Κρήτη 28.04.2024, 8:30

Κουνούπια απειλούν: Δεκαπλάσια κρούσματα δάγκειου πυρετού – Οδηγίες για τους πολίτες στην Κρήτη

Αυξάνονται επικίνδυνα οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα τσιμπήματα κουνουπιών – Κρούουν το καμπανάκι οι ειδικοί για την αποφυγή μιας νέας πανδημίας

Σημαντική αύξηση σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη αποτελούν οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών και προκαλούν παγκόσμια ανησυχία με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για την υγεία. Τα παρασιτικά έντομα ευθύνονται για τη διασπορά ασθενειών όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, με τα κρούσματα να αυξάνονται τα τελευταία 20 χρόνια. Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει δημιουργήσει περισσότερα φιλόξενα περιβάλλοντα για τα κουνούπια τα οποία προτιμούν θερμά κλίματα με υγρασία και στάσιμα νερά για να ζήσουν.

Μάλιστα έξαρση αναμένεται να γνωρίσουν τις επόμενες δεκαετίες και οι βαριές ασθένειες , που μεταφέρονται με τα τσιμπήματα κουνουπιών ειδικά σε περιοχές που δεν είχαν προβλήματα έως σήμερα. Οι περιοχές αυτές είναι στα μέρη της βόρειας Ευρώπης, της Ασίας, της βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Κουνούπι τίγρης και δάγκειος πυρετός

Ο δάγκειος πυρετός εντοπιζόταν στο παρελθόν κυρίως στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τις νυχτερινές ώρες καταστρέφουν τις προνύμφες και τα αυγά των εντόμων. Οι μεγαλύτερης διάρκειας θερμές περίοδοι και οι σπανιότερες συνθήκες υψηλού κρύου την έχουν καταστήσει την πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη ασθένεια που μεταφέρεται από κουνούπια παγκοσμίως.

Το ασιατικό κουνούπι τίγρης μεταφέρει εν δυνάμει την ασθένεια και το 2013 θεωρείτο ήδη ενδημικό είδος σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης και συγκεκριμένα την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, το Μόνακο, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Οι 9 από τις 10 χρονιές με περισσότερες νοσηλείες δάγκειου πυρετού στην Ιστορία ήταν μετά το έτος 2000. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες τας κρούσματα του δάγκειου έχουν δεκαπλασιαστεί από 500.000 το 2000 σε 5 εκατ. το 2019.

Η εφημερίδα Καθημερινή παρουσίασε δηλώσεις της επικεφαλής υγειονομικών ερευνών στο Barcelona Supercomputing Center της Ισπανίας, δρ Ρέιτσελ Λόου στην εφημερίδα Guardian. Η δρ. μίλησε για ανάγκη μέτρων ώστε να προλάβουμε την πιθανότητα πανδημίας.  Η τρέχουσα πορεία εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αν διατηρηθεί και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού συνεχίσει με την τρέχουσα πορεία, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές διασποράς ασθενειών που μεταφέρονται από τα κουνούπια θα διπλασιαστεί αγγίζοντας τα 4,7 δις στο τέλος του αιώνα.

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Κρήτη

Από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας τρέχουν προγράμματα όλο το χρόνο καταπολέμησης των κουνουπιών στην κατεύθυνση της προστασίας της δημόσιας υγείας και της απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των υπηρεσιών.

Ενδεικτικά στο Ρέθυμνο πραγματοποιούνται ψεκασμοί από την Μ. Τρίτη (30/4) στους δήμους Μυλοποτάμου, Ανωγείων, Αγίου Βασιλείου  κ.ά., μέχρι και την Μ. Πέμπτη.

Οδηγίες προς τους πολίτες

«Το προβλεπόμενο πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και υπάρχει δυνατότητα αλλαγών ανάλογα με την εξέλιξη του έργου και τις καιρικές συνθήκες», σημειώνει η Περιφέρεια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις παρακάτω ενέργειες για την αποφυγή τσιμπήματος από κουνούπια:

  1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες).
  2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ)
  3. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα),πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  4. Σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια.
  5. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.
  6. Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ή της βεράντας, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
  7. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
  8. Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
  9. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για θέματα σχετικά με το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στα τηλέφωνα 8001124424 (ΔΩΡΕΑΝ ΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ) & 2310 678900 (Ωράριο 09:00-16:00).

Διαβάστε επίσης:

Εργασία και άνοια στην τρίτη ηλικία

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Κατάρτιση και Απασχόληση ανέργων

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών

Netflix: Κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε ΑΙ για να «πειράξει» πλάνα σε ντοκιμαντέρ

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: Απενεργοποίηση φώτων για την αποφυγή θανάτου μεταναστευτικών πτηνών


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα