Ηράκλειο 24.02.2025, 16:18

«Μελίγυρις»: Μια γλυκιά συνήθεια με… άρωμα Κρήτης

Η μονάδα της «Μελίγυρις» στο Αρκαλοχώρι και το πρότζεκτ των 2.000 τ.μ. στο Καστέλι

Ερωτευμένη με τον μαγικό κόσμο των μελισσών εδώ και έναν αιώνα, δηλώνει η οικογένεια Στεφανάκη, με το μοναδικό της μέλι να γλυκαίνει την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων σε κάθε γωνία της γης. Η συνταγή της επιτυχίας; «Μεράκι και αργά και σταθερά βήματα», αποκαλύπτει ο γεωπόνος με εξειδίκευση στη μελισσοκομία και τον ποιοτικό έλεγχο μελιού, Μανόλης Στεφανάκης, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της κρητικής μελισσοκομικής μονάδας «Μελίγυρις».

Ακολουθώντας την οικογενειακή μελισσοκομική παράδοση των 100 και πλέον ετών, η «Μελιγύρις» έχει καταφέρει σήμερα να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, αποτελώντας την πρώτη επιλογή καταναλωτών σε πολλές αγορές της Ευρώπης, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στο Κατάρ μέχρι και στην Ιαπωνία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η εξωστρέφεια τροφοδοτεί το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της, αν και το ποιοτικό μέλι που παράγει, κυρίως από άγρια κρητικά βότανα, αποτελεί ακόμα και σήμερα οδηγό για τους περισσότερους μελισσοκόμους στη χώρα μας.

 

Η μονάδα στο Αρκαλοχώρι και το πρότζεκτ των 2.000 τ.μ.

Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης έχει ρίζες στη δεκαετία του 1900, όταν ο Γιάννης Βαμβουκάκης έστησε τα πρώτα του μελίσσια στην ενδοχώρα του Ηρακλείου. Την αγάπη του για το καλό μέλι κληροδότησε στον εγγονό του Μανόλη Στεφανάκη, ο οποίος – με τη σημαντική συνδρομή και τις γνώσεις του πεθερού του επίσης γεωπόνου μελισσοκόμου, Μανόλη Κοζυράκη – το 2002, έναν χρόνο πριν γεννηθεί η πρώτη του κόρη, Νεφέλη, ξεκίνησε μια μικρή μονάδα στο Αρκαλοχώρι, η οποία έμελλε να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα brands.

«Με πολύ δουλειά και μεράκι στη «Μελίγυρις» καταφέραμε ύστερα από 20 και πλέον χρόνια να μας αναγνωρίζουν ως μία από τις καλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα», λέει με περηφάνια στο cretaone.gr ο κ. Στεφανάκης. Όπως σημειώνει, τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της «Μελίγυρις» είναι αλματώδης, με την εταιρεία να βρίσκεται σήμερα εν μέσω μιας τεράστιας επένδυσης: Την ανάπτυξη της υπερσύγχρονης εγκατάστασης κοντά στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, έκτασης 2.000 τ.μ.

 

«Χάρη στη σκληρή δουλειά και την καινοτομία που μας διακρίνει χρονιά με τη χρονιά αναπτυσσόμαστε, κυρίως στο εξωτερικό, και είμαστε ευτυχείς με τη σταθερά ανοδική πορεία της εταιρείας. Αλλά, το κυριότερο, νιώθουμε ηθική ικανοποίηση για το ποιοτικό προϊόν που προσφέρουμε στον καταναλωτή», υπογραμμίζει ο κ. Στεφανάκης.

«Απέδωσε το ρίσκο»

Η «Μελίγυρις» φιλοδοξεί μέχρι το 2027 να θέσει σε λειτουργία τη νέα της μονάδα στο Καστέλι. Η μονάδα θα είναι επισκέψιμη για το κοινό, φιλοξενώντας σεμινάρια γευσιγνωσίας και… οργανώνοντας «ταξίδια» γνώσης για το μέλι και την πλούσια διατροφική του αξία. «Το 2020 υποβάλαμε αίτηση στο Leader για μία επένδυση σε ιδιόκτητο οικόπεδο αρκετά κοντά στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο στο Καστέλι, με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης μονάδας, στην οποία θα ενσωματώνεται η παραγωγική διαδικασία», εξηγεί ο κ. Στεφανάκης.

«Οταν υποβάλαμε το επενδυτικό μας σχέδιο προς αξιολόγηση στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου νιώθαμε μια μικρή ανασφάλεια. Ωστόσο, οι δεύτερες σκέψεις κάμφθηκαν και με τη συνδρομή της Eurobank η οποία πίστεψε από την πρώτη στιγμή στην επένδυσή μας. Και όπως όλα δείχνουν, το ρίσκο φαίνεται να «βγαίνει», καθώς η μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει το 2027, όταν θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό και το διεθνές αεροδρόμιο», προσθέτει.

Στη νέα μονάδα της «Μελίγυρις» προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας βοτανικός κήπος με φυτά από όλη την Κρήτη, στα πρότυπα του «Σταύρος Νιάρχος».

 

Ο κ. Στεφανάκης εξηγεί στο cretaone.gr πως στο νέο πρότζεκτ θα «ανθίσει» και ο Τουρισμός Εμπειρίας, ο οποίος κερδίζει συνεχώς έδαφος στη χώρα μας. «Ευελπιστούμε να συνεργαστούμε με ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί, ώστε να δεχόμαστε στον νέο μας χώρο επισκέπτες τους και να τους «εκπαιδεύουμε», προσφέροντάς τους μια ολιστική ταξιδιωτική εμπειρία.

«Σε αυτό το πλαίσιο στοχεύουμε ακόμα και σε transit πτήσεις, δηλαδή ταξιδιώτες που μπορούν να επισκέπτονται για λίγες ώρες τη μονάδα μας μια γαστρονομική ξενάγηση ή ακόμα και εξατομικευμένες περιηγήσεις στις εγκαταστάσεις μας», τονίζει ο κ. Στεφανάκης.

Μανόλης Στεφανάκης Ο κ. Μανόλης Στεφανάκης

 

Η νέα μονάδα θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες. Οι επισκέπτες, αντί να περιμένουν την πτήση τους στις αίθουσες στο νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, θα προτιμήσουν μία πριβέ εμπειρία που θα περιλαμβάνει την επίσκεψη σε ένα «παρθένο» λόφο σε απόσταση αναπνοής από τον αερολιμένα, συνδυαστικά με ένα ‘’honey tasting tour’’, ένα ταξίδι γνωριμίας με τη διαδικασία παραγωγής του μελιού.

Τι είναι αυτό που κάνει τη «Μελίγυρις» ξεχωριστή;

Το μικροκλίμα και τα σπάνια άγρια βότανα της Κρήτης δημιουργούν τον ιδανικό συνδυασμό για την παραγωγή ενός ποιοτικού μελιού, με μοναδικά χαρακτηριστικά και ευεργετικές ιδιότητες.

Η γκάμα των προϊόντων της εταιρείας, εκτός από τις συσκευασίες δώρων, αποτελείται από 9 κύριους κωδικούς μελιού, όλοι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Μελι του Δάσους, Βελανιδιά & Καστανιά, Μέλι του Δάσους, Πευκοθύμαρο, Μέλι των Δασών με τις Κουμαριές, Mέλι των Βουνών με Αγριοκερασιές & Αγριοθύμαρα, Μέλι από Βουνοκορφές με Λεβάντα, Μέλι από Βουνοκορφές με Μαλοτήρα (Τσάι του βουνού), Μέλι απο Βουνοκορφές με Ασπροθύμαρο, Μέλι από Βουνοκορφές με Άγριο Θυμάρι και Μέλι του Κάμπου με Λεμονιές & Πορτοκαλιές.

 

Από το πλούσιο «καλάθι» της εταιρείας ξεχωρίζει το βραβευμένο «μέλι με μαλοτήρα». Πρόκειται για ένα σπάνιο κρητικό βότανο, γνωστό ως το «τσάι του βουνού της Κρήτης», με πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Στεφανάκης, «τα ελληνικά τρόφιμα έχουν μέλλον απλά πρέπει να τα αναδείξεις. Σημασία για εμάς έχει πάνω από όλα η ποιότητα. Και σε αυτό το πλαίσιο, η μονάδα μας διαθέτει πιστοποίηση ασφάλειας τροφίμων IFS από την ΤUV NORD, καθώς και ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου».

Η νέα γενιά μπαίνει δυναμικά και βάζει ψηλά τον πήχη

Τα σχέδια της «Μελίγυρις» για νέα προϊόντα και επενδύσεις δεν σταματούν εδώ. Στο τιμόνι της επιχείρησης θα βρεθεί σύντομα η γεμάτη όνειρα και όρεξη για δουλειά, Νεφέλη Στεφανάκη, η οποία επί χρόνια έχει μάθει δίπλα στον καλύτερο, τον πατέρα της Μανόλη. «Στόχος μας είναι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις πάντα… με αργά και σταθερά βήματα», τονίζει στο cretaone.gr. Άλλωστε η αγάπη της για το μέλι και οι σπουδές της στην Επικοινωνία, το Μάρκετινγκ και στην Επιστήμη Τεχνολογίας Τροφίμων, αποτελούνεχέγγυο για νέες επιτυχίες και προϊόντα με την υπογραφή «Μελίγυρις»!

Η κ. Νεφέλη Στεφανάκη Η κ. Νεφέλη Στεφανάκη

 


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα