Από τα χαράματα για ένα από τα 25 χαρτάκια στο «νέο» Κτηματολόγιο Ηρακλείου!
Μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στο Κτηματολόγιο του Ηρακλείου. Γκρίνια, εκνευρισμός, αγανάκτηση και απογοήτευση είναι μερικά από τα κυρίαρχα συναισθήματα πρωτίστως για τους εργαζόμενους, δηλαδή τους ελάχιστους υπαλλήλους που προσπαθούν να σηκώσουν το βάρος του «εκσυγχρονισμού», αλλά και τους άμεσα ενδιαφερόμενους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους και τους πολίτες που μάταια προσπαθούν να εξυπηρετηθούν.
Από τη μία η διαδικασία της κτηματογράφησης που «τρέχει» με υπερβολικά γρήγορο ρυθμό, τόσο που οι Κρητικοί δεν προλαβαίνουν ούτε τις προθεσμίες (sic) και από την άλλη οι χιλιάδες πράξεις του ΣΜΥ (Σύστημα Μεταγραφής Υποθηκοφυλακείων) που περιμένουν για μήνες, όπως μεταβιβάσεις, πωλήσεις, αποδοχές κληρονομιάς κ.ά.
Ένα από τα βασικά προβλήματα του Κτηματολογίου είναι η καθυστέρηση στο να καταχωρήσει πράξεις, στην έκδοση πιστοποιητικών και αντιγράφων. Στο Ηράκλειο η καταχώρηση εγγραπτέων πράξεων μπορεί να καθυστερήσει και δέκα μήνες. Kαθυστερήσεις στο Ηράκλειο σημειώνονται και στο νομικό έλεγχο, σωρεύονται υποθέσεις, σχηματίζονται ακόμα και ψηφιακές ουρές από τις ηλεκτρονικές αιτήσεις, με αποτέλεσμα ένα γενικό μποτιλιάρισμα και με περισσσότερες από πέντε χιλιάδες πράξεις σε εκκρεμότητα, ελλείψει όπως συνομολογείται από όλους όσοι εμπλέκονται προσωπικού για να τις διεκπεραιώσει το συντομότερο δυνατό.
Πέρα από την υποστελέχωση, τη δύσκολη αυτή συνθήκη επιβαρύνει η παράλληλη διεξαγωγή της κτηματογράφησης, εξαιτίας της οποίας έχουν πολλαπλασιαστεί οι έρευνες και οι αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικών.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διαδικασία κτηματογράφησης στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου βρίσκεται στο 50% και όπως όλα δείχνουν η ολοκλήρωσή της ενδέχεται να μην έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος του μήνα, οπότε εκπνέει η οριστική προθεσμία, αναγκάζοντας τα στελέχη της Κτηματολόγιο ΑΕ σε εξεύρεση λύσης, χωρίς νέα παράταση στη διαδικασία, ενδεχόμενο που έχει αποκλείσει ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
«Η μεταγραφή ενός ακινήτου στο Κτηματολόγιο Ηρακλείου ξεπερνάει τους 8 μήνες με Κρητικούς να έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς στο συμβολαιογράφο ή που τους έχει μεταβιβαστεί ακίνητο, να μη μπορούν να το εκμεταλλευτού. Οι τεράστιες αυτές καθυστερήσεις ενδέχεται να μειωθούν κατά 3-4 μήνες μόνο όταν υπάρχει δάνειο προς έγκριση», υπογραμμίζουν οι νομικοί της «Δικηγορικής Προοπτικής» στο cretatimes.gr και προσθέτουν ότι «στόχος της Κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού κ. Κυρανάκη ήταν να ξεκινήσει ο Σεπτέμβρης με μηδενικές εκκρεμότητες! Ωστόσο, η πραγματικότητα διαψεύδει κάθε προσδοκία, καθώς από την 1/7/24 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου οπότε καταργήθηκαν οριστικά επτά Υποθηκοφυλακεία του νομού Ηρακλείου (Αρχανών, Αρκαλοχωρίου, Ηρακλείου, Καστελίου, Πύργου, Μοιρών και Χερσονήσου), ώστε να ενταχθούν στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης και να υπαχθούν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τέσσερις μήνες μετά, επικρατεί το χάος!».
Από τα χαράματα για ένα από τα 25 χαρτάκια
Πώς βιώνει κάποιος την ταλαιπωρία, αρκεί μια επίσκεψη στο κτηματολογικό γραφείο του Ηρακλείου στην οδό Μετεώρων 31, το οποίο παρά τα αμέτρητα προβλήματα που αντιμετωπίζει ανοίγει τις πόρτες λίγο πριν τις 8.30 για να «σώσει» την έκρυθμη λόγω διαφωνιών κατάσταση!
Η «ευχάριστη» ρουτίνα
Από τις έξι το πρωί, σχεδόν αξημέρωτα, για ένα από τα 25 χαρτάκια εξυπηρέτησης «στήνονται» καθημερινά άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή πολίτες και δικηγόροι του Ηρακλείου, για να πιάσουν… σειρά. Και αν μείνεις με το χαρτάκι στο χέρι, πας για την επόμενη μέρα.
«Αύριο πάλι θα προσπαθήσουμε στη χώρα της… ψηφιακής διακυβέρνησης», σημειώνει στο cretatimes.gr η δικηγόρος, εργατολόγος, Ελένη Χαφνάβη που ασχολείται και με θέματα Κτηματολογίου στο Ηράκλειο και δεν πρόλαβε να εξυπηρετηθεί, προσθέτοντας ότι τα πράγματα αντί να καλυτερεύουν γίνονται ολοένα και χειρότερα. «Ιδιώτες και δικηγόροι, με τον πρωινό τους καφέ ανά χείρας και με αποθέματα υπομονής, σχηματίζουν ουρές από τις έξι το πρωί περιμένοντας να ανοίξει τις πόρτες του το γραφείο, στις 8.30.! Ήρθα στις έξι και ήμουν τρίτη στη σειρά!», λέει η κ. Χαφνάβη.
Καλύτερη εικόνα στο Ρέθυμνο – Μπερδεμένος ο κόσμος
Από την πλευρά της η πρώην πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Κρήτης και συμβολαιογράφος Ρεθύμνου Αναστασία Δρανδράκη Μαρινάκη, υπογραμμίζει στο cretatimes.gr ότι αυτή τη στιγμή ως προς τη διαδικασία κτηματογράφησης ο κόσμος έχει μπερδευτεί, καθώς «τρέχει» από το Κτηματολόγιο ένα ορόσημο και μία παράταση. «Πρόκειται για την εκπνοή τέλος του μήνα (30/11) της δήλωσης ακίνητης περιουσίας σε περιοχές της Κρήτης και την παράταση της δυνατότητας διόρθωσης της ήδη κτηματογραφημένης εγγραφής. Αρκετοί πολίτες, ωστόσο, έχουν μπερδέψει τις δύο κατηγορίες με αποτέλεσμα να μην τρέχει τίποτα σωστά!», σημειώνει αρχικά η κ. Δρανδράκη-Μαρινάκη.
Ψηφιακές αναταραχές
Σχολιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα γραφεία στην Κρήτη, η κ. πρώην πρόεδρος συμβολαιογράφων υπογραμμίζει πως στο Ρέθυμνο η κατάσταση είναι εξαιρετική, καθώς το γραφείο του Κτηματολογίου είναι επαρκώς στελεχωμένο, οι προθεσμίες τηρούνται και οι όλες εμπράγματες πράξεις γίνονται εντός χρονοδιαγράμματος.
Τα δύσκολα, ωστόσο, όπως τονίζει η κ. Δρανδράκη-Μαρινάκη είναι στο Ηράκλειο και στα Χανιά. «Έχουμε πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αποδοχής κληρονομιάς, δεσμεύσεις, κατασχέσεις υποθήκες, εμπράγματα βάρη με τις καθυστερήσεις καταχωρήσεων στα Κτηματολογικά Γραφεία κυρίως του Ηρακλείου και των Χανιών. Εκεί η επικοινωνία είναι ακατόρθωτη».
Υποστελέχωση
Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πράξεις του κτηματολογίου, οφείλονται κατά βάση στις ελλείψεις σε προσωπικό. «Είναι ανάγκη να καταλάβουν στο Κτηματολόγιο πως αν λειτουργεί το κτηματολογικό γραφείο Ηρακλείου οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υφιστάμενου ελάχιστου προσωπικού και της διευθύντριας του γραφείου, η οποία είναι ταυτόχρονα και διευθύντρια του υποθηκοφυλακείου», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου.
«Η κατάσταση για να μπορέσει να ορθοποδήσει στο Ηράκλειο χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό. Χωρίς ανθρώπινο δυναμικό προσωπικό στα γραφεία, εκπαιδευμένο στη διαχείριση σύνθετων δεδομένων, ακόμα και η τεχνητή νοημοσύνη, πώς θα ολοκληρώσει ένα έργο, με εκκρεμείς δικαστικές και εξωδικαστικές διαδικασίες διόρθωσης, όταν οι περισσότεροι αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε τίτλους ιδιοκτησίας; Όταν η διαδικασία της μεταβίβασης είναι αίολη προφανώς δεν μπορείς να προχωρήσεις σε επόμενη πράξη, δήλωσε η συμβολαιογράφος Ρεθύμνου κ. Δρανδράκη-Μαρινάκη, εκφράζοντας επιφυλάξεις και για το ψηφιακό εργαλείο του κτηματολογίου με τους χάρτες, το οποίο όπως είπε μπορεί να βοηθά το κόσμο σε αστικές περιοχές, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα στοιχεία είναι ακριβή σε άλλες περιοχές.
Να σημειωθεί ότι οι υποθηκοφύλακες, π.χ. Ηράκλειο, είναι πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά σε περιοχές όπου καταργήθηκαν τα υποθηκοφυλακεία, αρκετοί υπάλληλοι ζήτησαν να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες της αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς δεν ήθελαν να εργασθούν στην Ελληνικό Κτηματολόγιο. Πλέον, οι υπάλληλοι που έχουν μεταπέσει στη Κτηματολόγιο ΑΕ και οι (μέχρι πρότινος άμισθοι) υποθηκοφύλακες (σήμερα προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων) υπάγονται και αναφέρονται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο καλύπτει και τις ανάγκες των υποθηκοφυλακείων.
«Έγινε προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά με τις προσλήψεις δικηγόρων, με συμβάσεις έργου, για να κάνουν το νομικό έλεγχο, αλλά δεν επαρκούν αριθμητικά ενώ υπάρχουν και υπερβολικές απαιτήσεις όσον αφορά τους ελέγχους, που σε συνδυασμό με το μεγάλο όγκο υποθέσεων, οδηγούν στις μεγάλες καθυστερήσεις», δήλωσαν γνώστες στο cretatimes.gr
Στην ίδια αδιέξοδη κατεύθυνση, κινείται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του cretatimes.gr, και το εγχείρημα της εξέτασης των Ενστάσεων στο Κτηματολόγιο. Οι Επιτροπές των Ενστάσεων που στελεχώνονται από δικαστικούς λειτουργούς, δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς και γραμματείς «διαλύονται» με συνοπτικές διαδικασίες, αφενός λόγω σχέσης όγκου εργασίας και αμοιβών, αλλά και δυσλειτουργίας-γραφειοκρατίας της πλατφόρμας που λειτουργεί για αυτό το σκοπό.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα