Κρήτη 07.11.2024, 8:06

Κρήτη: Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό – Αυξημένες οι προκρατήσεις για το 2025

Θετικά τα μηνύματα από την έκθεση τουρισμού στου Λονδίνου

Θετικό «σήμα» για τον Ελληνικό τουρισμό εκπέμπει η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αποτυπώνεται από τα πρώτα μηνύματα στο πλαίσιο της World Travel Market (WTM) του Λονδίνου, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις της τουριστικής βιομηχανίας που αποτελεί κάθε έτος «βαρόμετρο» για τον κλάδο.

Τα εγκαίνια της μεγαλύτερης έκθεσης τουρισμού παγκοσμίως, πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα.

Μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM 102 και στην “Πρώτη Γραμμή” ο ξενοδόχος και πρόεδρος της επιτροπής τουριστικής προβολής του Δήμου Μυλοποτάμου Γιώργος Μαραβελάκης, από την τουριστική έκθεση του Λονδίνου όπου παραβρέθηκε, αναφέρθηκε στα θετικά μηνύματα και στον απόηχο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης που κάθε χρόνο μονοπωλεί το ενδιαφέρον και δείχνει σημαντικά στοιχεία για την πορεία του τουρισμού.

Ενδιαφέρον για προκρατήσεις, συγκρατημένη αισιοδοξία

Ο ίδιος τόνισε πως οι προκρατήσεις για το 2025 κινούνται ανοδικά και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι έως τον Απρίλιο θα “κλειδώσουν” οριστικά και θα αποτυπωθούν σε τουριστική κίνηση για την Ελλάδα και την Κρήτη. Όπως εξήγησε: “Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Κρήτη, όμως όλοι οι τουριστικοί πράκτορες όπως έκαναν αμέσως μετά την πανδημία, συνεχίζουν την ίδια πολιτική με ένα ελάχιστο ποσό των 40 ευρώ, ήτοι των 50 λιρών μπορούν να κάνουν μια κράτηση θέσης για οποιονδήποτε προορισμό και για την Ελλάδα την οποία μπορούν να ακυρώσουν ανά πάσα στιγμή. Τα νούμερα που έχουμε τώρα είναι μεν θετικά και δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για προκρατήσεις, όμως θα μετατραπούν σε οριστικές κρατήσεις τα στοιχεία αυτά έως τον Μάρτιο, Απρίλιο”.

Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν επαφές και συναντήσεις και αποτυπώθηκαν τα δεδομένα για το μέλλον του τουρισμού. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μαραβελάκης: “Είχα την τύχη ως πρόεδρος της Επιτροπής τουρισμού του Δήμου Μυλοποτάμου και ο μοναδικός ουσιαστικά, δήμος ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τους πέντε δήμους της ΠΕ Ρεθύμνου, να κάνω συναντήσεις με τη βοήθεια φυσικά της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη, με σχεδόν όλους τους τουριστικούς πράκτορες, αλλά και με συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, αντιδημάρχους, προέδρους επιτροπών τουρισμού από άλλες περιοχές και ανταγωνιστικές μας περιοχές”.

Ανοίγει η συζήτηση για το 2026 με επίκεντρο την Κρήτη

Ειδικότερα, για την Κρήτη, όπως σημείωσε ο κ. Μαραβελάκης, ανοίγει ήδη η συζήτηση για πωλήσεις και για την επόμενη σεζόν, του 2026. Και αυτό διότι, όπως επεσήμανε: “Η Κρήτη θεωρείται ένας προορισμός που “τραβάει” διότι οι περιοχές έχουν αρχίσει και επενδύουν στην αυθεντικότητα, στην πραγματική φιλοξενία και υπάρχει και μια αλλαγή αντίληψης ότι φεύγουμε από το all inclusive και το μοντέλο ήλιος- θάλασσα και έχουν πλέον να δουν και το σπήλαιο και την εκκλησία και τον αρχαιολογικό χώρο και τη γαστρονομία. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από την περιφέρεια Κρήτης αρχίζουν σιγά σιγά, να παίρνουν σάρκα και οστά”.

Τα παραπάνω, καταδεικνύουν πως οι συνθήκες σήμερα διαμορφώνουν ένα γόνιμο πλαίσιο στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, με καθοριστική ωστόσο προϋπόθεση, όπως υπογράμμισε ο κ. Μαραβελάκης, την ύπαρξη οικονομικής ενίσχυσης έως ότου η Κρήτη εδραιωθεί ως προορισμός δωδεκάμηνου τουρισμό. Συγκεκριμένα, εξήγησε πραγματοποιήθηκαν επαφές και συζητήσεις στη διάρκεια της τουριστικής έκθεσης του Λονδίνου και ειδικότερα: “Έγιναν επαφές προς την κατεύθυνση αυτή, με δύο αεροπορικές εταιρίες που έχουν τα αντίστοιχα τουριστικά γραφεία. Για να υπάρξει επέκταση και οι δύο εταιρίες θέσανε καθαρά το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης μέχρι ο προορισμός να ενταχθεί στη συνήθεια των πολιτών”. Αναφέρθηκε ειδικότερα και στο παράδειγμα της Ισπανίας, τονίζοντας πως χρειάστηκαν δέκα χρόνια συστηματικής προσπάθειας προκειμένου προορισμοί όπως η Βαρκελώνη και η Βαλένθια: “ να περάσουν στη φιλοσοφία των Βορειοευρωπαίων, ως προορισμοί για όλο το χρόνο”.

Πηγή: goodnet

Παράλληλα, ανταγωνιστικοί προορισμοί της Μεσογείου, όπως η Τουρκία, εφαρμόζουν ήδη ισχυρή επιδοματική πολιτική σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές θέσεις και σημείωσε: “Ουσιαστικά η Τουρκία πληρώνει όλο το αεροπορικό εισιτήριο των επισκεπτών, οι οποίοι θα ταξιδέψουν τον χειμώνα στην Τουρκία. Κάτι αντίστοιχο ζητούν και από την Ελλάδα οι αεροπορικές εταιρίες. Η Ελλάδα, τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών κυρίως, θα πρέπει να αποφασίσουν έτσι ώστε να επενδύσουν σ’ αυτό το πράγμα. Η πρόθεση υπάρχει. Δηλαδή, η Υπουργός Τουρισμού έχει την πρόθεση να ενισχύσει το κομμάτι αυτό και γι’ αυτό υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας. Τώρα το θέμα φεύγει από το Υπουργείο Τουρισμού που έκανε τις δημόσιες σχέσεις και τα άλλα υπουργεία θα πρέπει πλέον να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να υπάρξει η ενίσχυση αυτή, ώστε να δοθεί και η ανάλογη ώθηση”.

Αναζητούν πιο οικονομικούς προορισμούς

Περιγράφοντας την δυναμική της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, που κάθε χρόνο αποτελούν ένα μεγάλο μερίδιο του τουρισμού της Κρήτης, ο κ. Μαραβελάκης τόνισε πως είναι ξεκάθαρο ότι έχει επέλθει αλλαγή στον προγραμματισμό τους, απόρροια της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας. Αυτό συνεπάγεται μείωση των διακοπών, αλλά και αναζήτηση πιο οικονομικών προορισμών. Όπως εξήγησε ο κ. Μαραβελάκης: “Οι Άγγλοι προγραμματίζουν τέσσερις φορές διακοπές, το χρόνο. Δύο σε μακρινούς προορισμούς και δύο προορισμός εντός Ευρώπης. Αυτό έχει αλλάξει και έχει γίνει πλέον τρεις φορές στο έτος. Και εδώ η οικονομική κρίση φαίνεται στην καθημερινότητα. Αυτό δεν θα τους εμποδίσει να ταξιδέψουν απλά θα ψάξουν πιο οικονομικούς προορισμούς”.

Το αποτύπωμα των τελών στον τουρισμό

Ένα ζήτημα που όπως μεταφέρει ο κ. Μαραβελάκης τέθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης από τα τουριστικά γραφεία είναι και το αποτύπωμα των τελών στον τουρισμό.

Ειδικότερα, όπως είπε: “κάτι που αναφέρθηκε από τα τουριστικά γραφεία και είναι το θέμα του περιβαλλοντικού τέλους. Οι πτήσεις που θα εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν ένα επιπλέον περιβαλλοντικό τέλος κάτι που πιάνει και την Κρήτη, ενώ αντίθετα η Κύπρος και η Μάλτα που είναι μέλη της Βρετανικής κοινοπολιτείας έχουν απαλλαγεί από το τέλος αυτό. Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση και ένα παράπονο αν θέλετε προς την Υπουργό Τουρισμού για την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας”.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η δυνατότητα η διαφορά να μετακυλίσει στους ξενοδόχους, κάτι το οποίο, σημείωσε ο κ. Μαραβελάκης, δεν έγινε δεκτό. Και αυτό διότι, όπως τόνισε: “είναι ένας φόρος που πληρώνεται στο κράτος και το κράτος ακόμα δεν έχει αναφέρει πως θα το ανταποδώσει πίσω στην τοπική κοινωνία. Ο συγκεκριμένος φόρος υποτίθεται πως θα γυρίζει πίσω στην κοινωνία. Στο Δήμο Ρεθύμνης αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε να έχει γυρίσει στην κοινωνία”.

Οι επιβαρύνσεις θα επηρεάσουν τις προσφορές και θα μετακυλήσουν στην οικονομία

Η αύξηση των επιβαρύνσεων θα επηρεάσει, όπως επεσήμανε ο κ. Μαραβελάκης, τις τελικές προσφορές από τα ξενοδοχεία και υπογράμμισε: “Η ζήτηση υπάρχει, επίσης η διάθεση υπάρχει και ο κόσμος θα ταξιδέψει. Οι τουριστικοί πράκτορες όμως θα πιέσουν τους ξενοδόχους για να δώσουν χαμηλότερες τιμές. Αυτό βέβαια μετά θα μετακυλίσει στην οικονομία. Γιατί ο πελάτης που θα έρθει θα διαθέτει χαμηλότερο βαλάντιο, θα μένει εντός ξενοδοχείων, θα περιορίσει πολύ τα έξοδά του στην πόλη. Όλο αυτό θα θέσει το ζήτημα της ανακύκλωσης του χρήματος στην οικονομία”.

Πηγή: goodnet.gr

 


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα