«Να αλλάξουν άμεσα τα σχολικά βιβλία και οι χάρτες» τονίζει στο Cretaone ο Σμήναρχος εν Αποστρατεία (Ε.Α) κ. Μανώλης Λουτσέτης
Την ανάγκη της μετονομασίας του Λιβυκού Πελάγους σε Κρητικό Πέλαγος στα σχολικά βιβλία και στους χάρτες που ενσωματώνονται μέσα σε αυτά, επισημαίνει, μιλώντας στο Cretaone ο Σμήναρχος εν Αποστρατεία (Ε.Α) κ. Μανώλης Λουτσέτης.
Την ώρα που η κυβέρνηση της Τρίπολης με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ καταγγέλλει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας, προσβάλλοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και υιοθετώντας η λογική ότι η Κρήτη, δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί με τις αυξημένες και ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές προς τα νότια παράλια του νησιού, η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να… «κάνει τα στραβά μάτια» στην πλήρη υιοθέτηση της ονομασίας Κρητικό Πέλαγος.
Ειδικότερα, αν και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα οι υπηρεσίες του -η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία- χρησιμοποιούν πολλά χρόνια τώρα τις ονομασίες «Βόρειο και Νότιο Κρητικό Πέλαγος» για τον γεωγραφικό χαρακτηρισμό των θαλασσίων περιοχών γύρω από την Κρήτη, οι παλαιότεροι χάρτες των υπουργείων αλλά και τα σχολικά εγχειρίδια και οι χάρτες που ενσωματώνονται μέσα σε αυτά, συνεχίζουν να αναγράφουν την ονομασία «Λιβυκό Πέλαγος».
Την ίδια στιγμή -ελλείψει ενός ενιαίου κεντρικού σχεδιασμού από το κράτος- πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νότια παράλια του νησιού καθώς επίσης και οι εκδοτικές εταιρείες αλλά και πλήθος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επιμένουν να χρησιμοποιούν την ονομασία Λιβυκό Πέλαγος, παραβλέποντας ότι η θάλασσα της Κρήτης, έχει όνομα, όπου σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού διακρίνεται σε Βόρειο Κρητικό και Νότιο Κρητικό Πέλαγος!
Επίσημος χάρτης της Κρήτης σε έκδοση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – Υδρογραφικής Υπηρεσίας Πολεμικού Ναυτικού
Επίσημος Χάρτης Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,- Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
«Το πέλαγος που βρέχει την Κρήτη είναι το Κρητικό Πέλαγος»
Ο άνθρωπος που έχει πρωτοστατήσει εδώ και πολλά χρόνια, στον… αποχαρακτηρισμό της παλαιάς ονομασίας και τη συνολική υιοθέτηση του όρου «Νότιο Κρητικό Πέλαγος», Σμήναρχος εν Αποστρατεία (Ε.Α) κ. Μανώλης Λουτσέτης μίλησε στο Cretaone για την άμεση αναγκαιότητα της μετονομασίας από του Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
«Πολλά χρόνια τώρα προσπαθώ με επιστολές μου να αναδείξω το θέμα με τις τις ονομασίες των γεωγραφικών χαρακτηρισμών των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουτσέτης, συμπληρώνοντας ότι «στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανήκουν η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Και οι δύο αυτές Υπηρεσίες χρησιμοποιούν πολλά χρόνια τώρα τις ονομασίες «Βόρειο και Νότιο Κρητικό Πέλαγος» για τις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη νήσο Κρήτη» είπε χαρακτηριστικά.
«Πρόσφατα η Κυβέρνηση ψήφισε επέκταση των Χωρικών Υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος. Επειδή ο κ. Υπουργός των Εξωτερικών αναφέρθηκε ότι σύντομα θα επεκταθούν τα χωρικά ύδατα και Νότια της Κρήτης, απέστειλα πρόσφατα επιστολή σε αυτόν για ενημέρωση ώστε να σταματήσουν να λένε «Νότια της Κρήτης». Η θάλασσα της Κρήτης έχει όνομα. Το πέλαγος που βρέχει την Κρήτη είναι το Κρητικό Πέλαγος» συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Λουτσέτης.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το 2011 που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ από τότε Υπουργό κ. Μανιάτη, οι πρώτες συντεταγμένες για οριοθέτηση της ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, ο χάρτης που υπάρχει στο ΦΕΚ αναγράφει «βόρειο και νότιο Κρητικό Πέλαγος», ενώ σχεδόν 15 χρόνια μετά η Πολιτεία και σημαντικό μέρος των κρατικών φορέων συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον όρο Λιβυκό Πέλαγος.
Η προφητική επιστολή στον πρωθυπουργό: «Αντλούμε στα κλεφτά, από ξένα χωράφια πετρέλαιο»;
Μάλιστα ο κ. Λουτσέτης αποκάλυψε ότι τον Δεκέμβριο του 2019 απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία και με αφορμή τις τελευταίες τότε εξελίξεις με τις ΑΟΖ, τον ενημέρωνε αναλυτικά για τις ενέργειες που απαιτούνται για την διόρθωση των σχολικών βιβλίων και των χαρτών.
Στην επιστολή ανέφερε χαρακτηριστικά, σχεδόν προφητικά πως «υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα με τον γεωγραφικό χαρακτηρισμό της θάλασσας, που έχει σχέση με την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και υδρογονανθράκων. Κοιτάσματα φαίνεται να υπάρχουν, εκτός από άλλα μέρη και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Οι προοπτικές φαίνεται να είναι άριστες και η αισιοδοξία υπέρμετρη.
Δεν είναι απίθανο, σε λίγα χρόνια η Ελλάδα να είναι ένας υπολογίσιμος παίκτης στο τραπέζι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και σημαντικός ενεργειακός εταίρος. Και μακάρι.
Θα ήταν, όμως, άδικο και παράλογο για κάθε μη Έλληνα, που δεν γνωρίζει ιστορία και γεωγραφία, να βλέπει ή να ακούει στις ειδήσεις ότι η Ελλάδα αντλεί πετρέλαιο από το Λιβυκό πέλαγος.
Δηλαδή από το «πέλαγος της Λιβύης», σαν να το αντλούμε στα κλεφτά, από ξένα χωράφια! Και όλοι γνωρίζουμε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολο για τους πονηρά σκεπτόμενους να δημιουργήσουν θέμα, στηριζόμενοι σε ένα γεωγραφικό χαρακτηρισμό».
«Δυσκίνητη και αναποφάσιστη η κρατική μηχανή»
Ο κ. Λουτσέτης συμπλήρωσε ότι την ίδια περίοδο, είχε ενημερώσει με επιστολή του και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ωστόσο μέχρι και σήμερα η ηγεσία του υπουργείου να έχει προχωρήσει στην αποκατάσταση του όρου, ο οποίος δεν έχει μόνο γεωγραφικά αλλά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά.
«Δεν αποφασίζουν όμως να διορθώσουν τα σχολικά βιβλία και τους σχολικούς χάρτες, και ακόμη και σήμερα τα σχολικά βιβλία και οι χάρτες γράφουν ότι η νότια Κρήτη βρέχεται από το… Λιβυκό Πέλαγος» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «η Κρατική μηχανή είναι πάρα πολύ δυσκίνητη και αναποφάσιστη».
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα