Style 22.03.2025, 21:48

Μακαρονοσαλάτα νηστίσιμη

Δείτε τη συνταγή 

Η μακαρονοσαλάτα γίνεται με πολλές παραλλαγές. Αν η νηστεία το επιτρέπει, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα τυριά, όπως φέτα ή κίτρινα τυριά. Ταιριάζουν επίσης τα αλίπαστα, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, μήλα, εσπεριδοειδή, ροδάκινα), αλλά και φρέσκα λαχανικά όπως κολοκυθάκια.

Υλικά
Μερίδες: 4-5 διακονιές

  • 500 γρ. μικρά ζυμαρικά (π.χ. κοφτό μακαρονάκι, κοχυλάκι, στριφτά, βίδες, φιογκάκια ή άλλο μικρόσχημο)
  • 500 γρ. αγγούρια, σε μικρούς κύβους
  • 250 γρ. πιπεριές σε διάφορα χρώματα, σε μικρούς κύβους
  • 125 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (ή ξερά κρεμμύδια σε μικρά καρέ)
  • 125 γρ. διάφορα ανάμεικτα τουρσιά, χοντροκομμένα
  • 500 γρ. ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες, σε μικρούς κύβους
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1-2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1/4 νεροπότηρο πετιμέζι
  • 1/2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  • 1/4 νεροπότηρο κάππαρη, ξαλμυρισμένη
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ταχίνι, αν κάνουμε άλαδη νηστεία (ή 125 ml ελαιόλαδο)
  • 1/4 νεροπότηρο ψιλοκομμένος μαϊντανός

Διαδικασία

  • Για να ετοιμάσουμε τη μακαρονοσαλάτα βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε, να «κρατάνε» λίγο.
  • Τα σουρώνουμε και τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
  • Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ταχίνι ή το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά.
  • Αν κάνουμε άλαδη νηστεία, προσθέτουμε το ταχίνι σταδιακά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.
  • Αν η νηστεία το επιτρέπει, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τη μακαρονοσαλάτα στο ψυγείο για να κρυώσει και τη σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα ή σε πιατέλα, στο κέντρο του τραπεζιού.

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα