Aρωματισμένα με κανέλα και ανθόνερο
Κυδώνια γεμιστά με μήλα; Κι όμως! Οι διαφορετικές τους υφές δένουν τέλεια μεταξύ τους και το σύνολο απογειώνεται με τα αρώματα της κανέλας και του ανθόνερου.
Υλικά
- 3 μεγάλα κυδώνια
- 4 μήλα κόκκινα
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 3-4 κουτ. σούπας κοπανισμένη ψίχα από ανάλατα κελυφωτά φυστίκια
Για το ταψί
- 1 κουτ. σούπας ροδόνερο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Διαδικασία
- Για τα κυδώνια στον φούρνο γεμιστά με μήλα και αρωματισμένα με κανέλα και ανθόνερο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C.
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε στη μέση από το κοτσάνι προς τη βάση τους. Ραντίζουμε καθένα που καθαρίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει.
- Με ένα κουτάλι (ή με το ειδικό εργαλείο) αφαιρούμε από κάθε κομμάτι τον πυρήνα με τα κουκούτσια (τα οποία αφήνουμε στην άκρη), σχηματίζοντας μια κοιλότητα.
- Τακτοποιούμε τα κυδώνια με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψάκι που να τα χωράει σχεδόν ακριβώς.
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας και σε αυτά τον πυρήνα με τα κουκούτσια, τα οποία αφήνουμε επίσης κατά μέρος.
- Τρίβουμε τα κομμένα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με το μείγμα μήλων τις κοιλότητες από τα κομμένα κυδώνια, φτιάχνοντας από ένα λοφάκι στην καθεμία.
- Ρίχνουμε προσεκτικά νερό ανάμεσα στα κυδώνια, τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει μέχρι τη μέρη τους.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ροδόνερο και τα κουκούτσια όλων των φρούτων που αφήσαμε στην άκρη και ανακατεύουμε προσεκτικά το υγρό με ένα κουτάλι.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι τα κυδώνια να μαλακώσουν και να τα διαπερνά εύκολα ένα πιρούνι. Ελέγχουμε το νερό στη διάρκεια του ψησίματος και προσθέτουμε λίγο, καυτό, αν η στάθμη χαμηλώσει πολύ. Στο τέλος θα πρέπει να μείνει ένα δεμένο σιρόπι.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η γέμιση. Αν δούμε ότι το σιρόπι είναι πολύ αραιό, βγάζουμε προσεκτικά τα κυδώνια σε μια πιατέλα και ψήνουμε το υγρό του ταψιού για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει.
- Ξεφουρνίζουμε το ταψί και σουρώνουμε το σιρόπι σε ένα μπολ.
- Περιχύνουμε τα κυδώνια στην πιατέλα, πασπαλίζουμε με τα φυστίκια και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης:
Να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον καλύτερο
Χανιά: Κατήγγειλε τον σύντροφό της για εκδικητική πορνογραφία
Πρώτη Ανάσταση στη Χίο: Έκλεψε ξανά την παράσταση ο «ιπτάμενος» ιερέας
Ηράκλειο: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά σε κάδους απορριμμάτων
Ανάσταση μέσα σε κρατήρα: Το πιο ξεχωριστό εκκλησάκι της Ελλάδας
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα