Παραλίγο θύμα απάτης συνταξιούχος εκπαιδευτικός από τον Άγιο Νικόλαο
Εκατοστά του δευτερολέπτου χώριζαν την τυχερή, όπως αποδείχθηκε, γυναίκα από το Λασίθι, από το να πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης και να χάσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Δυστυχώς, σύμφωνα με πληροφορίες που η ίδια μας μετέφερε, άτυχη υπήρξε μια νεαρή συμπολίτισσα μόλις μία ημέρα πριν, που έπεσε θύμα επιτήδειων που της άρπαξαν από τον τραπεζικό της λογαριασμό 1.700 ευρώ!
Η συμπολίτισσα, μετά την επικοινωνία με την τράπεζα και την ακύρωση της τραπεζικής της κάρτας και του e-banking της, θορυβημένη και αναστατωμένη, πέρασε από τα γραφεία της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, για να μοιραστεί την εμπειρία της μαζί μας, θέλοντας έτσι να προειδοποιήσει τους αναγνώστες μας.
Μεταφέρουμε τα περιστατικά, όπως μας τα διηγήθηκε:
Ένας κύριος παίρνει στο σταθερό της τηλέφωνο. Την αποκαλεί κυρία Μαρία, όπως είναι πράγματι το όνομά της και γνωρίζει ότι είναι καθηγήτρια. Της λέει ότι τηλεφωνάει από το λογιστικό γραφείο του Μάνου – πράγματι Μάνος λέγεται ο λογιστής της.
Της ανακοινώνει ότι έχει επιστροφή φόρου 600 ευρώ, τα οποία και θα λάβει στον τραπεζικό της λογαριασμό σε δυο δόσεις. Αλλά για να προχωρήσει η διαδικασία χρειάζεται τον αριθμό της τραπεζικής της κάρτας… Μάλιστα της λέει ότι η κάρτα της αρχίζει από τα τάδε νούμερα, δίνοντάς της τα δυο πρώτα ψηφία της κάρτας της. Η ίδια του λέει τα υπόλοιπα.
Στη συνέχεια της επιβεβαιώνει τον αριθμό του κινητού της – και αυτόν ο απατεώνας τον γνώριζε.
Με όλες αυτές τις πληροφορίες, η συνταξιούχος εκπαιδευτικός, που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με την τεχνολογία, καθησυχάστηκε ότι δεν πρόκειται για κάτι ύποπτο, παρ’ ότι παραξενεύτηκε για την επιστροφή φόρου, που συνήθως δεν έχει.
Έτσι, όταν της τον ζήτησε, του έδωσε και τον τετραψήφιο κωδικό, το pin της κάρτας της…
Ήταν μάλιστα έτοιμη να του δώσει και τον αριθμό που έλαβε σε μήνυμα στο κινητό της από την τράπεζά της, για την επιβεβαίωση της συναλλαγής, αλλά ευτυχώς ένιωσε μια ανασφάλεια και το έδωσε στη φίλη της, που βρισκόταν την ώρα εκείνη στο σπίτι της, για να το διαβάσει στον απατεώνα.
Και τι ευτυχής συγκυρία! Γαμπρός της φίλης είναι ο λογιστής· η φίλη παραξενεύτηκε από την κουβέντα και άρχισε να ρωτάει τον απατεώνα περισσότερες πληροφορίες, για να συνειδητοποιήσει αμέσως μετά ότι βρισκόταν μπροστά σε απόπειρα απάτης…
Οι επόμενες κινήσεις έγιναν πολύ γρήγορα.
Η κόρη της εκπαιδευτικού επικοινώνησε άμεσα με την τράπεζα, που είδε τις κινήσεις που έκαναν οι απατεώνες και πάγωσε τη μεταφορά χρημάτων που επιχειρούσαν…
Ήταν κυριολεκτικά θέμα δευτερολέπτων, αφού η παρ’ολίγον παθούσα ήταν έτοιμη να τους δώσει τον κωδικό επιβεβαίωσης του μηνύματος της τράπεζας και εκείνοι, με το χέρι στο πληκτρολόγιο, ήταν έτοιμοι για τη μεταφορά των χρημάτων!
Επισημάνσεις
Να επισημάνουμε, όπως προέκυψε από την κουβέντα μας με την συνταξιούχο εκπαιδευτικό, για να γνωρίζουν και οι αναγνώστες:
- Το τηλεφώνημα έγινε στο σταθερό της τηλέφωνο, που βρίσκεται στον κατάλογο με το όνομά της και την ιδιότητά της. Προφανώς αυτή είναι η εξήγηση γιατί ο απατεώνας γνώριζε και το όνομά της και το επάγγελμά της.
- Τα δυο πρώτα ψηφία του αριθμού της κάρτας είναι κοινά για όλους τους κατόχους πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, αναλόγως, της τράπεζάς της.
- Ωστόσο ο απατεώνας γνώριζε και το κινητό της τηλέφωνο.
- Όσον αφορά το λογιστικό γραφείο, μπορούμε να εικάσουμε ότι χρησιμοποίησε ίσως τυχαία το όνομα «Μάνος», ένα αρκετά συνηθισμένο στην Κρήτη όνομα, χωρίς όμως να μπορούμε να αποκλείσουμε ότι είχε «μελετήσει» περισσότερο το πιθανό θύμα του.
Να είμαστε προσεκτικοί
Περισσότερα δεν γνωρίζουμε για τον τρόπο που οι απατεώνες απέσπασαν από την άλλη, τη νεαρή συμπολίτισσα το ποσό των 1700 ευρώ, μόλις μία ημέρα πριν.
Όμως για μια ακόμα φορά θα επιστήσουμε την προσοχή στους αναγνώστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν δέχονται τηλεφωνήματα από αγνώστους.
- Να είναι επιφυλακτικοί σε καθετί ασυνήθιστο.
- Να μην μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες.
- Να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που οι συνομιλητές τους δίνουν.
- Σε καμία περίπτωση να μην δίνουν τραπεζικούς κωδικούς.
- Η μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν στην περίπτωση αυτή οι απατεώνες είναι «κλασική», ωστόσο η εκπαιδευτικός υπήρξε πολύ εύπιστη και από καθαρή τύχη δεν έχασε τα χρήματά της, αφού έτυχε την ώρα αυτή να βρίσκεται στο σπίτι της η φίλη της.
- Εκτός όμως απ’αυτή, άλλοι απατεώνες ακολουθούν άλλη μεθοδολογία, προσαρμοσμένη στο θύμα τους.
Γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν δεχόμαστε τηλεφωνήματα από αγνώστους…
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα