Η πιθανότητα παρθενογένεσης ή καθυστερημένης γονιμοποίησης
Το προσωπικό ενός ενυδρείου στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ έμεινε έκπληκτο όταν ένας καρχαρίας γεννήθηκε σε δεξαμενή όπου υπήρχαν μόνο θηλυκά ψάρια.
Το σπάνιο αυτό φαινόμενο έχει εγείρει ερωτήματα και εικασίες σχετικά με την πιθανότητα παρθενογένεσης ή άγνωστων μηχανισμών αναπαραγωγής.
Σύμφωνα με την Daily Mail, στη δεξαμενή βρίσκονταν δύο θηλυκοί καρχαρίες, ένας από τους οποίους είναι η μαμά του νεαρού καρχαρία που ονομάστηκε Γιόκο, οι οποίοι δεν είχαν έρθει σε επαφή με αρσενικό για περισσότερα από τρία χρόνια.
Καθώς μάλιστα η περίοδος κύησης στους συγκεκριμένους καρχαρίες είναι μεταξύ 9 και 12 μηνών, αυτό σημαίνει ότι η σύλληψη πρέπει να έχει συμβεί με άλλο τρόπο.
«Αυτή η κατάσταση είναι απίστευτη και δείχνει την ανθεκτικότητα αυτού του είδους», είπε ο Greg Barrick, επιμελητής στο Shreveport Aquarium. «Αποδεικνύει πραγματικά ότι η ζωή βρίσκει έναν τρόπο».
Ο καρχαρίας Γιόκο πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα της παρθενογένεσης – ενός σπάνιου τύπου ασεξουαλικής αναπαραγωγής όπου οι απόγονοι αναπτύσσονται από μη γονιμοποιημένα ωάρια.
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά σπάνια στη φύση, αν και απαντάται σε ορισμένα άλλα είδη, κυρίως σε μύγες, γαλοπούλες, πύθωνες και βόες. Δεν είναι απολύτως σαφές τι προκαλεί ορισμένα είδη να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία ή τι συνδέει τα είδη που έχουν αυτήν την ικανότητα.
Το αυγό αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από το προσωπικό του ενυδρείου πριν από περίπου οκτώ μήνες, αν και είναι πιθανό να μην το είχαν παρατηρήσει για έναν έως δύο μήνες.
Εκκολάφτηκε στις 3 Ιανουαρίου και ο καρχαρίας πλέον«ακμάζει», ανέφερε το Shreveport Aquarium σε δήλωση στον ιστότοπό του.
Και αν δεν είναι παρθενογένεση; -Το δεύτερο σενάριο για τον καρχαρία
Αντί για παρθενογένεση, υπάρχει επίσης η πιθανότητα η μαμά του νέου καρχαρία να βίωσε καθυστερημένη γονιμοποίηση, ένα φαινόμενο κατά το οποίο η γονιμοποίηση συμβαίνει πολύ μετά το ζευγάρωμα.
Στην άγρια φύση, ορισμένα ζώα αναβάλλουν την ανάπτυξη των εμβρύων τους για να περιμένουν καλύτερες συνθήκες για να αποκτήσουν απογόνους. Ωστόσο, δεν είναι σαφές γιατί θα συνέβαινε μία καθυστερημένη γονιμοποίηση σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα