Μία παραδοσιακή συνταγή για τα οικογενειακά τραπέζια που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά
Λεμονάτο κατσικάκι στη γάστρα, ένα παραδοσιακό και αγαπημένο φαγητό, για να μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι.
Υλικά
- 1½ kg κατσικάκι σπάλα μπούτι ή χεράκι
- 10 μεγάλες πατάτες
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 2 ζουμερά λεμόνια (χυμό και ξύσμα)
- 1 κ.σ. κοφτή αποξηραμένη ρίγανη
- 2 κλων. θυμάρι
- 1-2 κλων. δεντρολίβανο
- 2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα
- 2 σκελ. σκόρδο με την φλούδα
- 1 φλ. νερό
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για το λεμονάτο κατσικάκι στη γάστρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
- Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κομμάτι ή να κόψουμε το κατσίκι σε μερίδες.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, χυμό και ξύσμα τη ρίγανη, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.
- Τα χτυπάμε με σύρμα, να γίνουν σαν κρέμα.
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες.
- Τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε τις πατάτες σε γάστρα μεγάλη ή βαθύ ταψί.
- Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα και τα κλαδάκια θυμάρι και δεντρολίβανο.
- Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού και μπήγουμε με τα δάχτυλα μπόλικο αλάτι και πιπέρι.
- Τοποθετούμε το κρέας πάνω στο στρώμα πατάτας.
- Περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες.
- Τέλος, προσθέτουμε στη γάστρα ή στο ταψί το νερό.
- Καλύπτουμε τη γάστρα με το καπάκι ή αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί για να σφραγίσουμε καλά.
- Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200°C.
- Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες πίνοντας όλα τα άγρα του κατσικιού και της γάστρας.
- Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.
Πηγή: argiro.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα