Ηράκλειο 08.06.2024, 8:24

Κρήτη: Λαγόψαρα με… άγριες διαθέσεις σκόρπισαν τρόμο στη Μονή Κουδουμά (βίντεο)

Ένα κοπάδι λαγόψαρα εμφανίστηκε στην παραλία της Μονής Κουδουμά – Μέχρι και ακρωτηριασμό δαχτύλου έχει προκαλέσει το τοξικό ψάρι που κολυμπά και στα ρηχά χωρίς να φοβάται!

Σε πρόβλημα που με χρόνο με το χρόνο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, εξελίσσεται η παρουσία των λαγοκέφαλων στην Κρήτη. Ο πληθυσμός τους αυξάνεται ολοένα και περισσότερο όπως και όχι μόνο δεν ενοχλούνται από την παρουσία των λουόμενων και τα «χάδια» τους, αλλά στο τέλος ενδέχεται και να δαγκώσουν. 

Συμφωνα με ψαράδες που μίλησαν στο cretatimes.gr, ενώ πέρσι μιλούσαμε για λαγοκέφαλους βάρους δύο το πολύ τριών κιλών, φέτος έχουν εντοπιστεί στις θάλασσες της Κρήτης τοξικά ψάρια βάρους ακόμη και εννέα κιλών.

Ενδεικτικά είναι τα επιθετικά λαγόψαρα βάρους περίπου τριών κιλών το κάθε ένα, με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι λουόμενοι πιστοί, επισκέπτες και προσκυνητές της Μονής Κουδουμά στο Νότιο Ηράκλειο.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο πρόκειται για ένα κοπάδι από μεγαλόσωμα λαγόψαρα έκαναν την εμφάνιση τους στην παραλία της Μονής για αρκετή ώρα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους λουόμενους.

Δείτε το βίντεο

@zervakakikallia Αυτά συμβαίνουν όταν πετάς πέτρες στη θάλασσα έρχονται 10 τετοια #fyp #φυ #λαγοκεφαλοι #crete ♬ MESSY X KAGKELIA – jimapas

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρήτη αντιμετωπίζει πλέον πολύ μεγάλο πρόβλημα με την παρουσία των λαγοκέφαλων, καθώς είναι ένα από τα είδη ψαριών που έχουν μεταναστεύσει στις ελληνικές θάλασσες και είναι επικίνδυνα τόσο για την τοπική πανίδα όσο και για τον άνθρωπο. Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.

Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό, που τρώει ο άνθρωπος.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσέψ, που κατασκεύασε τη διώρυγα.

Οπως τονίζει ο δρ Στέφανος Καλογήρου, ο οποίος είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, η πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου -φυσικός χώρος του οποίου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός- στη Μεσόγειο έγινε το 2003 και συγκεκριμένα στα νότια παράλια της Τουρκίας.

Πώς θα ξεχωρίζετε τον λαγοκέφαλο

  • Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες.
  • Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού -από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του.
  • Έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται.

Βίντεο με λαγοκέφαλους στις ελληνικές θάλασσες

Δεν είναι λίγα τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί τα τελευταία χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε με ψαράδες, είτε με λουόμενους που έχουν «συναντηθεί» με λαγοκέφαλους.

Ειδικότερα, κάποιοι λαγοκέφαλοι βγήκαν στα ρηχά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των κολυμβητών σε παραλία της Καρπάθου. Εν αγνοία τους, άρχισαν να παίζουν μαζί του και να το ακολουθούν. Ένας εξ αυτών έβαλε το δάχτυλό του μπροστά στο στόμα του επικίνδυνου ψαριού, με αποτέλεσμα να δεχτεί επίθεση από τον λαγοκέφαλο.

Στο παρακάτω βίντεο λαγοκέφαλος δαγκώνει λουώμενο!

Διαβάστε επίσης

Ηράκλειο: Πλήρωνε με πλαστά χαρτονομίσματα και συνελήφθη

«Παπά Μιχάλης»: Με το πανό του Ανδρέα Παπανδρέου στον Ανδρουλάκη

Μαουρίτσιο Σάρι: «Το βρίσκω δύσκολο να συνεχίσω στο εξωτερικό»

Ηράκλειο: Συνέλαβαν ιδιοκτήτη μπαρ γιατί επέτρεψε σε ανήλικο να καταναλώσει αλκοόλ

 


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα