
- 1 κ.σ. κύμινο κοφτή
- 2-3 δαφνόφυλλο
- 1 κ.σ. αλάτι κοφτή
- Λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
- Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τα ρεβύθια σε ένα μπολ με μπόλικο νερό από 8-12 ώρες (ανάλογα την ποιότητα του ρεβιθιού).
- Την επόμενη τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στο πήλινο σκεύος.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το κύμινο και τα δαφνόφυλλα.
- Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε τα υλικά.
- Βάζουμε την κατσίκα (κατσικερό, όπως λέγεται στη Ρόδο) σε μερίδες μέσα στα ρεβύθια.
- Σκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε σε πυρωμένο ξυλόφουρνο, αφού πέσει η μεγάλη ένταση της φωτιάς (συνήθως 1½ ώρα μετά το αρχικό άναμμα). Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός, σε γενικές γραμμές ψήνουμε για περίπου 5 ώρες.
- Ο ξυλόφουρνος μελώνει και σιγοψήνει όλα τα φαγητά σε μέτρια ένταση γύρω στις 5 ώρες.
- Αν ψήσετε σε ηλεκτρικό φούρνο η θερμοκρασία πρέπει να είναι μέτρια γύρω στους 160°C μέχρι να μελώσει η κατσίκα με τα ρεβύθια.
- Σε μερικά χωριά της Ρόδου βάζουν και λίγο δεντρολίβανο στο φαγητό.
Πηγή: argiro.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα