Δείτε τη συνταγή
Η μακαρονοσαλάτα γίνεται με πολλές παραλλαγές. Αν η νηστεία το επιτρέπει, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα τυριά, όπως φέτα ή κίτρινα τυριά. Ταιριάζουν επίσης τα αλίπαστα, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, μήλα, εσπεριδοειδή, ροδάκινα), αλλά και φρέσκα λαχανικά όπως κολοκυθάκια.
Υλικά
Μερίδες: 4-5 διακονιές
- 500 γρ. μικρά ζυμαρικά (π.χ. κοφτό μακαρονάκι, κοχυλάκι, στριφτά, βίδες, φιογκάκια ή άλλο μικρόσχημο)
- 500 γρ. αγγούρια, σε μικρούς κύβους
- 250 γρ. πιπεριές σε διάφορα χρώματα, σε μικρούς κύβους
- 125 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (ή ξερά κρεμμύδια σε μικρά καρέ)
- 125 γρ. διάφορα ανάμεικτα τουρσιά, χοντροκομμένα
- 500 γρ. ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες, σε μικρούς κύβους
- 1 καρότο τριμμένο
- 1-2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1/4 νεροπότηρο πετιμέζι
- 1/2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
- 1/4 νεροπότηρο κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ταχίνι, αν κάνουμε άλαδη νηστεία (ή 125 ml ελαιόλαδο)
- 1/4 νεροπότηρο ψιλοκομμένος μαϊντανός
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη μακαρονοσαλάτα βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε, να «κρατάνε» λίγο.
- Τα σουρώνουμε και τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
- Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ταχίνι ή το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Αν κάνουμε άλαδη νηστεία, προσθέτουμε το ταχίνι σταδιακά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.
- Αν η νηστεία το επιτρέπει, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τη μακαρονοσαλάτα στο ψυγείο για να κρυώσει και τη σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα ή σε πιατέλα, στο κέντρο του τραπεζιού.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα