Τα νεύρα είναι κακός σύμβουλος
Πολλοί από εμάς έχουμε νιώσει νευρικότητα ή ευερεθιστότητα όταν πεινάμε. Όταν καθυστερούμε να φάμε και το στομάχι μας αδειάζει, είναι συχνό να μην μπορούμε να ελέγξουμε τον θυμό μας και να ενοχλούμαστε με το παραμικρό. Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν βιώνουμε την πείνα;
Η ευερεθιστότητα αυτή συνήθως μας καταλαμβάνει χωρίς να καταλαβαίνουμε τον λόγο, μέχρι που συνειδητοποιούμε ότι έχουν περάσει πολλές ώρες χωρίς να φάμε κάτι. Η αγγλική λέξη “hanger” είναι αυτή που αποδίδει καλύτερα αυτή την κατάσταση, προερχόμενη από τις λέξεις “hunger” (πείνα) και “anger” (θυμός).
Η επιστημονική εξήγηση για αυτό το φαινόμενο συνδέεται με τις φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της πείνας, οι οποίες επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας.
Για να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλός μας χρειάζεται γλυκόζη. Αν έχουμε κάποιες ώρες να βάλουμε κάτι στο στόμα μας, το σάκχαρο στο αίμα μας μειώνεται και εξαιτίας αυτού, δεν έχουμε αρκετή ενέργεια, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τη διάθεσή μας και την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά.
Ακόμη, μπορεί να χάνουμε τη συγκέντρωσή μας και να είμαστε ενοχλημένοι χωρίς προφανή λόγο. Στην πραγματικότητα ο εγκέφαλός μας μπαίνει λειτουργία επιβίωσης, θέτοντας σε προτεραιότητα την αναζήτηση φαγητού σε σχέση με οτιδήποτε άλλο.
Σύμφωνα με το Εργαστήριο Νευροεπιστημών Ψυχικής Υγείας, ο θυμός που νιώθουμε όταν πεινάμε σχετίζεται με την ενδοδεκτικότητα ή ενδοδεκτική αντίληψη του οργανισμού, που είναι η ικανότητά του να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τις εσωτερικές του καταστάσεις, όπως τις λειτουργίες του σώματος, αλλά και τα συναισθήματα. Όταν κάποιος πεινάει ή δεν έχει οξυγόνο, αυτή ικανότητα απορρυθμίζεται.
Ορμόνες και πείνα
Όταν πέφτει το σάκχαρο στο αίμα μας, το σώμα μας απελευθερώνει τις λεγόμενες ορμόνες του άγχους, που είναι η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη και η νορεπινεφρίνη. Αυτές εκκρίνονται ως απάντηση σε καταστάσεις στρες ή κινδύνου και βοηθούν το σώμα μας να αντιδράσει σε ό,τι θεωρεί ότι το απειλεί.
Αντίστοιχα, όταν πεινάμε, ο εγκέφαλός μας παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται νευροπεπτίδιο Υ , η οποία μας βάζει σε ένα φαύλο κύκλο, αφού μα ςκάνει να αισθανόμαστε ακόμη πιο πεινασμένοι όσο περνά η ώρα.
Ψυχολογία και πείνα
Τα πιο συνήθη συναισθήματα που αναπτύσσονται όταν έχουμε ώρα να φάμε είναι τα ακόλουθα:
Ευερεθιστότητα: Ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να ελέγξει τα συναισθήματα, έτσι αυτά απορρυθμίζονται.
Ανυπομονησία: Πιθανόν να έχουμε λιγότερη αντοχή στις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που συναντάμε.
Παρορμητικότητα: Η πείνα μπορεί να μας οδηγήσει στο να κάνουμε πράγματα, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα κάναμε.
Αδυναμία συγκέντρωσης: Ενδεχομένως να είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούμε σε ό,τι κάνουμε, μιας και η μόνη ανησυχία του εγκεφάλου μας είναι το πότε θα φάμε
Σχέσεις και πείνα
Η πείνα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε με τους άλλους, άρα να επηρεάσει και τις σχέσεις μας μαζί τους. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική με το θέμα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS το 2014, τα παντρεμένα ζευγάρια με χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι πιο πιθανόν να τσακωθούν και να έχουν δυσάρεστα συναισθήματα ο ένας για τον άλλο.
Tips για να μην πεινάμε
Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε λίγο τις καθημερινές μας συνήθειες, μπορεί να μην φτάνουμε σε σημείο να πεινάμε και έτσι θα αποφεύγουμε τις επιπτώσεις που έχει η αίσθηση της πείνας στον οργανισμό και τα συναισθήματά μας.
Αυτές είναι οι συμβουλές των ειδικών για να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας από την πείνα και ό,τι αυτή συνεπάγεται:
Συχνά και ισορροπημένα γεύματα
Γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες
Υγιεινά σνακ, όπως γιαούρτι ή ξηροί καρποί
Ενυδάτωση
Αν παρ’ όλα αυτά, έρθει η στιγμή που η πείνα μάς χτυπήσει την πόρτα, ας προσπαθήσουμε να είμαστε χαλαροί και να μετριάσουμε τα νεύρα μας, ας πάρουμε μια βαθιά αναπνοή, ας κάνουμε λίγη υπομονή και κυρίως ας προσέξουμε να μην πέσουμε στην παγίδα να φάμε κάποιο σνακ με πολλή ζάχαρη ή κάτι άλλο γρήγορο και πρόχειρο για να την κατευνάσουμε. Αυτό θα κάνει σίγουρα κακό στην υγεία μας!
Με πληροφορίες του vita.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα