Ρέθυμνο 08.10.2024, 16:06

Μυλοπόταμος: Τέλος Οκτωβρίου η δίκη των Κρητικών που «καταδίωξαν» οικογένεια Γερμανών τουριστών το 2022

Μνήμες από το πρωτοφανές περιστατικό ξύπνησαν την Δευτέρα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων

Διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 22 Οκτωβρίου η δίκη της υπόθεσης επίθεσης δυο Κρητικών σε οικογένεια 4 Γερμανών τον Αύγουστο του 2022 στο Πέραμα Μυλοποτάμου, η οποία έκανε το γύρο της Ελλάδας φθάνοντας μέχρι σε ΜΜΕ του εξωτερικού.

Μνήμες από το πρωτοφανές περιστατικό ξύπνησαν την Δευτέρα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων όπου ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης με την εξέταση των τριών εκ των τεσσάρων Γερμανών που δέχτηκαν την επίθεση, όταν, ενώ κινούνταν με το ενοικιαστικό τους ΙΧ αυτοκίνητο προς το ξενοδοχείο τους στην Σταλίδα, διασταυρώθηκαν με το αγροτικό όχημα όπου επέβαιναν οι δύο Μυλοποταμίτες.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, στο εδώλιο κάθισαν ο οδηγός του αγροτικού, ένας 41χρονος που κατηγορείται για επικίνδυνη οδήγηση, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και οπλοφορίας και ο 39χρονος συνοδηγός που κατηγορείται για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή καθώς κάτω από συνθήκες που θα διερευνήσει το δικαστήριο, επιτέθηκαν στους τουρίστες, οι οποίοι τους πλησίασαν ζητώντας να ανταλλάξουν στοιχεία για το υποτιθέμενο τροχαίο

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της δίκης, η αιτία του άγριου επεισοδίου ήταν η εντύπωση των Γερμανών ότι το αγροτικό τους είχε χτυπήσει, κάτι που τελικά δεν είχε συμβεί! Τότε, όπως ανέφεραν στις μαρτυρίες τους, φοβούμενοι ότι θα χρειαστεί οι ίδιοι να καλύψουν το κόστος της ζημιάς, έκαναν αναστροφή και καταδίωξαν το αγροτικό για να ανταλλάξουν στοιχεία «όπως κάνουν στην Γερμανία» όπως χαρακτηριστικά είπε η πρώτη μάρτυρας, αστυνομικός στο επάγγελμα.

Όταν τελικά έκαναν σήμα στο αγροτικό και το όχημα ακινητοποιήθηκε, πλησίασαν και σταμάτησαν το δικό τους όχημα στο πλάι και απευθύνθηκαν στους δύο επιβαίνοντες στα αγγλικά ζητώντας να μάθουν τι είχε συμβεί νωρίτερα.

«Ο οδηγός άνοιξε την πόρτα βίαια και κατέβηκε κι εμείς τρομάξαμε. Άρχισε να ρίχνει γροθιές στον αδερφό μου από το ανοιχτό παράθυρο» κατέθεσε η Γερμανίδα, εξηγώντας ότι και οι τέσσερις τρόμαξαν από την οργισμένη αντίδραση των Κρητικών.

Στην κατάθεσή του ο δεύτερος μάρτυρας, ο πατριός της κοπέλας, υποστήριξε πως «ναι, ήταν μια σωστή απόφαση να κάνουμε αναστροφή και να τους αναζητήσουμε αφού θεωρήσαμε ότι μας είχαν τρακάρει. Δεν φοβηθήκαμε, δεν εκνευριστήκαμε, σκεφτήκαμε τα έξοδα. Το αυτοκίνητο δεν ήταν δικό μας» τόνισε ενώ εξιστόρησε την επίθεση σε βάρος τους.

Και ο τρίτος μάρτυρας, οδηγός του οχήματος και αδερφός της κοπέλας, εξιστόρησε τα ίδια γεγονότα για το πώς κινδύνευσαν από τους δύο κατηγορούμενους. Και οι τρεις πάντως σχετικά με το γιατί δεν ειδοποίησαν την αστυνομία, τόνισαν πως δεν ήξεραν τον αριθμό όταν όταν κάλεσαν στον αριθμό που βρήκαν στο ίντερνετ, δεν τους καταλάβαιναν, όπως υποστήριξαν. Γι’ αυτό και επέστρεψαν στο ξενοδοχείο, το μόνο μέρος που είπαν ότι αισθάνονταν ασφαλείς.O ίδιος πάντως, ακινητοποίησε και έριξε κάτω τον συνοδηγό του οχήματος.

Σε δηλώσεις του μετά τη διακοπή, τόνισε: «Χαίρομαι που πραγματοποιείται η δίκη μετά από δύο χρόνια. Για μας ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος με πολύ στρες, ενώ είναι σημαντικό εμπόδιο είναι η γλώσσα καθώς δεν είμαστε σίγουροι πως όσα λέγονται μεταφράζονται σωστά. Ελπίζουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι αυτοί οι άνθρωποι θα λογοδοτήσουν και θα πληρώσουν για αυτό που έκαναν» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφερόμενος στους συγγενείς των δύο κατηγορουμένων:

«Μετά τη σημερινή μου εμπειρία, βλέποντας όλη αυτή τη ομάδα των ανθρώπων που συνόδευσαν στο δικαστήριο τους δύο κατηγορούμενους, οι οποίοι με κοίταζαν με τέτοιο τρόπο προσπαθώντας να με φοβίσουν, θα έλεγα ότι δεν αισθάνομαι άνετα να ξαναπερπατήσω στην πόλη των Χανίων ή στο μέρος που έγινε το περιστατικό»

Χαμένοι στη μετάφραση

Πάντως, η διεξαγωγή της δίκης έγινε με πάρα πολλά προβλήματα κατανόησης, με τους γερμανομαθείς δικηγόρους και από τις δύο πλευρές να παρεμβαίνουν διαρκώς με παρατηρήσεις ως προς την ποιότητα της διερμηνείας και με αποτέλεσμα οι μάρτυρες να χρειάζεται να επαναλαμβάνουν τα ίδια αρκετές φορές.

«Προσδοκούν μία ηθική δικαίωση» ανέφερε ο δικηγόρος των Γερμανών, Αλέξανδρος Παπαστερόπουλος και συνέχισε: «Θέλουν να μπορούν στο μέλλον να μην χρειάζεται να μιλούν με άσχημα λόγια για την εμπειρία αυτή, να μη χρειάζεται να ξαναμιλήσουν άσχημα για την Ελλάδα».


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα