Κρήτη 10.11.2024, 13:54

Λασίθι: «Σκανάρουν» τις ακτές για διάβρωση και τουριστική ανάπτυξη (φωτό)

Συνεχίζεται το ερευνητικό έργο του ΙΤΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο Λασίθι ένα ενδιαφέρον ερευνητικό πρόγραμμα με το οποίο «σκανάρουν» τις ακτές  ως προς τη διάβρωση αλλά και και ως προς τις προοπτικές για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη. Τις προάλλες  το Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ, εκτέλεσε εργασίες πεδίου στον Γούδουρα του Δήμου Σητείας, στα πλαίσια του ερευνητικού έργου ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΟΥΔΟΥΡΑ-ΞΕΡΟΚΑΜΠΟΥ-ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΡΕΣΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ που χρηματοδοτεί η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Μάλιστα είχαν και σχετική συνάντηση εργασίας ο  αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης και ο Διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Νίκος Καμπάνης.

Στο “μικροσκόπιο” του εν λόγω  ερευνητικού έργου  έχει μπει συνδυαστικά η διερεύνηση του προβλήματος της διάβρωσης και η δυνατότητα ανάπτυξης παράκτιου τουρισμού στις περιοχές Γούδουρα δήμου Σητείας, Κουρεμένου δ. Σητείας, Ξηρόκαμπου δ. Σητείας, Τρυπητού δ. Σητείας, Αφορεσμένου δ. Αγ. Νικολάου και Μιλάτου-Σισίου δ. Αγ. Νικολάου, του νομού Λασιθίου. Επίσης, αφορά στη διερεύνηση της δυναμικής της περιοχής ως προς τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της, μέσω παράκτιων παρεμβάσεων, με έμφαση στη στήριξη του παράκτιου τουρισμού και στη δημιουργία ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

ακτές Λασίθι διάβρωση

ακτές Λασίθι διάβρωση

Ανάλυση επικινδυνότητας

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, θα γίνει ανάλυση της επικινδυνότητας της παράκτιας ζώνης του νομού Λασιθίου ως προς τη διάβρωση της ακτογραμμής, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή. Θα εφαρμοστούν δείκτες εκτίμησης επικινδυνότητας, όπου θα λαμβάνονται υπόψη η γεωμορφολογία και η κυματική κατάσταση του νομού Λασιθίου. Θα γίνει πλήρης καταγραφή των χρήσεων γης στις επιμέρους περιοχές, καθώς και η συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων κλιματολογικών δεδομένων κατά την τελευταία πεντηκονταετία, η ανάλυση των οποίων αφενός μεν θα δώσει υφιστάμενες τάσεις και διακυμάνσεις της κλιματικής αλλαγής, και αφετέρου θα αποτελέσει την απαραίτητη βάση.

Επιπροσθέτως, η καταγραφή και αξιοποίηση μετεωρολογικών δεδομένων αποσκοπεί στη διερεύνηση της αλληλοσυσχέτισης (coupling) μεταξύ των ατμοσφαιρικών και των θαλάσσιων διεργασιών. Ακόμα θα γίνει γεωμορφολογική χαρτογράφηση κατά μήκος του συνόλου της παράκτιας ζώνης για τις περιοχές μελέτης, καθώς και τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος ανά περιοχή και η ανάδειξή του για την ενίσχυση του παράκτιου τουρισμού. Θα μελετηθεί η διασύνδεση τοπικά αλλά και μεταξύ των περιοχών μέσω θαλάσσιων μονοπατιών. Στις επιμέρους περιοχές θα αναδειχτούν τα δυνατά και αδύναμα σημεία από περιβαλλοντικής άποψης.

ακτές Λασίθι διάβρωση

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση του ο Διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Νίκος Καμπάνης:

«Έγινε αποτύπωση της μορφολογίας του πυθμένα με ηχοβολιστικές μεθόδους (side scan sonar) που η ενσωμάτωση της είναι αναγκαία στα μοντέλα μορφοδυναμικής εξέλιξης του πυθμένα με βάση την ωκεανογραφική κατάσταση στην περιοχή, διορθωμένη πάντα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι κκ. Γίωργος Τσιφετάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και Κώστας Παθιάκης, πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Γουδουρα φρόντισαν τις τεχνικές ανάγκες της αποστολής και ο κ. Νίκος Εικοσιπενταράκης, ήταν ο καπετάνιος του σκάφους που χρησιμοποιήθηκε, ως «ερευνητικό», για τις θαλάσσιες μετρήσεις και τους ευχαριστούμε.

Παράλληλα, έγινε παρουσίαση του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε, στους μαθητές του δημοτικού σχολείου Γούδουρα, που παρακολούθησαν από ασφαλή απόσταση τις εργασίες στη θάλασσα, ενώ εντός τάξης εγινε απλουστευμένη παρουσίαση των χαρακτηριστικών της θάλασσας και της παράκτιας ζώνης. Ένα σημαντικό ζητούμενο ήταν να εξοικειωθούν στο ότι «στη θάλασσα βλέπομε … ακούγοντας».

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Ανδρουλάκης  έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των εργασιών αλλά και την συνεργασία με το τοπικό σχολείο και την επόμενη μέρα 6 Νοεμβρίου 2024 δέχθηκε αναλυτική ενημέρωση στο γραφείο του. Υπογραμμίστηκε η σημασία της ερευνητικής μελέτης για τον αποτελεσματικό τουριστικό αναπτυξιακό σχεδιασμό στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη να στηριχθεί από το εργαστήριο το σχολείο στο να χαρακτηρισθεί “γαλάζιο” και να έχει έτσι τη δυνατότητα να εμπλουτίσει το πρόγραμμα του με μαθήματα που θα δημιουργήσουν θαλάσσιο και παράκτιο γραμματισμό στα παιδιά, σε μια περιοχή που οι κάτοικοι είναι κατεξοχήν ψαράδες και γεωργοί, όλοι όμως δραστηριοποιούνται στην ευαίσθητη στην κλιματική αλλαγή παράκτια ζώνη.

ακτές Λασίθι διάβρωση


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα