Style 19.05.2024, 2:32

Κέικ με ανθότυρο και κομμάτια σοκολάτας

Με σαντιγί γιαουρτιού

Ένα πανεύκολο κέικ πλούσιο και αφράτο, με γεμάτη γεύση. Δεν περιέχει βούτυρο ή λάδι, αλλά ανθότυρο. Αν θέλετε, μπορείτε να το σερβίρετε με σαντιγί γιαουρτιού.

Υλικά

  • 250 γρ. ανθότυρο ή ρικότα
  • 250 γρ. (2 κούπες) άχνη ζάχαρη
  • 4 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 4 βανιλίνες ή σπόροι από 1 λοβό φυσικής βανίλιας
  • 250 γρ. (2 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 80 γρ. σταγόνες σοκολάτας

Για τη σαντιγί γιαουρτιού για το σερβίρισμα (προαιρετική)

  • 150 ml (3/4 κούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (να είναι πάρα πολύ κρύα)
  • 40 γρ. (1/3 κούπας) άχνη ζάχαρη
  • 200 γρ. (περίπου 3/4 κούπας) γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό (με όσα λιπαρά θέλουμε)

Διαδικασία

  • Για το κέικ με ανθότυρο και κομμάτια σοκολάτας, με σαντιγί γιαουρτιού, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C στον αέρα ή στους 180°C στις αντιστάσεις.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας του κέικ με διαστάσεις 13 x 24 εκ., καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ανθότυρο ή τη ρικότα μαζί με την άχνη ζάχαρη με ένα σύρμα, ώστε να μαλακώσει και να γίνει σαν κρέμα.
  • Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, χτυπώντας με το σύρμα πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Προσθέτουμε τις βανιλίνες ή τους σπόρους της φυσικής βανίλιας. Για να πάρουμε τους σπόρους, σκίζουμε τον λοβό στη μέση κατά μήκος με ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι. Τον ανοίγουμε στη μέση και με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το εσωτερικό του για να μαζέψουμε τα μαύρα μικροσκοπικά σποράκια.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Στο τέλος ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας.
  • Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια αφράτη και σταθερή μαρέγκα.
  • Την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα, ανακατεύοντας με τη μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, ώστε να μη χάσει τον όγκο της.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του κέικ ένα λεπτό μαχαίρι ή ένα ξύλινο σουβλάκι· θα πρέπει να βγουν στεγνά, χωρίς ίχνη από ζύμη.
  • Βγάζουμε, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε κάθε μερίδα με μία κουταλιά σαντιγί γιαουρτιού.

Σαντιγί γιαουρτιού

  • Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε για 15 δευτερόλεπτα ακόμα. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Η σαντιγί αυτή αντέχει για 1 μέρα.

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα