Της Έφη Τριήρη – Τα καλοκαίρια άλλαξαν, με τους NYT να κάνουν λόγο για τον χαμένο παράδεισο της Μεσογείου
Δεν είναι όμως μόνο οι αφόρητοι καύσωνες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στα οποία αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα. Είναι ένα πλήθος δυσκολιών και αλλαγών που «σκοτεινιάζουν» τη μοναδική περίοδο της ζωής μας που καταφέρνουμε και σταματάμε για λίγο τον χρόνο.
Οι μισοί Έλληνες δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κόστος διακοπών έστω και για μία εβδομάδα, όπως έδειξαν πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Παρότι τα στοιχεία ήταν του 2024, τα τελευταία χρόνια ισχύει το «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Επίσης, το 60% των Ιταλών δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε μία σύντομη περίοδο διακοπών, ενώ και οι Γερμανοί έχουν επηρεαστεί από τα μηνύματα λιτότητας της κυβέρνησης του Φρίντριχ Μερτς, όπως αναφέρει η DW.
Οι καλοκαιρινές αποδράσεις έχουν μετατραπεί σε «όνειρο θερινής νυκτός» κυρίως λόγω του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος και του αυξημένου κόστους μετακίνησης, διαμονής και διατροφής. Ο μέσος χρόνος διακοπών για όσους τελικά ταξιδέψουν διαμορφώνεται στις 11 ημέρες, σύμφωνα με έρευνες, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται ξεκάθαρη στροφή προς εσωτερικούς και πιο προσιτούς προορισμούς με αποφυγή ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων.
Αναφανδόν, οι οικονομικές πιέσεις και οι αυξήσεις των τιμών διαμορφώνουν πλέον μία νέα καταναλωτική συμπεριφορά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτή η νέα εποχή ήρθε για να μείνει. Η μείωση του κοινωνικού κράτους «κραυγάζει» τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, οι εν εξελίξει εμπορικοί και νομισματικοί πόλεμοι αποκλείουν κάθε προοπτική μείωσης των τιμών, ενώ η γεωπολιτική αναδεικνύεται στη δαμόκλειο σπάθη της παγκόσμιας οικονομίας, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάζει τα δεδομένα.
Οι διαμορφωτές πολιτικής του πλανήτη φαίνεται να αποφάσισαν ότι οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί και να είναι περιττές για τον εργαζόμενο. Αυτό όμως που δεν φαίνεται να αποφάσισαν είναι να λάβουν μέτρα για να εξαλείψουν τις αιτίες της άνισης οικονομίας, της μείωσης της αγοραστικής δύναμης και της κερδοσκοπίας… Οι διακοπές είναι ανάγκη, κοινωνικό αγαθό, και όχι πολυτέλεια.
*δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο naftemporiki.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα