Άγονοι ήταν τρεις διαγωνισμοί πώλησης ελαιολάδου, οι δύο στην Κρήτη και ο ένας στην Λακωνία – 4,45 ευρώ υψηλότερη τιμή πουλάνε παραγωγοί
Συνεχίζονται τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στις πλάτες των ελαιοπαραγωγών αλλά και των καταναλωτών, καθώς η τιμή στον παραγωγό συνεχίζει να βρίσκεται στα τάρταρα, ενώ την ίδια στιγμή η ψαλίδα μεταξύ της τιμής του παραγωγού και της τιμής του ελαιόλαδου στο ράφι, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, η τιμή στον παραγωγό διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή κάτω από τα 4,5 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η πίεση, που ασκούν στους ελαιοπαραγωγούς τα δυσβάσταχτα κόστη παραγωγής, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και οι κατά 70% κουτσουρεμένες επιδοτήσεις από το 2015 για τις δενδρώδεις καλλιέργειες σε συνδυασμό μάλιστα με τις παγιωμένες καθυστερήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι ασφυκτική και αφόρητη.
Αποτέλεσμα αυτής «θηλειάς» στο λαιμό των ελαιοπαραγωγών και στην Κρήτη, είναι ο εξαναγκασμός τους σε πώληση μέρους της ποσότητας του παραγόμενου προϊόντος, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Άγονοι οι 3 διαγωνισμοί λόγω χαμηλής τιμής
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, τρεις διαγωνισμοί πώλησης ελαιολάδου, οι δύο στην Κρήτη και ο ένας στην Λακωνία, οι οποίοι βγήκαν άγονοι λόγω χαμηλών τιμών προσφοράς.
Ειδικότερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Λακωνίας πραγματοποίησε δημοπρασία, την Παρασκευή (28/03/2025), για την πώληση 40 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, φετινή εσοδείας και οξύτητας 0,2. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αιγιών, «μας δόθηκαν δύο προσφορές στα 4,43 και 4,45 ευρώ το κιλό. Το Δ.Σ. του συνεταιρισμού κύρηξε άγονο το διαγωνισμό γιατί θεωρούμε ότι αυτές οι τιμές δεν είναι συμβατές με τα έδοξα που έχει κάνει ο ελαιοπαραγωγός. Το κόστος είναι υψηλό και αυτές οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα.
Όποιοι όμως παραγωγοί θέλησαν να πουλήσουν άνευ δημοπρασίας μπορούσαν να κλείσουν συμφωνία με τιμή στα 4,45 ευρώ το κιλό, όπως αναφέρει το agrotypos.gr. Οι παραγωγοί επειδή έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αναγκάστηκαν να πουλήσουν κατευθείαν στον έμπορο ένα βυτίο με αυτή την τιμή, που θεωρείται ασύμφορη.
Ο συνεταιρισμός έχει ακόμη 140 τόνους ελαιολάδου στις αποθήκες του».
Στην Κρήτη, την Πέμπτη (27/3/2025), είχε πραγματοποιήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου Σελίνου «Ένωση Σελίνου» διαγωνισμός για την πώληση ελαιολάδου 30 τόνων φετινής εσοδείας και οξύτητας 2%, ενώ την Παρασκευή (28/3/2025) έγινε ένας ακόμη διαγωνισμός από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μαλλών Ιεράπετρας για την πώληση 50 τόνων ελαιολάδου, εσοδείας 2024-2025, οξύτητας 0,3.
Και οι δύο διαγωνισμοί στην Κρήτη κρίθηκαν άγονοι λόγω χαμηλών τιμών προσφοράς.
Πηγή: freepik
Μπαίνουν μέσα οι ελαιοπαραγωγοί – Στρέφουν σε αμφιβόλου ποιότητας έλαια τους καταναλωτές
Όπως σημείωσε στο Cretatimes ο εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης Για την Ποιότητα Ζωής της Υπαίθρου κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, το 95 % του ελαιόλαδου που παράχθηκε πουλήθηκε από το 2022 έως και σήμερα μεσοσταθμικά στα 4,50 – 5,50 ευρώ, τιμή απαγορευτική για τον παραγωγό, καθώς δεν μπορεί να καλύψει τα κόστη του, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Ιερωνυμάκης υπογράμμισε ότι η ανυπαρξία των ελέγχων από τα συναρμόδια υπουργεία και την Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει δημιουργήσει μια τεράστια και ανεπίτρεπτη διαφορά μεταξύ της τιμής των παραγωγών και των εμπόρων, με αποτέλεσμα το ελαιόλαδο να πωλείται φθηνά από τον παραγωγό και να αγοράζεται ταυτόχρονα πανάκριβα από τους καταναλωτές.
Μάλιστα ο κ. Ιερωνυμάκης τόνισε ότι πρέπει άμεσα να λειτουργήσει και να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στο ράφι, ενώ συμπλήρωσε πως με αυτές τις πολιτικές, διώχνουν τον καταναλωτή από το ελαιόλαδο και τον ωθούν να στραφεί σε άλλα -και πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας- έλαια!
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα