Απίθανα εύκολο και νόστιμο
Συνδυασμός λεμονιού και καφέ στο ίδιο κέικ; Βεβαίως! Ένα κέικ απίθανα εύκολο, με υπέροχα μαλακή υφή, παρότι γίνεται με ένα απλό ανακάτεμα, χωρίς μίξερ.
Υλικά
Μερίδες: 12
Για το κέικ
- 165 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 3 αυγά μεσαίου μεγέθους
- ξύσμα από 1 1⁄2 λεμόνι
- 80 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 75 γρ. αλεύρι μαλακό + λίγο για τη φόρμα
- 75 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1/2 κουτ. γλυκού (2,5 γρ.) μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, ζεστό + λίγο για τη φόρμα
Για το σιρόπι καφέ
- 90 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 60 ml φρεσκοφτιαγμένος καφές εσπρέσο
Διαδικασία
Κέικ
- Για το κέικ λεμονιού με σιρόπι καφέ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 165°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα περίπου 10 x 26 εκ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός την καστανή ζάχαρη με τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και την κρέμα γάλακτος.
- Προσθέτουμε τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα ώστε να ενσωματωθούν.
- Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να ενσωματωθεί και αυτό στο μείγμα.
- Το αδειάζουμε στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά.
- Περίπου 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σιρόπι καφέ
- Σε ένα πολύ μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με τον εσπρέσο. Μόλις πάρουν μία βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αμέσως μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με ένα πινέλο με το ζεστό σιρόπι καφέ.
- Αφήνουμε το κέικ για περίπου 15 λεπτά και έπειτα το βγάζουμε από τη φόρμα.
- Το αφήνουμε να κρυώσει καλά (κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα) και το πασπαλίζουμε ελαφρώς με ζάχαρη άχνη.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα