Πώς δρούσε το κύκλωμα
Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος βρίσκεται κύκλωμα απάτης που φέρεται να έχει ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 13,4 εκατ. ευρώ μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου εικονικών εταιρειών.
Το «καμπανάκι» που σήμανε την έναρξη των ερευνών της ανεξάρτητης αρχής αποτέλεσε μια υπέρογκη επιστροφή φόρου άνω των 4 εκατ. ευρώ για χρήση ενός μόνο οικονομικού έτους που καταλογίστηκε σε ένα πλέγμα εταιρειών.
Ο επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή να γίνει ενδελεχής έλεγχος από εξειδικευμένους υπαλλήλους. Από την έρευνα του επιστημονικού προσωπικού της Αρχής διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από φυσικά πρόσωπα δρούσαν οργανωμένα και συμμετείχαν σε κύκλωμα με στόχο να εισπράξουν τα χρήματα από επιστροφή φόρου, η οποία προέκυψε ως πιστωτικό υπόλοιπό από εικονικές συναλλαγές που είχαν μεταξύ τους μέσα σε ένα μόνο έτος.
Μάλιστα, η ζημιά στα ταμεία του Δημοσίου είναι πολύ μεγαλύτερη και ξεπερνά τα 13,4 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί στα ποσά της επιστροφής συνυπολογίζονται τα ποσά των ληξιπρόθεσμων οφειλών που πρόλαβαν να δημιουργήσουν οι ελεγχόμενες εταιρείες, καθώς και οφειλές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
Ο κ. Βουρλιώτης έχει δώσει εντολή για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων και διαβίβασε το σχετικό πόρισμα στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου μα διενεργηθεί έρευνα για κακουργηματικές πράξεις όπως εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγή, απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Από την έρευνα του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος προέκυψε ότι συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα συνεργάστηκαν ώστε μέσω εταιρειών που συνέστησαν να καταφέρουν να πάρουν επιστροφές φόρου από εικονικές συναλλαγές.
Οι εταιρείες ήταν νεοσύστατες (2023) με με ένα μικρό κεφάλαιο και με τη μορφή ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), συνήθως μονοπρόσωπες. Παρότι νεοσύστατες, είχαν εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό τζίρου με περιορισμένους πελάτες και προμηθευτές. Οι δηλώσεις των εταιρειών φέρονται να εκκαθαρίστηκαν την ίδια ημερομηνία από την ΑΑΔΕ, χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο, η πίστωση της επιστροφής φόρου γινόταν άμεσα και την ίδια ημέρα τα ελεγχόμενα πρόσωπα προχωρούσαν σε αναλήψεις των χρημάτων ή μεταφορά τους σε τρίτους.
Τις φορολογικές και οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών υπέγραφε το ίδιο πρόσωπο, το οποίο έχει απασχολήσει ξανά την ανεξάρτητη αρχή. Από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των ερευνών, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι πολλά φυσικά πρόσωπα είχαν τον ρόλο του «αχυράνθρωπου». Οι εταιρείες πρόλαβαν και δημιούργησαν οφειλές που παραμένουν ληξιπρόθεσμες και έχουν αφήσει απλήρωτο ΦΠΑ.
Πλέον, τον λόγο έχουν οι εισαγγελικές αρχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα