Εναλλακτική συνταγή για το βράδυ της Ανάστασης
Μια νόστιμη κοτόσουπα με μαρούλι είναι αυτή η εναλλακτική «μαγειρίτσα», ιδανική για όσους δεν τρώνε συκωταριές, αλλά θέλουν να τηρήσουν το έθιμο.
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τον ζωμό κοτόπουλου
- 1/2 κοτόπουλο, 600 -700 γρ.
- 1 κρεμμύδι ξερό, ολόκληρο
- 1 καρότο, χοντροκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι
- ο χυμός από 1/2 λεμόνι
- αλάτι
Για τη σούπα
- 1 μεγάλο μαρούλι, λεπτοκομμένο
- 15 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 250 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- χυμός από 1-2 λεμόνια (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα με 1 ½ λίτρο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και το λεμόνι για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Αφαιρούμε τα λαχανικά.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε.
- Στραγγίζουμε τον ζωμό και τον αδειάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα συκωτάκια, το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια, το ρύζι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 18-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε σταδιακά τον λεμονοχυμό, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Παίρνουμε δόσεις ζεστού ζωμού από την κατσαρόλα, αδειάζουμε στο αυγολέμονο και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά, ώστε να πάει παντού και να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υγρά.
- Αφήνουμε, την κοτόσουπα με μαρούλι, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο, 5 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα