Ελλάδα 26.03.2025, 16:54

Κι όμως η Κρήτη έχει ένα δίδυμο «αδερφάκι»! Το νησί που της μοιάζει

Απίστευτη ομοιότητα 

Αν κάποιος παρατηρήσει τον χάρτη της Ινδονησίας και της Ελλάδας, θα διαπιστώσει μια εκπληκτική ομοιότητα.

Δεν είναι ο καιρός ή οι παραλίες που τους συνδέουν (αν και και τα δύο μέρη διαθέτουν παραλίες ιδανικές για αμέτρητα Instagram posts). Ο λόγος είναι το σχήμα των νησιών!

Ναι, καλά διαβάσατε.

Η Ιάβα και η Κρήτη μοιάζουν σαν δύο δίδυμα αδέλφια που, παρά την τεράστια απόσταση που τις χωρίζει, έχουν απίστευτη ομοιότητα στο σχήμα τους!

Η Κρήτη, το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο ελληνικό νησί, είναι εκείνη η γωνιά του κόσμου που μας φέρνει στο μυαλό αρχαίους μύθους, επικές ιστορίες και φυσικά, μερικά από τα πιο νόστιμα φαγητά στον κόσμο.

Με την υπέροχη ακτογραμμή της που εκτείνεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα, είναι το νησί που οριοθετεί τα νότια σύνορα του Αιγαίου, «στριμωγμένη» ανάμεσα σε Κρητικό και  Λιβυκό Πέλαγος.

Ιάβα: Το Αδελφάκι με το “Κρητικό Σχήμα”

Από την άλλη πλευρά του κόσμου, στην Ινδονησία, υπάρχει ένα άλλο νησί που μοιάζει πάρα πολύ στην Κρήτη. Το νησί Ιάβα, που φιλοξενεί την πρωτεύουσα Τζακάρτα και με πληθυσμό που ξεπερνά τα 159 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει το ίδιο σχήμα και την ίδια “περίεργη” γεωμετρία με την Κρήτη. Αν το κοιτάξεις προσεκτικά, είναι σαν μια μικρογραφία της Κρήτης, με το σχήμα του να «εκτείνεται» προς τα βόρεια και νότια σαν να αγκαλιάζει τη θάλασσα με τις άκρες του.

Είναι το πιο πολυπληθές νησί της Ινδονησίας και μάλιστα η Ιάβα είναι γεμάτη ζωή και κίνηση.

Ομοιότητες στην Ακτογραμμή

Αν αφήσουμε τις μεγάλες διαφορές στις πολιτιστικές κληρονομίες των δύο νησιών, μπορούμε να δούμε κάποιες εντυπωσιακές ομοιότητες στην ακτογραμμή τους. Η Κρήτη έχει τον μοναδικό σχηματισμό των τριών μεγάλων “φτερών” στη βόρεια και νότια ακτή της. Αντίστοιχα, η Ιάβα εκτείνεται με μια παρόμοια καμπύλη και έντονα εδάφη που το κάνουν να μοιάζει σαν μια ενιαία μεγάλη «αγκυλωτή» γραμμή.

Η Κρήτη μπορεί να είναι ένα μικρότερο νησί σε σχέση με την Ιάβα (8.450 km² η Κρήτη, 132.000 km² η Ιάβα), όμως το κοινό τους είναι ότι και τα δύο φιλοξενούν τεράστιο πολιτιστικό και γεωλογικό πλούτο.

Πηγή: daynight.gr 


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα