Style 07.08.2024, 23:42

Συνταγή για κουλουράκια με ελαιόλαδο, τραγανά και νηστίσιμα

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Πολύ τραγανά, αυτά τα νηστίσιμα βουτήματα με ελαιόλαδο είναι κάτι ανάμεσα σε κουλούρι και παξιμάδι. Συνοδεύουμε με το αγαπημένο μας ρόφημα.

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 60

  • 1½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα χυμός λεμονιού
  • ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια
  • 1/4 κούπας ρακή ή κονιάκ
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 4½ (περίπου) κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα σουσάμι + 1 κουτ. σούπα ζάχαρη για το «τύλιγμα»

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε νηστίσιμα κουλουράκια με ελαιόλαδο, αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπολ, 4 κούπες από το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
  2. Στη συνέχεια, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη ρακή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  3. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  4. Σταδιακά ρίχνουμε όλο το μείγμα αλευριού, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
  5. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  7. Ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα λεπτό σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.
  8. Το στραγγίζουμε και το απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
  9. Πασπαλίζουμε με τη 1 κουτ. σούπας ζάχαρη.
  10. Χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου 60 κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε μικρό κορδόνι.
  11. Τα κυλάμε στο σουσάμι με τη ζάχαρη και τα τακτοποιούμε στο ταψί.
  12. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα γλυκό καστανό χρώμα.
  13. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Φυλάσσουμε τα κουλουράκια σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Γαριδομακαρονάδα με λευκή σάλτσα


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα