Τη Δευτέρα η κηδεία του θρύλου του ελληνικού ποδοσφαίρου – Οι δύο γάμοι, οι κόρες που απέκτησε και η σύζυγος που έμεινε μαζί του μέχρι το τέλος
Ο Μίμης Δομάζος, ο εμβληματικός «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Το πρωί της Τετάρτης, 22 Ιανουαρίου 2025, ενώ βρισκόταν έξω από διαγνωστικό κέντρο στο Χαλάνδρι, υπέστη ανακοπή καρδιάς. Παρά τις άμεσες προσπάθειες ανάνηψης και τη μεταφορά του στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου νοσηλεύτηκε διασωληνωμένος, δεν κατάφερε να επανέλθει και άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής, 24 Ιανουαρίου 2025.
Η κηδεία του “στρατηγού” θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας (27/01, 15:00), ενώ η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη από το πρωί (09:00) της ίδιας ημέρας.
Η καριέρα του Μίμη Δομάζου υπήρξε θρυλική και ανεξίτηλη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, κατέκτησε 9 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ένα ακόμη πρωτάθλημα με την ΑΕΚ. Η ηγετική του παρουσία και η απαράμιλλη ικανότητά του στο γήπεδο τον καθιέρωσαν ως έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της χώρας.
Ο ίδιος μιλώντας πριν από μερικούς μήνες στην εκπομπή «Στούντιο» 4, γύρισε το χρόνο πίσω και αναφέρθηκε στα πρώτα του βήματα, εξηγώντας πως ξεκίνησε από τις αλάνες των Αμπελοκήπων και κατάφερε να βρεθεί στον τελικό του Γουέμπλεϊ.
«Στην αλάνα έμαθα εγώ μπάλα! Απέναντι από τον Παναθηναϊκό. Εκεί κατεβαίναμε και παίζαμε εμείς. Χώμα ήταν τότε, δεν υπήρχε κάτι. Όταν σχόλαγα από το σχολείο, πηγαίναμε εκεί, βγάζαμε τις τσάντες και παίζαμε μπάλα. Έτσι ξεκίνησα, από τον δρόμο. Είχα το ταλέντο, δεν με έμαθε κανείς μπάλα, μόνος μου έμαθα.
Το γήπεδο υπήρχε εκεί, αλλά δεν είχε χόρτο. Ξεκίνησα από τη Άμυνα Αμπελοκήπων, δίπλα στον Παναθηναϊκό. Κάναμε εκεί προπόνηση. Οπότε παίζαμε στο δρόμο, μας έδιναν το γήπεδο και κάναμε και καμιά προπόνηση. Επειδή είχε χώμα και δεν είχε το γρασίδι, δεν θα χαλούσαμε τίποτα, έτσι μας άφηναν», είχε πει ο αξέχαστος «Στρατηγός».
«Αν δεν χώριζαν οι γονείς μου δεν θα γινόμουν ποδοσφαιριστής»
Ο ίδιος παραδεχόταν ότι δεν ήταν καλός μαθητής και υποστήριζε ότι αν δεν είχαν χωρίσει οι γονείς του δεν θα είχε γίνει ποδοσφαιριστής.
«Εγώ ήμουν τυχερός γιατί γεννήθηκα στους Αμπελοκήπους, στα Τουρκοβούνια κι όταν χώρισε η μάνα μου με τον πατέρα μου, 10 χρονών ήμουν, έμεινα με τη μητέρα μου στην αδελφή της, δίπλα στον Παναθηναϊκό. Μας φιλοξενούσε κι έτσι έγινα ποδοσφαιριστής. Ο πατέρας μου δεν ήθελε να παίξω μπάλα. Αν καθόμουν και δεν χώριζαν οι γονείς μου, πιστεύω δεν θα γινόμουν ποδοσφαιριστής. Ούτε η μητέρα μου ήθελε να παίζω, γιατί φοβόταν μη χτυπήσω. Όταν πήγα στην Άμυνα Αμπελοκήπων, για να με βάλουν να παίξω, ήμουν 14 ετών τότε, με έγραψαν 16 στα δελτία για να παίζω στο πρωτάθλημα της Άμυνας. Ο πατέρας μου δεν ερχόταν να με δει, ήρθε αργότερα.
«Όταν υπέγραψα στον Παναθηναϊκό, είχα μείνει σε δύο μαθήματα τότε στο σχολείο κι έφυγα. Ένας διευθυντής φώναξε τη μάνα μου τον τελευταίο χρόνο και της είπε “πάρτον από εδώ. Αυτός δεν διαβάζει, δεν κάνει τίποτα. Θα γίνει λούστρος. Αυτός όλο μπάλα θέλει να παίζει κάθε μέρα”. Κι έτσι έφυγα. Είχα μείνει σε δύο μαθήματα. Πώς αλλάζει όμως ο καιρός; Μετά από ένα τρίμηνο, τετράμηνο, η σχολή, η Σεβαστούπολη, έπρεπε να παίξει με μια άλλη σχολή και με φωνάζει ο διευθυντής και μου λέει: “Έλα να γράψεις και να σου δώσω και το δίπλωμα”, του απαντώ: “αφού δεν ξέρω τίποτα”, “θα σου τα γράψουμε μόνοι μας”, λέει. Δεν πήγα γιατί είμαι πάρα πολύ σκληρός. Είμαι πάρα πολύ εγωιστής κι έτσι δεν το πήρα ποτέ το απολυτήριο».
Οι λεγόμενοι «ψαράδες», οι σκάουτερ της εποχής εντοπίζουν του ταλέντο του 15χρονου Μίμη. Εκείνοι μπορούσαν να διακρίνουν τότε ότι το μέλλον του πιτσιρικά με τα κοντά παντελονάκια είναι προδιαγεγραμμένο!
«Αγαπούσα το ποδόσφαιρο, αλλά δεν έλεγα ότι θα γίνω και πλούσιος, γιατί εκείνη την εποχή από το ποδόσφαιρο δεν έπαιρνες λεφτά. Οι άλλοι πίστευαν ότι θα γίνω σημαντικός, όχι εγώ. Με έβλεπαν, οι λεγόμενοι “ψαράδες” στο δρόμο που έπαιζα, κι έλεγαν “ο μικρός αυτός κάποτε θα γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής”. Ξυπόλητοι παίζαμε, με το τόπι. Ένας μεγάλος προπονητής τότε ο Γκλίσοβιτς, κάθε μεσημέρι ερχόταν και με έβλεπε να παίζω. Και μια μέρα με πήρε στη θύρα 13. Εγώ ήμουν 15 χρονών τότε. Μου λέει “έλα στον Παναθηναϊκό”, “δεν έρχομαι” του απαντώ, εγώ αγαπώ την “Άμυνα”», είχε εξομολογηθεί ο Μίμης Δομάζος .
Η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό με αμοιβή… μια πορτοκαλάδα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και τρόπος που έγινε η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό. Ο νεαρός Μίμης με αντάλλαγμα μια πορτοκαλάδα θα φορέσει την πράσινη φανέλα.
«Εργάστηκα για πέντε μήνες στην Ιζόλα, ως οξυγονοκολλητής. Βοηθός ήμουν. Μετά υπέγραψα στον Παναθηναϊκό κι έφυγα. Η Άμυνα πήρε μια εμφάνιση κι εγώ μια πορτοκαλάδα, όταν υπέγραψα. Δεν έδιναν λεφτά τότε. Πάντα ήξερα ότι είμαι καλός στο ποδόσφαιρο. Όταν έμπαινα στο γήπεδο, δεν λογάριαζα κανέναν, ήμουν εγωιστής. Υπάρχει ποδοσφαιριστής στον κόσμο που προετοιμαζόταν από τη Δευτέρα για να παίξει την Κυριακή; Δεν κουραζόμουν σωματικά, μόνο το μυαλό μου. Σκεφτόμουν τις κινήσεις μου, των συμπαικτών και των αντιπάλων μου. Υπάρχει ποδοσφαιριστής στον κόσμο που χάνει 4 κιλά όταν παίζει; Έτρεχα παντού. Το βιοτικό μας επίπεδο καλυτέρευσε μετά.
Το ποδόσφαιρο ήταν το πάθος του, η μπάλα η αγάπη του και οι κινήσεις του στον επόμενο αγώνα ήταν η μοναδική του σκέψη. Όπως είχε πει μάλιστα ό ίδιος, για να είναι σε φόρμα έκανε ασκητική ζωή, μακριά από καταχρήσεις.
«Η αναγνωρισιμότητα δεν με ενδιέφερε. Εγώ δεν ήμουν star. Δεν με ένοιαζε. Εμένα με ένοιαζε να μπω στο γήπεδο, να ιδρώσω τη φανέλα, να παίξω για τον κόσμο και να είμαι πρώτος. Έπαιζα 22 χρόνια. Είναι πάρα δύσκολο να είσαι πρώτος τόσα χρόνια. Έκανα ζωή ασκητική. Κοιμόμουν από τις 19:00. Δεν έπινα, δεν κάπνιζα. Καφέ δεν έχω πιει. Τότε, στον Παναθηναϊκό, ο αρχηγός έκανε εφόδους στα σπίτια μας για να μη βγαίνουμε εξω τα βράδια. Από εμένα δεν πέρασε ποτέ κανένας γιατί ήξεραν ότι θα κοιμόμουν νωρίς. Εγώ ήμουν ερωτευμένος με τη μπάλα! Αυτή είχα στο μυαλό μου, διαρκώς! Η προσωπική μου ζωή έμπαινε σε δεύτερη μοίρα», είχε παραδεχτεί.
Οι δύο γάμοι, οι κόρες που απέκτησε και η σύζυγος που έμεινε μαζί του μέχρι το τέλος
Ο θάνατος του Μίμη Δομάζου, ενός από τους μεγαλύτερους θρύλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, βύθισε σε θλίψη τον αθλητικό κόσμο. Ο αγαπημένος «Στρατηγός» του Παναθηναϊκού έφυγε από τη ζωή, το πρωί της Παρασκευής, σε ηλικία 83 ετών. Ο Μίμης Δομάζος υπέστη ανακοπή έξω από διαγνωστικό κέντρο στο Χαλάνδρι και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», δίνοντας μάχη για τη ζωή του. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατάφερε να ξεπεράσει την κρίσιμη κατάσταση.
Ο Μίμης Δομάζος έζησε δύο μεγάλες αγάπες και απέκτησε μία ευτυχισμένη οικογένεια. Ο πρώτος του γάμος ήταν με τη σπουδαία ερμηνεύτρια Βίκυ Μοσχολιού, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, τη Ράνια (γεννημένη το 1967) και την Ευαγγελία (γεννημένη το 1968). Αργότερα, παντρεύτηκε την Ηώ Θεοδώρου, αποκτώντας την τρίτη του κόρη, την Πόπη Δομάζου, η οποία ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της, καθώς δραστηριοποιείται στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.
Ο πρώτος γάμος με τη Βίκυ Μοσχολιού
Την 1η Μαΐου 1967, την ημέρα του γάμου τους, περίπου 30.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους από το Σύνταγμα μέχρι τη Μητρόπολη Αθηνών, επιθυμώντας να δουν από κοντά το ζευγάρι. Η κοσμοσυρροή προκάλεσε καθυστέρηση στην άφιξη της Βίκυς Μοσχολιού, με το αυτοκίνητο να δυσκολεύεται να φτάσει στην εκκλησία. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, όταν τελικά έφτασε, χρειάστηκε η βοήθεια ενός παλαιστή, για να ανοίξει δρόμο ανάμεσα στο πλήθος.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, η κατάσταση παρέμεινε. Οι 7.000 μπομπονιέρες, διακοσμημένες με το κλειδί του σολ και το τριφύλλι του Παναθηναϊκού, δεν ήταν αρκετές για τον τεράστιο αριθμό παρευρισκομένων. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι κοπέλες που τις μοίραζαν αναγκάστηκαν να τις ρίχνουν στον αέρα για να αποφύγουν το πλήθος.
Κατά την έξοδο της Βίκυς Μοσχολιού και του Μίμη Δομάζου από την εκκλησία, μέσα στη μεγάλη αναστάτωση, η βέρα της νύφης έπεσε από το χέρι της, πράγμα που θεωρήθηκε κακός οιωνός για το ζευγάρι. Ευτυχώς, βρέθηκε μερικές ώρες αργότερα και της επιστράφηκε.
Η αγάπη του ζευγαριού ολοκληρώθηκε με τον ερχομό των παιδιών του. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους, η Βίκυ Μοσχολιού ήταν έγκυος, όμως είχε επιλέξει να το κρατήσει μυστικό, μοιραζόμενη το νέο μόνο με τον αγαπημένο της. Στις 15 Οκτωβρίου 1967, γέννησε την πρώτη της κόρη, τη Ράνια, ενώ σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, στις 11 Δεκεμβρίου 1968, ήρθε στον κόσμο και η δεύτερη κόρη της, η Βαγγελίτσα.
Στις 14 Μαΐου του 1973, η Βίκυ Μοσχολιού γέννησε κι ένα αγοράκι, το οποίο δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Η τραγουδίστρια μπήκε στο μαιευτήριο στον όγδοο μήνα της κύησης, λόγω πόνων και η μαία προκάλεσε πρόωρο τοκετό. Όταν γεννήθηκε το μωρό, έπρεπε να μπει σε θερμοκοιτίδα. Ωστόσο, θερμοκοιτίδα δεν υπήρχε τότε σε όλα τα μαιευτήρια, με τον Μίμη Δομάζο να σπεύδει στο «Παίδων» για να βρει μία. Ο χρόνος όμως, που μεσολάβησε, αποδείχτηκε μοιραίος για το μωρό. Τρεις ημέρες αργότερα το ζευγάρι έχασε το παιδί του, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη.
Aν και κατάφεραν μετά από πολύ καιρό να απαλύνουν τον πόνο, Μοσχολιού και Δομάζος δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από άλλες προκλήσεις που εμφανίστηκαν στη ζωή τους. Οι έντονοι ρυθμοί, οι συνεχείς αγώνες του Μίμη Δομάζου και οι καλλιτεχνικές υποχρεώσεις της Βίκυς Μοσχολιού, έφεραν φθορά στη σχέση τους. Το 1978, ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους, μια είδηση που συγκλόνισε τους θαυμαστές τους. Ωστόσο, παρέμειναν η αγάπη και ο αλληλοσεβασμός.
Ο δεύτερος γάμος με την Ηώ Θεοδώρου
Λίγα χρόνια μετά τον χωρισμό του με τη Βίκυ Μοσχολιού, ο Μίμης Δομάζος γνώρισε την Ηώ Θεοδώρου ένα ανοιξιάτικο απόγευμα Πρωτομαγιάς, όπως είχε πει ο ίδιος σε δηλώσεις του. Εκείνη ήταν τότε νεαρή φοιτήτρια, γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίες, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην κορυφή της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Η πρώτη τους συνάντηση, που έγινε μέσω κοινής παρέας, γέννησε μια ακαριαία σύνδεση, που έμελλε να τους ενώσει για πάντα, με την αγαπημένη του Ηώ, να μένει στο πλευρό του μέχρι το τέλος της ζωής του.
Η σχέση τους χτίστηκε πάνω στην αμοιβαία εκτίμηση και την αγάπη. Η Ηώ Θεοδώρου, εντυπωσιασμένη από τη σεμνότητα και την αυθεντικότητα του Μίμη Δομάζου, αποφάσισε να αφήσει τις σπουδές της για να σταθεί στο πλευρό του. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος: «Γνωριστήκαμε μία Πρωτομαγιά μέσω παρέας. Είχε περάσει Ιατρική και Καλών Τεχνών, αλλά τα άφησε όλα όταν γνωριστήκαμε. Ήμουν 38 ετών όταν τη συνάντησα. Εκείνη είναι πιο μικρή. Παντρευτήκαμε και κάναμε μια κόρη, την Πόπη. Έχω δύο ακόμα κόρες από τον πρώτο μου γάμο με τη Βίκυ Μοσχολιού».
Ο γάμος τους έγινε στο Ψυχικό, παρουσία αγαπημένων φίλων και συγγενών, με κουμπάρους τον Γιάννη και την Ντίνα Πάριου. Η οικογένειά τους μεγάλωσε με τη γέννηση της κόρης τους, Πόπης, που έφερε ακόμα περισσότερη χαρά στη ζωή τους. Η Πόπη Δομάζου ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της στη δημοσιογραφία, αποφεύγοντας όμως τον αθλητικό τομέα, θέλοντας να χαράξει τη δική της πορεία. «Το επίθετο του πατέρα μου είναι βαρύ και δύσκολο και δεν ανοίγει πάντα πόρτες. Δούλεψα πάρα πολύ στη ζωή μου για να δείξω ότι σαν Πόπη προχωράω και μπορώ να κάνω πράγματα, όχι σαν Δομάζου», είχε δηλώσει.
Ο Μίμης Δομάζος με τη σύζυγό του, Ηώ Θεοδώρου
Πριν περίπου έναν χρόνο, πατέρας και κόρη εμφανίστηκαν μαζί στην εκπομπή «Στούντιο 4», όπου μίλησαν για τη σχέση τους. Η Πόπη Δομάζου είχε πει: «Όταν λέω το όνομά μου, υπάρχει ένας μεγάλος ενθουσιασμός. “Ο πατέρας σου είναι ο Μίμης Δομάζος;” με ρωτάνε. Είναι γνωστός ακόμα και στις μικρότερες ηλικίες, και αυτό με συγκινεί».
Η ίδια αποκάλυψε ότι ο Μίμης Δομάζος κυνήγησε με επιμονή τη μητέρα της για να την κατακτήσει. «Την έπαιρνε τηλέφωνο στο πατρικό της για να δει αν είναι σπίτι. Ήταν δύσκολη σαν άνθρωπος, αλλά τον λύγισε η επιμονή του. Είναι και ωραίος άντρας! Παρ’ όλα αυτά, “στρατηγός” στο σπίτι είναι η μαμά», είχε δηλώσει η Πόπη Δομάζου.
Από τη μεριά του, ο Μίμης Δομάζος περιέγραφε την οικογένειά του ως το «λιμάνι» του. «Είναι ωραία τα 40 χρόνια γάμου. Η Ηώ μου έδωσε την αγάπη στο σπίτι. Είναι μια γυναίκα που δεν μπορείς να τη βάλεις σε καλούπι. Παραμένω θαυμαστής της μέχρι τώρα γιατί είναι και πάρα πολύ όμορφη. Είναι ίδια με την Πόπη. Στη ζωή μου ήθελα τη σταθερότητα, γιατί μεγαλώνοντας κάτι θέλει ο καθένας. Ο γάμος μου είναι πετυχημένος πάρα πολύ και είμαι ευτυχισμένος» , είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του.
Πηγή: newsit.gr, protothema.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα