Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Πολύ τραγανά, αυτά τα νηστίσιμα βουτήματα με ελαιόλαδο είναι κάτι ανάμεσα σε κουλούρι και παξιμάδι. Συνοδεύουμε με το αγαπημένο μας ρόφημα.
Υλικά
Τεμάχια: για περίπου 60
- 1½ κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια
- 1/4 κούπας ρακή ή κονιάκ
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 4½ (περίπου) κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα σουσάμι + 1 κουτ. σούπα ζάχαρη για το «τύλιγμα»
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε νηστίσιμα κουλουράκια με ελαιόλαδο, αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπολ, 4 κούπες από το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
- Στη συνέχεια, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη ρακή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Σταδιακά ρίχνουμε όλο το μείγμα αλευριού, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα λεπτό σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.
- Το στραγγίζουμε και το απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
- Πασπαλίζουμε με τη 1 κουτ. σούπας ζάχαρη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου 60 κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε μικρό κορδόνι.
- Τα κυλάμε στο σουσάμι με τη ζάχαρη και τα τακτοποιούμε στο ταψί.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα γλυκό καστανό χρώμα.
- Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Φυλάσσουμε τα κουλουράκια σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης:
Γαριδομακαρονάδα με λευκή σάλτσα
Παγωτό με φρέσκια μυζήθρα από την Πάρο
Παγωτό βύσσινο με γιαούρτι
Τάρτα με μανιτάρια
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα