Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Ο μεζές είναι μεγάλο κεφάλαιο της πολίτικης κουζίνας. Και στεριανοί, και θαλασσινοί, όπως αυτό το λαβράκι που ανοίγεται στη μέση σαν πεταλούδα και μαγειρεύεται με τριμμένη ντομάτα και φέτες λεμονιού.
Υλικά
- 1 λαβράκι μεγάλο, κατά προτίμηση πελαγίσιο, βάρους
- 400 γρ., καθαρισμένο και ανοιγμένο στη μέση σαν πεταλούδα (ζητάμε από τον ψαρομανάβη μας να το ετοιμάσει)
- 1 μεγάλο λεμόνι, καθαρισμένο από το κίτρινο μέρος της φλούδας, σε φέτες
- 6 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 3-4 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
- 4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το λαβράκι με σάλτσα ντομάτας σε μια πολύ φαρδιά κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, στρώνουμε τις φέτες λεμονιού και καλύπτουμε με τις τριμμένες ντομάτες.
- Αλατοπιπερώνουμε, χωρίς όμως να ανακατέψουμε.
- Πάνω τους σκορπίζουμε τις δάφνες, τη ρίγανη και το θυμάρι.
- Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι και το ακουμπάμε πάνω στο στρώμα ντομάτας, με το δέρμα προς τα κάτω.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει η ντομάτα.
- Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι.
- Λίγο πριν αποσύρουμε, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα