Style 05.09.2024, 23:36

Κρητικά πατούδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η παραδοσιακή κρητική συνταγή

Μια εξαιρετική συνταγή για κρητικά πατούδα που θα τους ενθουσιάσει όλους.

Ένα απλό και εξαιρετικό γλυκό κέρασμα από την Κρήτη!

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 125 γρ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. λάδι
  • 1/3 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

  • 3 κ.σ. μέλι
  • 3 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 350 γρ. καρύδια και αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 2 φρυγανιές τριμμένες
  • 100 γρ. σουσάμι καβουρντισμένο, σπασμένο

Για το πασπάλισμα

Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Για τα κρητικά πατούδα

  1. Βάζουμε πρώτα σε μια λεκάνη το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού, αφού προηγουμένως μέσα στο χυμό έχουμε ανακατέψει και τη σόδα.
  3. Τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.
  4. Η ζύμη μας θα πρέπει να γίνει λίγο σφιχτή και να ξεκολλάει εύκολα από τη λεκάνη.
  5. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
  6. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  7. Ζεσταίνουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό και τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
  8. Παίρνουμε ζύμη, ανοίγουμε φύλλο λεπτό και με στρογγυλό φορμάκι 10 εκατ.
  9. Κόβουμε από το φύλλο στρογγυλά μικρά κομματάκια σαν πιτάκια και στο κέντρο τους βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και τα πατάμε στην άκρη της ένωσης με πιρούνι για να κλείσουν καλά.

Για το ψήσιμο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο φούρνο περίπου για 30 λεπτά.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα βουτάμε σε μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Πηγή: argiro.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα