Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Ταχίνι και κομματάκια σοκολάτας εμπλουτίζουν την κλασική γέμιση του μπακλαβά με καρύδι, σε μια πληθωρική εκδοχή που κάνει κάθε μπουκιά σκέτη απόλαυση. Μπείτε στον κόπο και φτιάξτε το βούτυρο κλαριφιέ για το άλειμμα των φύλλων, για να τους δώσετε φίνα γεύση με ωραίο, χρυσαφένιο ανοιχτό χρώμα.
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 30 εκ. ή ορθογώνιο 23 x 33 εκ.
- 450 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κλαριφιέ*
- 3 πακέτα (των 450 γρ.) φύλλα κρούστας για γλυκά
- ανθός αλατιού, για το πασπάλισμα
- λίγη λιωμένη κουβερτούρα, για τη διακόσμηση
Γέμιση
- 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 180 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 90 γρ. ταχίνι
- 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
- 340 γρ. σταγόνες κουβερτούρας (ή κουβερτούρα ψιλοκομμένη) με 50-55% κακάο
Σιρόπι
- 250 ml νερό
- 250 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 20 γρ. μέλι
- 2 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
- φλούδες από 1 πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
Διαδικασία
- Για τον μπακλαβά, ξεκινάμε με τη γέμιση.
- Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει ήπια. Όταν αρχίσει να σχηματίζεται ανοιχτόχρωμος αφρός στην επιφάνειά του, τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι και τον πετάμε.
- Μόλις σταματήσει να σχηματίζεται αφρός, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το λιωμένο βούτυρο κατά μέρος για 5 λεπτά.
- Το σουρώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μέσα από λεπτό σουρωτήρι, γέρνοντας προσεκτικά την κατσαρόλα, ώστε να μην πέσει στο μπολ το ανοιχτόχρωμο ίζημα (το οποίο πετάμε).
- Στο μπολ με το βούτυρο προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ταχίνι και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Tο μείγμα θα μοιάζει κομμένο, αλλά στη συνέχεια θα ξαναδέσει.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος, ρίχνουμε την καρυδόψιχα και τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε με κουτάλα.
Συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Με το βούτυρο κλαριφιέ βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε εκεί 10 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα ένα, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν.
- Αδειάζουμε πάνω στα φύλλα το μισό μείγμα της γέμισης και το καλύπτουμε με άλλα 10 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα και με τις άκρες τους να εξέχουν.
- Απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση και τη σκεπάζουμε με 12 φύλλα, βουτυρωμένα.
- Ψαλιδίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν αφήνοντας ένα μικρότερο περιθώριο, το οποίο γυρνάμε προς τα μέσα, στριμώχνοντάς το ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα του ταψιού για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
- Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του μπακλαβά και τον χαράσσουμε σε καρεδάκια, προσέχοντας να μη φτάσει το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού.
- Ψήνουμε τον μπακλαβά για 45- 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
Σιρόπι
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά όλα τα υλικά, για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν. Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά και τον περιχύνουμε με το εξίσου καυτό σιρόπι.
Μυστικά
- *Βούτυρο κλαριφιέ: Για να πάρουμε την ποσότητα των 450 γρ. βουτύρου κλαριφιέ, θα χρειαστούμε 650-700 γρ. βούτυρο αγελαδινό, το οποίο ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει. Συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο για 25 λεπτά. Το σουρώνουμε μέσα σε ένα μπολ, αδειάζοντάς το αργά μέσα από λεπτό σουρωτήρι ντυμένο με τουλπάνι. Αυτό το διαυγές λάδι είναι το βούτυρο κλαριφιέ. Ζυγίζουμε την ποσότητα που θέλουμε για τη συνταγή.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα