ΗΑΑΔΕ θέτει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής φορτίων, που θα αλλάξει τον τρόπο διακίνησης εμπορευμάτων στην αγορά.
ΗΑΑΔΕ: Σε 100 μέρες υποβλήθηκαν 6,54 εκατ. φορολογικές δηλώσεις θέτει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής φορτίων, που θα αλλάξει τον τρόπο διακίνησης εμπορευμάτων στην αγορά. Το νέο αυτό εργαλείο, γνωστό ως Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, θα ενεργοποιηθεί πιλοτικά με κριτήρια τζίρου, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί πλήρως σε συγκεκριμένους κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως τα οικοδομικά υλικά και τα αγροτικά προϊόντα.
Με το νέο σύστημα, κάθε δελτίο αποστολής που εκδίδεται θα αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη. Οι ελεγκτές, σκανάροντας τον κωδικό QR, θα μπορούν να δουν ποιο προϊόν, σε ποια ποσότητα και πότε ακριβώς βγήκε για παράδοση, ενώ και ο παραλήπτης θα ελέγχεται για το τι και πότε παρέλαβε. ΗΑΑΔΕ: Σε 100 μέρες υποβλήθηκαν 6,54 εκατ. φορολογικές δηλώσεις έχει αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό παρατηρητήριο διακίνησης αγαθών, το οποίο θα παρακολουθεί όλα τα στάδια και το κύκλωμα παράδοσης των αγαθών μεταξύ των επιχειρήσεων, μέχρι να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή.
Στην αρχική φάση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αναφέρουν ηλεκτρονικά στη φορολογική Διοίκηση το δελτίο αποστολής με όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται και στο χειρόγραφο δελτίο. Η εφαρμογή θα επεκταθεί πλήρως, ώστε η Εφορία να γνωρίζει λεπτομερώς τα στοιχεία κάθε φορτίου, όπως τα στοιχεία του οδηγού, το ωφέλιμο φορτίο και την τοποθεσία του φορτηγού. Ακόμη και οι αλλαγές στο βάρος του φορτίου θα καταγράφονται. Όλα τα δεδομένα θα εισάγονται στην πλατφόρμα myDATA με QR code και μοναδικό αριθμό καταχώρισης για κάθε αγαθό που διακινείται εντός και εκτός Ελλάδας. Η ημερομηνία διακίνησης δεν θα υπερβαίνει τις πέντε ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού διακίνησης.
Σημειώνεται ότι ηΑΑΔΕ: Σε 100 μέρες υποβλήθηκαν 6,54 εκατ. φορολογικές δηλώσεις δίνει ήδη τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής μέσω της εφαρμογής «timologio». Τα ψηφιακά δελτία αποστολής αφορούν όλες τις μορφές διακίνησης αγαθών, από χονδρική και λιανική πώληση έως διακίνηση για λογαριασμό τρίτων και ενδοκοινοτικές αποκτήσεις.
Τα στοιχεία που θα πρέπει να καταχωρούνται στην πλατφόρμα myDATA περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: ΑΦΜ εκδότη και λήπτη παραστατικού, ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, χώρα οντότητας, τύπο παραστατικού, σειρά και αριθμό παραστατικού, ημερομηνία έκδοσης και έναρξης αποστολής, ώρα έναρξης αποστολής, διεύθυνση εγκατάστασης, σκοπό διακίνησης και αριθμό μεταφορικού μέσου.
Πηγή:.dnews.gr
Διαβάστε επίσης
Ηράκλειο: Τροχαίο με θύματα δύο ανήλικα παιδιά στον Κατσαμπά
Ρέθυμνο: Πληθαίνουν τα περιστατικά παρεμπόδισης των αστυνομικών σε περιοχές του Δήμου Μυλοποτάμου
Χανιά: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά δίπλα σε ξυλουργείο
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα