Κρήτη 13.05.2024, 12:00

Κρήτη: Σε ανησυχία οι ελαιοπαραγωγοί ενόψει καύσωνα – Πώς η θερμοκρασία επηρεάζει τις ελίες

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαιτέρως προβληματική εάν αναλογιστούμε πως η έλλειψη βροχής τους χειμερινούς μήνες οδήγησε σε μια παρατεταμένη ανομβρία και τους ελαιοκαλλιεργητές και ελαιοπαραγωγούς σε μια περίπλοκη εξίσωση

Ανησυχούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο στον τομέα Ποιότητας Ζωής της Υπαίθρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, κ. Πρίαμο Ιερωνυμάκη να κάνει σαφές πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθεί εάν έχουν υποστεί ζημία οι ελιές, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή ελαιολάδου.

Ειδικότερα, η ελιά είναι ένα ευγενές φυτό που δίνει τους καρπούς του στους παραγωγούς και όχι μόνο τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαιτέρως προβληματική εάν αναλογιστούμε πως η έλλειψη βροχής τους χειμερινούς μήνες οδήγησε σε μια παρατεταμένη ανομβρία και τους ελαιοκαλλιεργητές και ελαιοπαραγωγούς σε μια περίπλοκη εξίσωση.

Βαρόμετρο η γύρη της ελιάς

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον τομέα Ποιότητας Ζωής της Υπαίθρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης έκρουσε μέσω των Times τον κώδωνα του κινδύνου για τους ελαιοπαραγωγούς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα δούμε μετά την Πέμπτη όπου θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες εάν έχει ξεπλυθεί η γύρη της ελιάς.  Η ελιά έχει τα εξής στάδια: άνθιση, καρπόδεση και καρπόπτωση. Τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, θα έχουμε υψηλή άνοδο της θερμοκρασίας. Αν ξεπλύθηκε η γύρη θα το δούμε τις επόμενες ημέρες και ύστερα. Σίγουρα μας προβληματίζει», υπογράμμισε.

ελιά ελαιόλαδο

Ερωτηθείς για τη φετινή χρονιά, τις δυσκολίες που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι παραγωγοί, καθώς επίσης και τη νέα συνθήκη όπως αυτή διαμορφώνεται από την κλιματική αλλαγή ο κ. Ιερωνυμάκης επιβεβαίωσε ότι ήταν αρκετά δύσκολη. Υπήρχαν προβλήματα με το δάκο, αλλά και με τον πυρηνοτρήτη που είναι και οι δύο εχθροί της ελιάς. Παρά το γεγονός ότι έβρεξε την προηγούμενη εβδομάδα, η παρατεταμένη ξηρασία έχει οδηγήσει σε ανομβρία. Μετά τον μίνι καύσωνα που θα έχουμε τέλη της εβδομάδας αυτής, θα εξεταστεί η ζημία που θα έχει υποστεί η ελιά», υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι εξελίξεις ήταν αρνητικές στην Ελλάδα, της οποίας η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 55%, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την αναφερόμενη εμφάνιση παρασίτων.

Ο κ. Ιερωνυμάκης μεταξύ άλλων μίλησε και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπτώσεις λόγω του βρόχινου νερού της προηγούμενης εβδομάδας και στο αμπέλι με τον ίδιο να το διαψεύδει κατηγορηματικά. «Οι βροχοπτώσεις δε δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στο αμπέλι. Φύσηξε ο αέρας και στέγνωσαν τα φύλλα. Και δεν έχουμε έτσι μολύνσεις από περονόσπορους, πυρηνοτρήτες κτλ. Το μόνο πρόβλημα που μπορούμε να έχουμε και αυτό το φόβο τον έχουμε πάντα είναι να γεμίσει το αμπέλι από χολέρα. Αλλά, αυτός ο φόβος είναι διαχρονικός. Δεν εμφανίστηκε με την εμφάνιση της βροχής» είπε.

Μια συνολική όμως εκτίμηση για την επικείμενη παραγωγή αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα το αργότερο αρχές Ιουνίου, οπότε και θα έχει προχωρήσει η ανθοφορία και η καρπόδεση των ελαιόδεντρων. Ακριβώς αυτή η εκτίμηση της συγκομιδής και της παραγωγής είναι και αυτή που θα υπαγορεύσει σε ένα βαθμό και την όποια εξέλιξη αναφορικά με το παραγόμενο προϊόν, την τιμή του, την προσφορά και τη ζήτηση.

Διαβάστε επίσης:

Νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως τον Απρίλιο

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

Συνεχίζεται η πτώση του χρυσού

ΔΕΗ: Μειώσεις στο ρεύμα τον Μάιο


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα