Δείτε τη συνταγή
Ξύσμα και χυμός για το άρωμα, γιαούρτι που το κάνει ζουμερό και κράνμπερις σε ένα πραγματικά νόστιμο αλλά και πανεύκολο κέικ.
Υλικά
Μερίδες: 8-10
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
- 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 5 γρ. (1 κουτ. γλυκού) αλάτι
- 230 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
- 250 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. ξύσμα λεμονιού
- 45 ml χυμός λεμονιού
- 4 αυγά μεγάλου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις, μουλιασμένα σε νερό για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσουν
Διαδικασία
- Για το κέικ λεμονιού με κράνμπερις, ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια απλή μακρόστενη φόρμα για κέικ, με διαστάσεις 10 x 23 εκ.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα ανακατεύουμε για να αναμειχθούν.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε, με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, χτυπάμε για λίγο να ενσωματωθούν και στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα αλευριού και το γιαούρτι (το καθένα σε δύο δόσεις).
- Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε τα κράνμπερις και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα για να διασκορπιστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
- Το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα