Πολιτική 30.04.2025, 14:19

Κώστας Καραμανλής: Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου

Τι αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του για τη διαβίβαση της δικογραφίας για την τραγωδία των Τεμπών στη Βουλή

Βέβαιος για την αθωότητά του δηλώνει ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, στο πρώτο του σχόλιο μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για την τραγωδία των Τεμπών στη Βουλή.

«Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν είμαι στη διάθεση των αρχών, ώστε να λάμψει η αλήθεια», τονίζει σε δήλωσή του, διευκρινίζοντας ότι ο Εφέτης Ανακριτής Λάρισας κάλεσε τη βουλή να εκτιμήσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, χωρίς να κάνει αξιολόγηση ή να διατυπώνει κάποια κατηγορία κατά των υπουργών.

Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Καραμανλή:

«Σήμερα ανακοινώθηκε η διαβίβαση προς τη Βουλή της δικογραφίας για το δυστύχημα των Τεμπών.

Ο Εφέτης Ανακριτής Λάρισας, χωρίς να κάνει κάποια αξιολόγηση ή να διατυπώνει οποιαδήποτε κατηγορία, ζητά από τη Βουλή να εκτιμήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των διατελεσάντων υπουργών.

Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου.

Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν είμαι στη διάθεση των αρχών, ώστε να λάμψει η αλήθεια».

Στη Βουλή η δικογραφία

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ανακοίνωσε σήμερα τη δικογραφία για την υπόθεση των Τεμπών που αφορά σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο Νικήτας Κακλαμάνης, θα διαμορφωθεί ειδική αίθουσα στο Κοινοβούλιο, στην οποία όποιοι βουλευτές θέλουν θα πηγαίνουν και θα έχουν πρόσβαση στη δικογραφία. Στην αίθουσα δηλαδή «Παύλος Μπακογιάννης», που θα είναι ανοιχτή από τις 09:00 έως τις 21:00, έχουν τοποθετηθεί 10 υπολογιστές και κάθε ένας είναι «χρεωμένος» σε κάθε κόμμα. Οι βουλευτές που επιθυμούν να δουν τη δικογραφία για τα Τέμπη, δεν θα μπορούν να φωτογραφίζουν το υλικό, όμως μπορούν να κρατούν σημειώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους σκληρούς δίσκους υπάρχουν και σκαναρισμένα χάρτινα αρχεία, βίντεο και ηχητικά, συνολικά 59.000 αρχεία παντώς τύπου. Από την εξέταση και αξιολόγηση του υλικού θα εξαρτηθεί και η κατηγορία που θα αποδώσει η Βουλή στα πολιτικά πρόσωπα, αν δηλαδή οι κύριοι Καραμανλής και Σπίρτζης θα ελεγχθούν για πλημμέλημα ή κακούργημα.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη δικαιοσύνη» ενώ η αντιπολίτευση ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Για τη συγκρότηση Προανακριτικής πρέπει να γίνει ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή του άρθρου 86 του Συντάγματος. Ακόμη όπως αναφέρει το άρθρο 154 του ΚτΒ «η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά των πρoσώπων της παρ. 1 του άρθρου 153 υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα (30) Βουλευτές, διαφορετικά, είναι απαράδεκτη». Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις, που, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Η συζήτηση της πρότασης πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών, ενώ μπορεί να ζητηθεί ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Επόμενο βήμα αποτελεί η διεξαγωγή συνεδρίασης της Ολομέλειας να αποφασίσει για την σύσταση ή όχι της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι για τη «Σύμβαση 717» έχει εκδοθεί πόρισμα Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε μετά από σχετική πρόταση του ΚΚΕ και συνυπέγραψαν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, είχε καταθέσει για τη «Σύμβαση 717» αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή, η οποία είχε απορριφθεί από την Ολομέλεια.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα