Του Νίκου Βασιλάκη – Το ερώτημα που κυριαρχεί στους φορείς χάραξης πολιτικής για την Κυκλική Μετάβαση, της Οικονομίας, των Πόλεων και γενικότερα των Περιφερειών, είναι ποιες καλές πρακτικές πρέπει να ιοθετηθούν ανά περιοχή σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της.
Οι γενικοί Οδηγοί, ίσως πλέον δεν βοηθούν. Η κυκλική οικονομία, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση της χρήσης υλικών, την ανακύκλωση προϊόντων και υλικών και την αναγέννηση της φύσης, συνδέεται όλο και περισσότερο με την ατζέντα για το κλίμα και όχι μόνο. Έρευνες δείχνουν ότι η παγκόσμια υιοθέτηση κυκλικών στρατηγικών θα μπορούσε να περιορίσει την άνοδο της παγκόσμιας Πριν όμως μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, και να επιτύχουμε την Κυκλική Μετάβαση πρέπει να μετρήσουμε τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί.θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς, ενώ παράλληλα θα μειώσει την πίεση προς τα άλλα όρια του πλανήτη.
Είναι μια απλή έκφραση αλλά πανταχού παρούσα στον χώρο της βιωσιμότητας: «Για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, πρέπει να μετρήσουμε».
Η μέτρηση μιας βασικής κατάστασης – και η μοντελοποίηση των οφελών που θα μπορούσαν να αποφέρουν διάφορες κυκλικές παρεμβάσεις – είναι κρίσιμες διαδικασίες για τις πόλεις για να θέσουν στόχους και να διασφαλίσουν ότι η πρόοδος σημειώνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Χρειάζεται να ποσοτικοποίησουμε τον αντίκτυπο των μέτρων κυκλικής οικονομίας, επιτρέποντας στον Δήμο ή την Περιφέρεια να οριστικοποιήσει τον οδικό του χάρτη και να θέσει αναλόγως προτεραιότητες και στόχους.
Ο κατασκευαστικός τομέας σύμφωνα με έρευνα αναδείχθηκε ως ο πιο επιδραστικός μοχλός αλλαγής, με μέτρα όπως η επαναχρησιμοποίηση υλικών, η χρήση πράσινων υλικών και η παράταση της διάρκειας ζωής των κτιρίων που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη χρήση υλικών κατά 12% και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα κατά 9%. (LCA-EPD).
Η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και η δημιουργία νέων ρευμάτων δευτερογενών υλικών τα οποία αξιοποιούνται είτε ως πρώτες ύλες είτε ως μέσο παραγωγής ενέργειας και θερμότητας είναι κάτι το οποίο γίνεται κατά κόρον πλέον, στην Ευρώπη. Η ανταλλαγή λ.χ. θερμότητας – μεταξύ γειτονικών κτιρίων είναι πρακτική η οποία συμβάλει στην κυκλικότητα και την ενεργειακή εξοικονόμηση.
Επιπροσθέτως υπάρχει το Circle Economy’s Circular Jobs Methodology για να αναλύσει πόσες θέσεις εργασίας άμεσα ή έμμεσα συμβάλλουν στην κυκλικότητα σε κάθε τομέα.
Είμαστε όμως έτοιμοι ως Κοινωνία στο Ηράκλειο, για να προχωρήσουμε και να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές, και να δημιουργήσουμε τις δικές μας, ξεκινώντας από την κατάρτιση μεθοδολογίας μέτρησης των αποτελεσμάτων των ενεργειών μας προς την Κυκλική Μετάβαση;
*MSE Msc Μηχανικός Υλικών, Πρόεδρος Επιτροπής Βιομηχανίας & Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ΤΕΕ/ΤΑΚ, Σύμβουλος Βιομηχανικής Κυκλικής Ανάπτυξης -ESG-CΟx-RnD & Διαχείρισης Έργων, Μέλος ΔΣ Ο.Α.Κ ΑΕ
Διαβάστε επίσης
Προκλήσεις για την ελληνική γεωργία
Απόβλητα: Νέος δεσμευτικός κανονισμός για τις μεταφορές τους στην Ευρώπη – Η Ελλάδα;
Στηρίζοντας την ανάπτυξη του μηχανικού & την κοινωνική συνοχή
Ψηφιακό ευρώ: Τι είναι και ποιες οι επιπτώσεις του στο τραπεζικό σύστημα;
«Γαλάζια πατρίδα» – τώρα και σε παιδική συσκευασία
Στην Γέφυρα του Ουράνιου Τόξου
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα