Style 02.04.2025, 0:16

Λαβράκι με σάλτσα ντομάτας, από την Κωνσταντινούπολη

Πίνακας Περιεχομένων

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Ο μεζές είναι μεγάλο κεφάλαιο της πολίτικης κουζίνας. Και στεριανοί, και θαλασσινοί, όπως αυτό το λαβράκι που ανοίγεται στη μέση σαν πεταλούδα και μαγειρεύεται με τριμμένη ντομάτα και φέτες λεμονιού.

Υλικά

  • 1 λαβράκι μεγάλο, κατά προτίμηση πελαγίσιο, βάρους
  • 400 γρ., καθαρισμένο και ανοιγμένο στη μέση σαν πεταλούδα (ζητάμε από τον ψαρομανάβη μας να το ετοιμάσει)
  • 1 μεγάλο λεμόνι, καθαρισμένο από το κίτρινο μέρος της φλούδας, σε φέτες
  • 6 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3-4 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • 4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το λαβράκι με σάλτσα ντομάτας σε μια πολύ φαρδιά κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, στρώνουμε τις φέτες λεμονιού και καλύπτουμε με τις τριμμένες ντομάτες.
  2. Αλατοπιπερώνουμε, χωρίς όμως να ανακατέψουμε.
  3. Πάνω τους σκορπίζουμε τις δάφνες, τη ρίγανη και το θυμάρι.
  4. Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι και το ακουμπάμε πάνω στο στρώμα ντομάτας, με το δέρμα προς τα κάτω.
  5. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει η ντομάτα.
  6. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι.
  7. Λίγο πριν αποσύρουμε, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα