Κρήτη 13.07.2025, 19:45

Κρήτη: «Ώρα μηδέν» για το μεταναστευτικό – «Βράζει» η τοπική κοινωνία ενώ… «έχουν γνώση οι φύλακες»

Απαντήσεις και εξηγήσεις ζητά η τοπική κοινωνία του νησιού

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στις ελληνικές και τις τοπικές αρχές, η συνεχής και αυξανόμενη ροή μεταναστών  προς την Κρήτη, με το φαινόμενο να παρουσιάζει, όπως είναι γνωστό, ανησυχητική έξαρση το τελευταίο διάστημα. Η Κρήτη βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς δεκάδες σκάφη φτάνουν στις νότιες ακτές της προερχόμενα κυρίως από τη Λιβύη.

Tα κυκλώματα διακίνησης φαίνεται να έχουν χαράξει νέα θαλάσσια διαδρομή, η οποία ξεκινά από τις ανατολικές ακτές της Λιβύης — ιδίως από την περιοχή του Τομπρούκ — και έχει ως τελικό προορισμό την Κρήτη. Η διαδρομή αυτή αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, καθώς προσφέρει στα δίκτυα διακινητών μια εναλλακτική δίοδο προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας πιο ελεγχόμενες περιοχές όπως η Ιταλία ή τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική εντείνουν περαιτέρω το πρόβλημα, δημιουργώντας αυξανόμενες πιέσεις στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και ασφάλειας. Η πιθανότητα η Κρήτη να μετατραπεί σε βασική πύλη εισόδου για την Ευρώπη είναι πλέον ορατή, με τους ειδικούς να τονίζουν την ανάγκη για άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων αποτροπής, φύλαξης και υποδοχής.

Σε αναβρασμό η κοινωνία της Κρήτης – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Καστέλλι 

Στο μεταξύ, η τοπική κοινωνία της Κρήτης παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, ενώ καθημερινά αυξάνονται οι φωνές που ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των συνόρων και την αποσυμφόρηση της κατάστασης, που παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Όπως έγραψε χθες το Cretatimes.gr, πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών στη Λεωφόρο Σούδας στα Χανιά, ζητώντας άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επίλυση του ζητήματος ενώ ταυτόχρονα οι κάτοικοι των περιοχών, στους οποίους ενδέχεται να δημιουργηθούν κλειστές δομές κράτησης μεταναστών στο νησί, εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους, καθώς όπως επισημαίνουν, η Πολιτεία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να «χτυπήσουν» τη… ρίζα του προβλήματος.

Και η ρίζα του προβλήματος δεν είναι άλλη από τη φύλαξη των συνόρων, τα αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής καθώς επίσης και η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με χώρες της Μέσης Ανατολής, προκειμένου αφενός να εντοπιστούν και να χτυπηθούν τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και αφετέρου να ελεγχθούν οι ροές μεταναστών στην πηγή.

μετανάστες ροές

Ειδικότερα, οι τοπικές κοινωνίες των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Φαιστού φαίνεται πως…  «βράζουν» με αφορμή τα σενάρια που θέλουν τη δημιουργία κλειστής δομής κράτησης μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο, Ζωγραφάκη – Πλευράκη στο Καστέλι ή στο στρατόπεδο του Τυμπακίου, έπειτα από τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαχείριση του ζητήματος των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη.

Όπως έγραψε χθες το Cretatimes.gr, η συντονιστική επιτροπή αγώνα για την αποτροπή δημιουργίας οποιασδήποτε μορφής κέντρου μεταναστών στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, αποφάσισε, την οργάνωση προειδοποιητικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τρίτη 15 Ιουλίου και ώρα 7.00 μμ στη βόρεια είσοδο του στρατοπέδου, με βάσει τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημοτικών Κοινοτήτων.

«Ο νότος δεν είναι χωματερή» δηλώνει ο Δήμαρχος Φαιστού

Στο ίδιο όμως μήκος κύματος βρίσκονται και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς, καθώς σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί και στον Δήμο Φαιστού συνάντηση πρωτοβουλίας πολιτών ώστε να εκφραστεί δημόσια η αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστής δομής μεταναστών στην περιοχή.

«Το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών», αναφέρει κάτοικος της περιοχής της Αγίας Γαλήνης στο Cretatimes.gr, «δεν πρόκειται να λυθεί με τη δημιουργία κλειστών δομών κράτησης για τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους που παρατάνε τα πατρογονικά τους εδάφη, πληρώνοντας ότι «έχουν και δεν έχουν» στα κυκλώματα των δουλεμπόρων».

Υπενθυμίζεται, άλλωστε ότι την κάθετη διαφωνία του με τη δημιουργία κέντρου μεταναστών στα όρια του Δήμου Φαιστού και της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς έχει εκφράσει και ο Δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο οποίος μιλώντας στο Cretatimes.gr, τόνισε ότι «ο νότος δεν είναι χωματερή, δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί κλειστή δομή στον Δήμο μας», καθώς όπως εξήγησε η περιοχή δεν σηκώνει άλλους μετανάστες.

«Ήδη στην περιοχή της Μεσαράς διαμένουν πολλοί μετανάστες οι οποίοι απασχολούνται κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Δεν έχει περιθώριο η περιοχή να σηκώσει άλλους μετανάστες», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Φαιστού, ενώ συμπλήρωσε «δεν δεχόμαστε αποφάσεις που παίρνονται μέσα σε κλειστά γραφεία».

Εύλογα ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις – «Τι παιχνίδι γίνεται»;

Ταυτόχρονα πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές που ζητούν απαντήσεις και εξηγήσεις από την Πολιτεία αναφορικά με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη, καθώς όπως υπογραμμίζουν τα μεγάλα δουλεμπορικά αλιευτικά, κατά κύριο λόγο, καράβια φθάνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, από όπου και «ξεφορτώνουν» και στοιβάζουν τους μετανάστες σε μικρά σκάφη ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την ευρωπαϊκή… «γη της επαγγελίας».

Άλλωστε δεν υπήρχε ουδεμία περίπτωση -και η παραμικρή πιθανότητα- τα «σάπια» σκάφη, οι λέμβοι και τα φουσκωτά τα οποία τους μεταφέρουν προς τα νότια παράλια της Κρήτης, να έχουν διανύσει μια τόσο μεγάλη απόσταση της τάξης των 350 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας Νίκο Μακράκη, για την κάλυψη μια τόσο μεγάλης απόστασης, από το Τομπρούκ μέχρι και το νησί μας, θα απαιτούντο 1- 2 τόνοι καύσιμα. «Δεν μπορεί ένα βαρκάκι να διανύσει αυτή την απόσταση» δήλωσε κατηγορηματικά στο Cretatimes.gr.

Παράλληλα ο κ. Μακράκης υπογράμμισε ότι η Πολιτεία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Ναυτιλίας και ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας οφείλουν να δώσουν μια εξήγηση στους πολίτες για το τι ακριβώς συμβαίνει, καθώς όπως είπε «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Heron του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), το οποίο έχει παραχωρηθεί τα τελευταία χρόνια στο Λιμενικό Σώμα και επιχειρεί καθημερινά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Τυμπακίου, είναι βέβαιο ότι έχει πλήρη εικόνα για τον τρόπο αλλά και για τα μέσα με τα οποία μεταφέρονται οι μετανάστες παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα από τους διακινητές».

Και αυτό διότι το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση στην περιοχή της Κρήτης και της Ρόδου, ενώ εκτελεί περιπολίες στο Ιόνιο Πέλαγος έως την Κέρκυρα. Σκοπός του είναι ο έλεγχος των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Μακράκης «το Heron είναι ένα υπερόπλο ισραηλινής κατασκευής με 52 ώρες αυτονομία. Χρησιμοποιεί ηλεκτρο – οπτικούς αισθητήρες θερμικής υπέρυθρης ακτινοβολίας, ραντάρ θαλάσσιας περιπολίας και ένα αυτόματο σύστημα αναγνώρισης για τη συλλογή δεδομένων κατά την επιτήρηση».

Επιχειρεί καθημερινά επί 16 ώρες και μεταδίδει ζωντανή εικόνα στο ΓΕΕΘΑ, στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, καθώς και στα κεντρικά γραφεία του Frontex στη Βαρσοβία».

Επομένως, καταλήγει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, τόσο η Ελληνική Πολιτεία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζουν! Πρόσθεσε δε ότι το κόστος των επιχειρήσεων του Heron ξεπερνάει τα 80 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για την Frontex, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν που πάνε τα χρήματά τους».


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα