Η εκτίμηση του φαινομένου θα είναι καθημερινή τόνισε ο πρωθυπουργός
Στην αξία της Πολιτικής Προστασίας σε φαινόμενα όπως αυτό που βιώνει τις τελευταίες μέρες η Σαντορίνη, στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης των επιστημόνων το μεσημέρι της Τετάρτης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους κατοίκους των νησιών που βρίσκονται στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας να είναι ψύχραιμοι να συνεργάζονται με τις Αρχές.
«Έχουμε μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα και συνεργαζόμαστε σταθερά με τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο. Η Σαντορίνη είναι ένα γεωλογικό εργαστήριο που προκαλεί το ενδιαφέρον. Η κινητοποίηση δεν είναι της στιγμής, γίνεται σταθερά εδώ και δεκαετίες. Είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς δεκαετιών» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Η κοινότητα να ακούει τους επιστήμονες. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτα δεδομένα, ούτε να κάνει πρόβλεψη, αλλά οι ανωτέρω επιστήμονες εξήγησαν με απλά λόγια τα τρία διακριτά φαινόμενα που έχουμε τώρα: την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Νέα Καμένη, που δεν είναι καινούρια, την σταθερή δραστηριότητα στο ηφαίστειο του Κολούμπου, που την παρακολουθούμε χρόνια, και το τεκτονικό φαινόμενο που μας ανησυχεί, τη δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου, που έχει δώσει τις περισσότερες δονήσεις. Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι σήμερα, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει πρόβλεψη».
«Να έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες. Είναι σαφές ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός. Τα επιχειρησιακά σχέδια έχουν αυτή τη στιγμή υλοποιηθεί, ώστε να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Έχουμε κάνει μεγάλη άσκηση στην Κρήτη, η Πολιτική Προστασία πρέπει να γίνει κουλτούρα, ώστε η κοινωνία να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσεις με αποτελεσματικότητα. Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε τις επόμενες μέρες, με την ελπίδα τα πράγματα να πάνε καλύτερα και να έχουμε εκτόνωση του φαινομένου. Κλείνω με την παρότρυνση για τους νησιώτες μας, να είναι ψύχραιμοι να συνεργάζονται με τις Αρχές και η εκτίμηση για το φαινόμενο θα είναι καθημερινή» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Παπαζάχος: Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό – Η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται
Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας, μίλησε για την εξέλιξη της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες και για το ηφαίστειο της Σαντορίνης κατά την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ακόμη και σε μια ηφαιστειακή έκρηξη Σαντορίνη μιλάμε για ήπια φαινόμενα. Φαινόμενα τα οποία κάτοικοι χωρίς πολιτική προστασία μπόρεσαν να διαχειριστούν με πολύ μεγάλη επιτυχία τον 20ο αιώνα. Θα είμαστε μάλλον πολύ λιγότεροι αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε το αντίστοιχο ακόμα και σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο φυσικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, απλά υπάρχει μια παραφιλολογία σε σχέση με το ηφαίστειο», ανέφερε αρχικά και στη συνέχεια σημείωσε:
«Το 2023 δεν είχαμε πολλούς σεισμούς μέσα στην καλντέρα. Κάποιοι σεισμοί σημειώθηκαν μόνο βορειοανατολικά από την Σαντορίνη, την περιοχή του Κολόμβου που πάντα έχει μια μόνιμη ποιότητα και που στην περιοχή της Αναβύσσου επίσης υπάρχει κάποια δραστηριότητα. Όμως όπως θα δούμε στο επόμενο σχήμα, το 24, ξαφνικά είχαμε την γένεση κάποιων σεισμών πάλι στο κέντρο της Καλντέρας. Τον Σεπτέμβριο λοιπόν του 2024 ξεκίνησε μία ήπια σεισμική δραστηριότητα με πάρα πολύ μικρούς σεισμούς, οι οποίοι κάποιοι έκαναν αισθητή από τους κατοίκους και για αυτό ενημερώσαμε την πολιτεία».
«Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια, ωστόσο, φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη και πηγαίνουμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο», ανέφερε.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα