Τουρισμός: Όπως και πέρσι, η χειμερινή σεζόν φαίνεται ότι λειτουργεί σαν βαρόμετρο και τα έως τώρα στοιχεία φανερώνουν μια ισχυρή δυναμική για του μήνες που ακολουθούν
Με το δεξί και φέτος ο Τουρισμός… Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις ότι το 2024 θα ήταν καλύτερο από το 2023, έστω όχι ισομερώς κατανεμημένο σε προορισμούς και περιφέρειες. Οι προβλέψεις για το 2025 είναι ότι οι τουριστικές εισπράξεις θα πάνε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ πάνω, δηλαδή στα 23 δισ. ευρώ, παρά το ότι η παρουσία του Εγκέλαδου ρίχνει βαριά σκιά πάνω από τη ναυαρχίδα των Κυκλάδων.
Όπως και πέρσι, η χειμερινή σεζόν φαίνεται ότι λειτουργεί σαν βαρόμετρο και τα έως τώρα στοιχεία φανερώνουν μια ισχυρή δυναμική για του μήνες που ακολουθούν. Κοινώς, επιβεβαιώνεται για μια ακόμα χρονιά ότι η σεζόν ξεκινά πολύ νωρίτερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker, τη χειμερινή σεζόν- που εκτείνεται από το Νοέμβριο του 2024 ως και το Μάρτιο του 2025- ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις είναι 16% πάνω σε σχέση με πέρσι. Ειδικά όσον αφορά στο Μάρτιο, που είναι μπροστά μας, η αύξηση είναι της τάξης του 13,8%. Σε σχέση με τις κρατήσεις ως τέλος Δεκεμβρίου, συνολικά καταγράφεται μια άνοδος της τάξης του 32,9%, με τους επισκέπτες από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία να δίνουν το… ρυθμό.
Σημειωτέον, οι ανταγωνίστριες χώρες, δηλαδή Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, «βλέπουν» ηπιότερη άνοδο κρατήσεων και συγκεκριμένα 1,5%, 6% και 0,5% αντιστοίχως.
Οι κρατήσεις από ΗΠΑ επί του παρόντος κινούνται χαμηλότερα από την περσινή χειμερινή σεζόν (1,6%), ωστόσο εκτιμάται ότι η εικόνα λίαν συντόμως θα αναστραφεί. Η περσινή χρονιά έκλεισε, άλλωστε, με αύξηση κατά 10% των Αμερικανών επισκεπτών, οι οποίοι διαθέτοντας και πιο «βαρύ» πορτοφόλι, άφησαν περίπου 1,6 δισ ευρώ, δηλαδή 15,1% παραπάνω από το 2023.
Το ενδιαφέρον των Αμερικανών και για τη φετινή χρονιά επιβεβαιώνεται και από τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ. Συγκεκριμένα, σχετικά με τις χώρες του εξωτερικού που σκέφτονται οι υπό μελέτη αγορές να επισκεφθούν τους επόμενους 12 μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 13 η θέση για την αγορά των ΗΠΑ, στην 32η θέση για την αγορά της Κίνας, στην 36η θέση για την αγορά της Ινδίας και στην 10η θέση για την αγορά της Αυστραλίας. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η διαφορά σε προτίμηση μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που προηγούνται κατά μια ή δυο θέσεις, για την αγορά των ΗΠΑ είναι της τάξεως της 1 ποσοστιαίας μονάδας.
Οι τάσεις
Τα δεδομένα του 2024 αποπνέουν θετική διάθεση για την τουριστική κίνηση στην Ευρώπη, καθώς, παρά τις οικονομικές πιέσεις και τις μειώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των Ευρωπαίων, ο τουρισμός παραμένει ισχυρός. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση της ζήτησης εκτός της κύριας τουριστικής περιόδου (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος), κάτι που ήδη έχει αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρει το Greek Hotelier, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) δημοσίευσε την έκθεσή της για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας μια σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη παρά τις προκλήσεις που προέρχονται από την οικονομία, τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 6,3% σε σχέση με το 2019 και κατά 6,7% σε σχέση με το 2023, ενώ οι διανυκτερεύσεις σημείωσαν αύξηση 5,9% σε σχέση με το 2019 και 4,8% σε ετήσια βάση.
Η οικονομική αβεβαιότητα και η αύξηση των τιμών των ταξιδιών οδήγησαν τους τουρίστες να αναζητούν προορισμούς που προσφέρουν καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική τουριστική δαπάνη στην Ευρώπη για το 2024 εκτιμάται στα 705 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,8% σε σχέση με το 2023, με τη Δυτική Ευρώπη να απορροφά σχεδόν το 75% αυτής της δαπάνης.
Με πληροφορίες του economistas.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα