Δείτε την συνταγή
Αντί για βασιλόπιτα φτιάχνουμε αυτό το υπέροχο γιορτινό κέικ με ξηρούς καρπούς και γλυκά του κουταλιού.
Υλικά
- 1/2 ποτήρι καρύδια, χοντροκοπανισμένα
- 1/2 ποτήρι αμύγδαλα, χοντροκοπανισμένα
- 1/2 ποτήρι σταφίδες
- 1 πιάτο γλυκά του κουταλιού της επιλογής μας, χωρίς το σιρόπι, πλυμένα και ψιλοκομμένα
- 1/2 ποτήρι κονιάκ
- 1 ποτήρι ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 ποτήρι σπορέλαιο
- 6 αυγά
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για το χριστουγεννιάτικο κέικ, βάζουμε τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες και τα γλυκά του κουταλιού σε ένα μπολ. Τα περιχύνουμε με το κονιάκ και τα αφήνουμε για 1 ώρα να ποτίσουν.
- Χτυπάμε στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, τη ζάχαρη με το σπορέλαιο μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει, για περίπου 5 λεπτά.
- Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό προσεκτικά –ιδανικά σε ένα βαθύ μπολ –γιατί η σόδα θα αφρίσει.
- Προσθέτουμε τον χυμό με τη σόδα στο μείγμα με τα αυγά και, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο, μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το μείγμα με τα γλυκά του κουταλιού.
- Μόλις ενωθούν, προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθούν.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα για κέικ ή σε ένα στρογγυλό ταψάκι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 1 ώρα.
- Όταν κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα