Style 21.06.2025, 21:36

Κολοκυθοκεφτέδες τραγανοί με σάλτσα φέτας

Αναλυτικά η συνταγή 

45′ προετοιμασία
20′ τηγάνισμα
1 ώρα και 10′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15′

Υλικά

Μερίδες: 6-8
1.800 γρ. μέτρια κολοκύθια, φρέσκα και τραγανά, με κομμένες τις άκρες
250 γρ. ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
40 ml ελαιόλαδο
τα φύλλα από 10 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο τα φύλλα από 6-8 κλωνάρια μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
50 γρ. πάνκο (χοντρά ιαπωνικά ψίχουλα – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και μαγαζιά με ασιατικά τρόφιμα) ή ψίχουλα από ψωμί, τριμμένα και ψημένα στους 150 βαθμούς για 10 λεπτά
50 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη
2 αυγά
ξύσμα από 2 λεμόνια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
αρκετό αλεύρι για το ταψί και το αλεύρωμα
άφθονο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για την σάλτσα φέτας

300 ml πρόβειο ή κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα
500 γρ. φέτα πικάντικη
50 ml ελαιόλαδο
λίγη φρέσκια ρίγανη και πιπέρι

Διαδικασία

Τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη τα κολοκύθια, κρατώντας λοξά, ξαπλωτά κατά τα 2/3, και τα τρίβουμε με αργή κίνηση, πιέζοντας κάθε κολοκύθι στον τρίφτη, ώστε να βγουν τρίμματα μακριά και χοντρά, ψωμωμένα.
Βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα μεγάλο μπολ, αλατίζουμε γενναιόδωρα, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα κρεμμύδια και τα 40 ml ελαιόλαδο και τα σιγομαγειρεύουμε στο λάδι, σε χαμηλή φωτιά, για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, να ξανθύνουν και να μελώσουν, αλλά να μη ροδίσουν.
Τραβάμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά.
Αδειάζουμε τα αλατισμένα κολοκυθάκια σε σουρωτήρι, τα αφήνουμε 5 λεπτά και μετά τα στύβουμε πολύ καλά με το χέρι.
Μεταφέρουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα χλιαρά ποσαρισμένα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους, τα τρία μυρωδικά (δυόσμο, σχοινόπρασο, μαϊντανό), το σκόρδο, το πάνκο, την αμυγδαλόσκονη, τα αυγά, το ξύσμα και λευκό πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια.

Τηγάνισμα

Αφού ανακατέψουμε καλά όλα τα υλικά, πλάθουμε με το μείγμα κεφτέδες με βάρος 30-40 γρ.
Τους αραδιάζουμε σε ένα ταψί πασπαλισμένο με αρκετό αλεύρι και τους βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά, για να σφίξουν.
Ζεσταίνουμε άφθονο – κυριολεκτικά άφθονο– ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα. Η ιδανική θερμοκρασία τηγανίσματος είναι 170-175°C, την οποία ελέγχουμε με θερμόμετρο.
Βγάζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες από το ψυγείο, τους αναποδογυρίζουμε στο αλεύρι για να αλευρωθούν και από την άλλη πλευρά και τους ρίχνουμε στο καυτό λάδι, σε μικρές δόσεις.
Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφένιοι και τραγανοί. Όταν είναι έτοιμοι, συνήθως ανεβαίνουν στην επιφάνεια του λαδιού, σαν λουκουμάδες.
Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε ζεστούς ή χλιαρούς.

Σάλτσα φέτας ζεστή και πυκνή

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 300 ml πρόβειο ή κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα μέχρι να κάψει αλλά να μη φουσκώσει.
Τραβάμε από τη φωτιά, θρυμματίζουμε μέσα στο καυτό γάλα 500 γρ. φέτα πικάντικη και χτυπάμε το μείγμα με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Ρίχνουμε 50 ml ελαιόλαδο, λίγη φρέσκια ρίγανη και πιπέρι, χτυπάμε για λίγο ακόμη και αφήνω τη σάλτσα να γίνει χλιαρή.

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα